1883

by • February 25, 2022 • 7, Series, Spannend, ToenComments Off on 18831372

Iedere streamingdienst is op zoek naar die ene hitserie die hen (weer) op de kaart kan zetten. Ze hopen allemaal met de volgende Game Of Thrones, Squid Game of The Mandalorian vrachtladingen nieuwe abonnees binnen te hengelen. De cash cow van het nog relatief onbekende Paramount+ lijkt de serie Yellowstone te zijn. Het Dynasty-, Dallas-achtige familiedrama – met Kevin Costner in de hoofdrol – heeft inmiddels een miljoenenpubliek en dan is er in de wereld van series maar één zekerheid: je kunt wachten op een spin-off. Meestal wordt dat dan een slap aftreksel van het origineel, maar in het geval van Yellowstone schakelen ze met 1883 zelfs een tandje bij. Althans, daar lijkt het in eerste instantie op. Na een ambitieuze start begint deze old school western namelijk wat hinderlijke, schizofrene trekjes te vertonen.

 

Duttons
Kevin Costner – die in Yellowstone luistert naar de naam John Dutton – maakt de blits met een enorme ranch, gelegen tussen de indrukwekkende heuvels van Montana. De turboboerderij is al generaties lang in het bezit van de familie en in 1883 zien we hoe die eerste Duttons destijds in het grensgebied met Canada aanbelandden. Door middel van een gevaarlijke trektocht – die het best omschreven kan worden als de moeder aller roadtrips – proberen James Dutton en zijn gezin vanuit Texas de oversteek naar Oregon te maken. Tijdens de reis heeft James niet alleen te kampen met onbeholpen reisgenoten, natuurgeweld en nogal agressieve outlaws en indianen, hij en zijn vrouwe zijn ook in een kleine strijd verwikkeld met een eigengereide dochter die zich niet langer wil conformeren aan de manier waarop de samenleving naar vrouwen kijkt. Lees: wandelende baarmachines die ondergeschikt zijn aan hun man. Elsa Dutton wil cowboy worden en knappe jongen die haar op andere gedachten kan brengen.

Boeketreeks
Laten we het maar gewoon zeggen zoals het is: spin-offs zijn doorgaans niet te harden. Volgens mij zijn alleen Frasier en Better Call Saul series die hun voorgangers echt eer aandoen. 1883 lijkt in eerste instantie bij dit selecte gezelschap aan te haken, maar neemt dan opeens een onverwachtse afslag. Naarmate de afleveringen vorderen, verwordt het tot zo’n beduimelde boeketreeks die je bij de kassa van de Albert Heijn tussen de rollen drop en de iTunes kadobonnen ziet staan. Nogal jammer, want na Deadwood en Hell On Wheels was het wel weer eens tijd voor een lekkere western. De testosteron gutsende spierballenpraat van ongewassen kerels met baarden wordt opeens overstemd door jankende violen die het ontluikende liefdesleven van Elsa Dutton een extra melodramatisch tintje proberen te geven. Het is een onwelkome wending in een serie die zich tot die tijd leek te ontpoppen als de western waar we allemaal zo reikhalzend naar uitkeken. Prachtige kostuums, verpletterende Amerikaanse landschappen, knallende Winchesters en natuurlijk Sam Elliott en zijn imposante snor. Je kunt jezelf als televisiemaker immers niet serieus nemen als je in je western geen plek reserveert voor de man die van cowboytje spelen zijn beroep heeft gemaakt. Zelf kon ik – met pijn en moeite – nog wel door de glazuur tartende tranentrekkerij heen kijken, maar ik kan me heel goed voorstellen dat het voor anderen reden is om af te haken. Voor hun – en uiteraard ook een beetje voor mijzelf – hoop ik dat Billy The Kid en That Dirty Black Bag binnenkort uitkomst bieden.

Paramount+
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– Armworstelwedstrijd tussen een mierzoete boeketreeks en een hele lekkere western
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.