A Body That Works

by • March 24, 2024 • 8, Ellende, SeriesComments Off on A Body That Works488

Naast het plegen van genocide en het gaslighten van mondiale mogendheden is Israel ook buitengewoon goed in het maken van series. Zo eerlijk moeten we zijn. Zo kwamen aanraders als Fauda, Our Boys en East Side daar vandaan en waren Israelische series ook de inspiratiebron voor monumenten als Homeland, Euphoria en – in mindere mate – Your Honor. Ze schieten daar in het Midden-Oosten dus niet alleen weerloze, onschuldige burgers, maar ook meeslepende drama’s die je aan de bank gekluisterd houden. Ook A Body That Works valt in die categorie. Het is – met gemak – één van de meest aangrijpende series die ik de afgelopen tijd heb gezien.

 

Duivels dilemma
Elie is een control freak. Alleen al bij de gedachte dat ze niet ten alle tijden de touwtjes stevig in handen heeft, breekt het angstzweet haar uit. Ze regisseert haar leven als een Steven Spielberg on steroids, maar wat je niet kunt manifesteren – al willen die zwammende, esotherische kolderkroketten op Instagram en TikTok je vaak anders doen geloven – is een zwangerschap. Het is Elie – en haar man Ido – niet gegeven om zonder ernstige complicaties de negen maanden aan te tikken. Na de zoveelste miskraam is het genoeg geweest, de rek is eruit. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal zijn ze gesloopt. Voor het realiseren van hun kinderwens moeten ze de hulp inschakelen van een draagmoeder. Om haar grootste verlangen te vervullen, moet Elie dus doen wat ze het allermoeilijkst vindt: de boel uit handen geven.

Niet politiek
De gespannen verhoudingen tussen Israel en Palestina hebben zich in de afgelopen vijfenzeventig jaar zo verworteld in het DNA van het land, dat deze historie meer dan eens doorsijpelt in de series die ze maken. Denk maar aan Fauda, Our Boys of East Side. Aangezien je momenteel alleen maar een blik op het nieuws hoeft te werpen om te zien hoe de Israëlische staat een laffe, bloederige terroristische aanslag misbruikt om een heel volk te verjagen, misschien niet direct een verhaallijn waar je in je vrije tijd nog even lekker je tanden in wil zetten. Ik niet tenminste. Gelukkig blijft A Body That Works daar ver van. Sterker nog, het is een universeel verhaal dat grenzen overschrijdt. Een verhaal waar iedereen met een – al dan niet sluimerende – kinderwens, opgroeiende kinderen of een gezonde dosis empathie zich in kan herkennen. Denk ik.

 

Emo achtbaan
A Body That Works is een zeer intiem, menselijk drama wat met minimale middelen een maximaal effect weet te sorteren. Het is een emotionele achtbaan die – ondanks het thema – eigenlijk nooit (écht) zwaar, clichématig of melodramatisch wordt. Iets wat heel makkelijk had gekund. Dit weerhield mij er overigens niet van om met enige regelmaat snotterend op de bank achter te blijven. Zal de leeftijd wel zijn. De relatie tussen Elie, Ido en Chen – de draagmoeder – is overtuigend en geloofwaardig neergezet – of is dat hetzelfde? – en doet daarmee denken aan de onderlinge chemie die we zagen in het eveneens indrukwekkende Best Interests. Het verhaal heeft oog voor de complexiteit van menselijke relaties en wordt liefdevol en respectvol gebracht. Cinematografisch heeft het die fijne, warme Midden-Oosten zweem die we inmiddels kennen van series uit de regio.

Hoofdletter A
Mocht je momenteel in een ik-boycot-sowieso-alles-wat-uit-handen-van-Israel-komt fase zitten – of überhaupt niet warmlopen voor al die eXoTiScHe TaLEn – dan is er goed nieuws: er is een Engelstalige versie van A Body That Works in de maak. Of die kan tippen aan het origineel is echter maar de vraag, want die zal het moeten stellen zonder het indrukwekkende acteerwerk van Rotem Sela (Elie), Yehuda Levi (Ido) en Gal Malka (Chen). Slechts zelden zag ik acteurs een serie zó naar hun hand zetten als deze geoliede drie-eenheid. Acteerwerk met een hoofdletter A. Emmy-waardig. Hun personages zijn dynamisch en gelaagd. Zo kun je het ene moment van ze houden, om ze niet veel later achter het behang te willen plakken. Een gelaagdheid die de serie des te interessanter maakt. Met name de aflevering waarin Elie en Ido elkaar eens even goed de waarheid vertellen, kwam met stip mijn top tien van beste afleveringen ooit binnen. Gelukkig is er inmiddels een tweede seizoen aangekondigd, dus we hoeven voorlopig nog geen afscheid te nemen.

Keshet 12 (als het goed is binnenkort op Netflix)
– 2023 – 2023
– 1 seizoen
– Aangrijpend relatiedrama met onovertroffen acteerwerk
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.