4 Blocks

by • December 1, 2017 • 7, Arthouse, Ellende, Series, SpannendComments Off on 4 Blocks4093

Italië heeft Gomorra en Suburra, Engeland heeft Top Boy en de Duitsers hebben met 4 Blocks nu ook hun eigen maffiaserie. Ga jij dus helemaal lekker op rivaliserende bendes, ongemakkelijke familieconflicten en drugskoeriers die op hun Vespa’tjes als wilde bijen door de grootstedelijke buitenwijken zoemen, dan is 4 Blocks er één voor op je kijklijst. Je kunt je Duits-Nederlandse woordenboek gewoon in de kast laten staan, want Amazon Prime heeft deze rauwe rakker onlangs in haar catalogus opgenomen en de boel van ondertiteling voorzien. Wie händig ist das?!

 

Once you are in…
De Libanese Hamady’s runnen in Berlijn hun eigen familiebedrijf. Een soort Van de Valk, zeg maar, maar dan anders. In plaats van goedkope hotelovernachtingen en kersen op een bed van appelmoes, handelen zij in alles wat God verboden heeft. Drugs, gokkasten, seks, voor het volmaken van je hedonische kwartet moet je bij de Hamady’s zijn. De oudste van het stel, Toni, is er alleen wel een beetje klaar mee om steeds angstvallig over zijn schouder te moeten kijken als hij op straat een broodje döner staat te klappen. Hij wil nu wel eens meemaken hoe het voelt om geld te verdienen wat je gewoon bij de belastingdienst op kunt geven. Net wanneer hij zich langzaam aan alle ellende probeert te onttrekken wordt zijn zwager opgepakt voor net iets te veel kilo’s coke in de achterbak van zijn X5. Zul je altijd zien. De tent moet blijven draaien en Toni is niet te beroerd om zich nog één keer als de grote verlosser op te werpen. Maar of dat nou zijn beste beslissing ooit is, valt te betwijfelen.

Gomorra meets Penoza
Je hoeft maar één aflevering te kijken en dan dringt de vergelijking met Gomorra zich vanzelf aan je op. 4 Blocks is een soort Gomorra, maar dan met der/die/das, ‘Verdammt, sie schießen!’ en ‘Du verflixte Arschloch!’. De wat creatievere geesten pikken misschien zelfs een beetje die Penoza-vibe uit de eerste seizoenen op, alleen is 4 Blocks een stuk rauwer en heeft Carmen nu een baard, een flinke bierpens en een interieur waar zelfs Nel Veerkamp vriendelijk voor zou hebben bedankt. Het is misschien geen acteerwerk wat schoorsteenmantels vol prijzen op zal gaan leveren en een undercoveragent die zijn werkgever gewoon als ‘nationale inlichtingendienst’ in zijn telefoon heeft staan is misschien niet het allerbeste schrijfwerk ooit, maar desondanks timmer je 4 Blocks er zonder al te veel problemen doorheen. Na The Same Sky, Babylon Berlin en Dark is dit zesluik het volgende bewijs dat Duitse televisie aan een indrukwekkende wederopstanding bezig is en dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

 

TNT Serie
– 2017 – 2019
– 3 seizoenen
– Illegale familiepraktijken in de buitenwijken van Berlijn
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.