11.22.63

by • June 14, 2016 • 8, Arthouse, Ellende, Series, Spannend, ToenComments Off on 11.22.634675

Wat zou jij doen als je terug in de tijd kon reizen? Zou je linea recta richting 1992 denderen om er voor te zorgen dat die klassenfoto van jou met die brandgevaarlijke haarlakkuif en NafNaf trui met schoudervullingen nooit genomen zou worden? Zou je jezelf in één van de stoeltjes van het Coliseum at Richfield beamen om te zien hoe Jordan in de play-offs van ’89  met The Shot de Cavs vervroegd op vakantie stuurde? Is dat wat je zou doen of ben je niet zo egoïstisch ingesteld en zou je het verleden links en rechts wat tweaken voor minder ellende in de geschiedenisboeken? Tegen de kleine Adolf liegen dat het ijs op het grote meer naast zijn huis dik genoeg is om helemaal tot het midden te schaatsen? Bush influisteren dat Saddam zijn geld toch veel liever uitgeeft aan gouden 22’s voor z’n Rolls Royce Phantom dan aan massavernietigingswapens? Zou jij die aflevering van de soundmixshow met Marco Borsato en z’n vlassige snorretje saboteren, zodat we 25 jaar later niet met al die verschrikkelijke albums opgezadeld zouden zitten? Is dat wat jij zou doen, ja? Nou, dan had jij ook prima James Franco z’n rol in 11/22/63, de nieuwe van Hulu, kunnen spelen.

 

Meet James
James is Jake en Jake loopt een beetje met z’n ziel onder z’n arm. Jake’s vrouw heeft er geen zin meer in en na de scheiding zit Jake voornamelijk zijn ellende weg te vreten in de diner van zijn vriend Al. Als je dikke vrienden bent hoor je eigenlijk geen geheimen voor elkaar te hebben, maar Al reist via zijn proviandkast al een tijdje stiekem naar 1960 om daar te proberen de moord op John F. Kennedy te voorkomen. Ja luister, ik heb dit ook niet bedacht. Al zal vast over veel skills beschikken, maar lekker een beetje fokken met de loop van de geschiedenis is er niet één van. Nu Jake thuis toch alleen maar zit te duimen draaien, kan hij het mooi van Al overnemen. Hij zappt zich naar het Texas van begin jaren ’60 en begint aan een enorme onderneming om Lee Harvey Oswald van schieten te weerhouden. Woest aantrekkelijk als Jake is, heeft hij natuurlijk meteen de lekkere mokkels aan z’n broek hangen en wordt het met ‘t sluiten van iedere vriendschap lastiger om terug te keren naar zijn eigen tijd.

Lezen zonder bladeren
Show Me A Hero. The Man In The High Castle. Hap And Leonard. Olive Kitteridge. Steeds vaker worden, naast films, ook boeken gebruikt als inspiratiebron voor nieuwe series. Als er één iemand genoeg bizarre verhalen schreef om nog tot in lengte van dagen series van te knutselen, dan is het Stephen King wel. Werd een paar jaar terug zijn boek Under The Dome nog genadeloos aangerand door CBS, deze keer waagt Hulu een poging met de sciencefiction thriller 11/22/63 en die is helemaal niet verkeerd. Laat het scifi-genre je niet afschrikken. Ik ben daar persoonlijk ook niet zo’n fan van, maar 11/22/63 vraagt eigenlijk maar één ding van je verbeelding: ga mee in het hele idee van tijdreizen. Er zijn geen vliegende schotels, geen E.T’s en alles speelt zich gewoon af op onze planeet. Als series zich in het verleden afspelen is de juiste styling vaak een uitdaging, maar die heeft Hulu in dit geval met beide handen aangenomen. Alles ziet er retestrak uit. Ook is het mooi om te zien dat feit en fictie zo lekker hand in hand kunnen gaan. James Franco kan acteren en ik daag jullie uit om niet krankzinnig belachelijk tot over je oren verliefd te worden op Sarah Gadon. De boel had misschien een aflevering of twee korter gekund, want in het midden begint het wel een beetje te slepen, maar onderaan de streep een hele dikke voldoende. Hulu heeft nog niet een enorm track record als het gaat over ‘eigen’ series, maar als dit het gemiddelde niveau gaat zijn dan mogen ze van mij best in een wat rapper tempo nieuws uitspugen.

Gumstarr Scores 8Hulu
– 2016 – 2016
– 1 seizoen
– Wat als je één van de meest spraakmakende aanslagen ooit zou kunnen voorkomen. Wat dan? Nou?
– 45 minuten per aflevering

sharing is caring

Related Posts

Comments are closed.