American Crime Story: The People vs O.J. Simpson

by • March 18, 2016 • 8, Ellende, Gewoon Leuk, Series, Toen, WaargebeurdComments Off on American Crime Story: The People vs O.J. Simpson4114

1994. Terwijl op de ringweg van L.A. het halve politiekorps achter een witte Bronco aan reed, was een zestienjarige Gumstarr in Middelburg met hele andere dingen bezig. Het uitboren van de cilinder van mijn opgehoogde Aprilia Amigo met Puch Typhoon banden bijvoorbeeld. Of het in m’n O’Neill agenda bijhouden van alle uitslagen van het beste Ajax dat ik ooit tegen een bal zag trappen. Amerika bestond wel, maar vooral uit films en van de mooie verhalen van dat ene klasgenootje die er een tante had wonen. Het was de tijd dat er nog niet op iedere hoek van de straat een Starbucks zat en je met de trein naar Rotterdam moest voor het dichtstbijzijnde Big Mac menu. De tijd dat er nog geen Youtube was om vanuit je Zeeuwse slaapkamertje te zien wat Jimmy Fallon een uur eerder met Justin Timberlake had bekokstooft in z’n Tonight Show. Sterker nog, er was helemaal geen internet (Jezus, wat begin ik als een ouwe zak te klinken), dus nieuws kreeg je om acht uur van Harmen Siezen of pas de volgende ochtend op je deurmat. Je zult begrijpen dat onder deze haast prehistorische omstandigheden het hele O.J. verhaal mij grotendeels is ontgaan. Gelukkig heeft FX besloten om vanaf nu ieder seizoen een grote misdaad uit de Amerikaanse geschiedenis bij de horens te vatten en O.J.’s trial of the century is als eerste aan de beurt. Zie dit dus als een herkansing of een mooie gelegenheid om je geheugen weer wat op te frissen.

oj

Zaak van de eeuw
12 juni 1994. Slechts een paar jaar na de gewelddadige arrestatie van Rodney King en de daaropvolgende rellen die grote delen van L.A. in vuur en vlam zetten, worden de levenloze lichamen van Nicole Brown Simpson en Ronald Goldman gevonden. Iemand is de twee als een overspannen slager met een mes te lijf gegaan. Niet zo fraai. In de zoektocht naar de dader richten de pijlen van het Openbaar Ministerie zich al snel op de sportheld en ex-man van Nicole, O.J. Simpson. Het bewijs van zijn betrokkenheid is overweldigend en de zaak lijkt dan ook zo klaar als een klontje, tótdat Johnnie Cochran zich ermee begin te bemoeien. Deze Michael Jordan van de advocatuur tovert met zijn dreamteam de ene curve ball na de andere uit z’n mouw, waardoor het proces opeens een compleet andere wending krijgt. Hij speelt in op het gevoel van een groot deel van Amerika’s bevolking, dat je als donkere man in het witte rechtssysteem bij voorbaat kansloos bent. Zo verandert O.J. van potentiële moordenaar in de belichaming van de ongelijke rechten van de donkere Amerikaan en trekt het Openbaar Ministerie uit pure frustratie de haren uit het hoofd.

Law & Order gone wild
Als je na het zien van de trailer denkt “Waar zijn al de ninja’s en exploderende fabrieken?”… Nou, die zijn er niet. Je moet deze niet kijken in de verwachting dat de adrenaline aflevering na aflevering door je lichaam zal gieren. American Crime Story is lekker, omdat het een blik werpt op een realiteit die zó bizar is, dat je ‘m bijna niet kunt geloven. Zelfs bij Law & Order komen de schrijvers met scripts aanzetten, die minder ongeloofwaardig zijn. Eigenlijk is het een soort van Making A Murderer, maar dan met Cuba Gooding Jr, John Travolta en David Schwimmer.

Circusact
Het is FX gelukt om het verhaal redelijk neutraal te vertellen. Tot op de dag van vandaag staan pro en anti O.J.’ers nog steeds lijnrecht tegenover elkaar (“The gloves didn’t fit!”), maar FX lijkt hierin geen kant te hebben gekozen. Ze schotelen je het krankzinnige verloop van de rechtszaak voor en the rest is up to you. Heb jij dus wel zin om je een paar uur te verliezen in een strafproces dat meer weg heeft van één grote circusact, dan zou ik maar even goed voor deze gaan zitten. Je gaat hem liken.

Oohh. En hij heeft het natuurlijk gewoon gedaan. Toch?

Gumstarr Scores 8+

FX
– 2016 – 2021
– 3 seizoenen
– Lekker sappige misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis en daar dan een serie van.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.