3%

by • December 3, 2016 • 8, Arthouse, Series, SpannendComments Off on 3%4514

Het mooie van Netflix’ niet-aflatende, mondiale expansiedrift is dat zij inmiddels landen in haar greep heeft die het helemaal niet erg zouden vinden om ook wat bewegend beeld van eigen bodem aan ‘t portfolio toe te voegen. Zo dropten de Fransen – wie anders dan die stokbrood blaffende chauvinisten – eerder dit jaar met Marseille hun eerste eigen Original, zitten ze in Japan ook niet stil en wordt er momenteel met Dark gewerkt aan een drama vol mit nach bei seit von zu aus. Super geil! Ook Zuid-Amerika laat zich niet onberoerd en in navolging van Narcos, wat in de basis stiekem gewoon een Amerikaanse serie is, komen de Brazilianen nu met het futuristische drama 3% en ondanks dat de trailer er misschien wat karig uitziet is dat dus best wel de moeite van het kijken waard.


Survival of the fittest

Het is wel eens beter gegaan met Brazilië. Onder haast post-apocalyptische omstandigheden hebben de favela’s zich van de randen van de stad langzaam opgewerkt naar het hart van de samenleving. Centrale verwarming is ingeruild voor vlammende lege olievaten en op de plekken waar ooit rijen stonden voor de nieuwste Air Jordans sluiten mensen nu aan in de hoop een blik witte bonen in tomatensaus te scoren. Je zou kunnen zeggen dat Brazilië is verworden tot een soort The Walking Dead, maar dan zonder die slenterende bloedslurpers. Dat laatste is slechts een schamele troost, want de medemens blijkt vaak minstens zo gevaarlijk. Redelijk uitzichtloze situatie dus? Klopt. Er is echter een manier om je aan al deze ellende te ontworstelen. Één keer per jaar krijgen alle twintigjarigen de kans om middels een reeks van sociale experimenten een plek te bemachtigen op Het Eiland, een afgesloten hemels paradijs vol overvloed. Zeg maar de Malediven, maar dan met een permanent strak gespiegelde Marqt op de hoek van iedere straat. Tijdens een keiharde selectieprocedure strijden de jongvolwassenen voor een bootovertocht en de wetenschap dan te behoren tot de rijkelijk bedeelde 3%.

3%

Vet concept
Na het kijken van de trailer kan de indruk ontstaan dat het hier gaat om nogal low budget televisie met weinig imponerend acteerwerk en dat is correct. Je zou bijna denken dat de vader van één van de makers bij de lokale ABN AMRO werkt en dat ze in de weekenden het lege kantoorpand mochten gebruiken voor opnames. Ook de twee afleveringen die zich afspelen in de futuristische slaapvertrekken van de deelnemers zijn overduidelijk geschoten in een Braziliaanse vestiging van de Shurgard. Je weet wel, die berging waar je met al je modeltreintjes heen moet als je vrouw je ‘t huis uitzet. Maar het gaat bij 3% niet zozeer om de uitvoering, het gaat om het concept. Het gaat over survival of the fittest, over sociale verhoudingen en de haast Bijbelse overgang naar het paradijs. Dát maakt dit een toffe serie. Wat dat betreft is het de ideale mix van Hunger Games X Expeditie Robinson X Black Mirror X Het Heilige Boek. Daarbij is het ook nog eens in ‘t Portugees en dat is gewoon een belachelijk sexy taal. Zelfs als Ronaldo, zonder ook maar een greintje ironie, in z’n moedertaal vertelt dat hij de enige echte messias is, dan heb ik daar geen weerstand tegen. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Die turbonarcist is natuurlijk verschrikkelijk, zelfs in ‘t Portugees.

Gumstarr Scores 8
Netflix
– 2016 – 2020
– 4 seizoenen
– Hunger Games X Expeditie Robinson X Black Mirror X  De Bijbel
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.