Altered Carbon

by • January 23, 2018 • 8, Cops, Ellende, Onwaarschijnlijk, SeriesComments Off on Altered Carbon3814

Staat The Matrix nog steeds in jouw top 10 beste films aller tijden? Ging je lekker op zowel de oude, als de nieuwe versie van Total Recall en heb je dat tenenkrommende Judge Dredd helemaal tot aan de aftiteling uit weten te zitten? Ja? Nou, dan is Altered Carbon er één die met stip bovenaan je kijklijst kan. De verfilming van Richard K. Morgan’s gelijknamige roman is namelijk de perfecte mix van al je favoriete, licht dystopische sciencefictionfilms. Ben jij dus wel in voor wat grimmigheid gecombineerd met laserguns en vliegende auto’s, dan is dit de serie voor jou. Kijk maar.

 

Het eeuwige leven
Het is begin 24ste eeuw en de wereld is verworden tot een soort apocalyptische, megalomane versie van Tokio. Tokio on steroids, zeg maar. Één groot krakersnest vol schreeuwende neonreclames en steegjes waar met robotonderdelen getweakte zakenrollers je onder lichte dwang van je persoonlijke bezittingen ontdoen. Lekker vooruitzicht wel. Door de vooruitgang van de techniek hebben mensen inmiddels het eeuwige leven. Je karakter, herinneringen en skills worden allemaal opgeslagen op een USB-stick, ook wel stack genoemd, en wanneer je je lichaam helemaal hebt uitgewoond, prop je die personal hard drive gewoon weer in een nieuw lichaam. Zo simpel kan het zijn.

Hoedunnit
In een wereld waarin je nog makkelijker van lichaam switcht als Kim Kardashian, zou een moord niet zoveel uit moeten maken. Je plant je harde schijf in het lichaam van een willekeurige afgetrainde halfgod van vijfentwintig en gaat lekker verder met je leven. Zou je zeggen. Toch wil de stinkend rijke Laurens Bancroft de onderste steen boven hebben, nadat de schoonmaakster zijn hersens op het plafond van zijn mansion heeft aangetroffen. De politie beoordeelt het als een zelfmoord, maar Bancroft – die zich door een backup-foutje niks meer van het ongeval herinnert – weet zeker dat iemand hem over de kling heeft gejaagd. Hij roept de hulp in van oud-marinier Takeshi Kovacs. Takeshi worstelt met zijn eigen problemen, maar Bancroft belooft die allemaal op te lossen in ruil voor de waarheid rondom zijn mysterieuze dood.

 

Futuristische Mad Max
Ik ben zelf dus niet de grootste fan van sciencefiction. De plank wordt namelijk nogal eens misgeslagen. Pistolen van de speelgoedwinkel om de hoek, kleding die doet vermoeden dat carnaval net is begonnen en kartonnen ruimteschepen die door een kitscherig, Bob Ross-universum glijden. Niks zo lastig als het maken van een geloofwaardige sciencefictionfilm of -serie. Meer nog dan bij andere genres moet niet alleen het verhaal, maar ook de uitvoering tot in de puntjes verzorgd zijn. Iets wat de makers van Altered Carbon maar al te goed hebben begrepen. De geruchten gaan dat Netflix The Crown en Marco Polo-achtige budgetten op deze nieuwe Original heeft stukgeslagen, and it shows. Gadgets waar zelfs de grootste Apple-fanboy van gaat kwijlen, special effects die soms doen denken aan de eerste keer dat je Neo die kogelregen zag ontwijken en decors die zo in Elon Musk’s reisbrochure kunnen, het zit er allemaal in. Nee, het verhaal is niet bijster origineel – eigenlijk is het gewoon een traditionele whodunnit – en het acteerwerk van James Purefoy (The Following, Hap & Leonard) is nog steeds niet te harden, maar dat doet er allemaal niet toe. Tijdens één van de vele brute vechtscènes betrapte ik mezelf op een glimlach van oor tot oor en dat is alles wat een serie nodig heeft. Kijk deze futuristische Mad Max, want je gaat hem lusten.

Netflix
– 2018 – 2020
– 2 seizoenen
– Een mash-up van al je favoriete sciencefictionfilms
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.