As We See It

by • February 7, 2022 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on As We See It1071

Als je het als zender even niet meer weet, kun je altijd nog een Israëlische serie naar je hand zetten. Showtime deed dat met Homeland, HBO met Euphoria en Apple TV+ gebruikte recentelijk het Israëlische Kfulim als inspiratiebron voor hun nieuwste serie Suspicion. Ook Amazon heeft zich voor As We See It laten inspireren door een serie uit het Midden-Oosten. Al zullen de meeste mensen bij een dramedy over jongeren met autisme waarschijnlijk meteen pavlovven naar de sympathieke Netflix Original Atypical. Ik wel in ieder geval. Beter goed gejat dan slecht bedacht dus, maar dat maakt van As We See It nog geen slechte serie. Integendeel zelfs. Als je behoefte hebt aan een gezonde dosis feel good – met een lach en een traan – dan gaat deze er in als zoete koek. Denk ik.

 

Drie musketiers
Jack, Violet en Harrison zijn mid-twintigers die samen een appartement delen. Op zich natuurlijk niks bijzonders, ware het niet dat ze zich alle drie op het spectrum bevinden. Ze zijn autistisch en dat zorgt ervoor dat hun leven een aaneenschakeling van uitdagingen is. Harrison zit – tegen zijn wil – vast in een eeuwigdurende ASMR-video. Alle geluiden komen ongefilterd binnen en daar wordt hij helemaal gillend gek van. Het rumoer van de straat is dan ook zijn grootste vijand. Hij slijt zijn dagen het liefst binnen, met herhalingen van Wheel Of Fortune en The Price Is Right, terwijl hij met een lepel – rechtstreeks uit de doos – Froot Loops naar binnen harkt. Violet heeft maar één doel in het leven en dat is: verkering. De prins op het witte paard kan niet snel genoeg haar leven binnen galopperen. Ze swipet zich een ongeluk op Tinder, maar of dat nou de plek is waar ze de liefde van haar leven gaat vinden… Jack is een Einsten met Asperger die continu geïrriteerd is, omdat de rest van de wereld niet kan tippen aan zijn torenhoge IQ. Hij laat ook geen moment ongelegen om dit aan iedereen te verkondigen en dit zorgt meer dan eens voor problemen. De drie navigeren zich – zo goed en zo kwaad als dat gaat – een weg door een vaak weinig begripvolle wereld, op zoek naar liefde, werk en vriendschap. Gelukkig hebben ze daarbij steun aan elkaar én aan hun zorgzame begeleidster Mandy.

Right in the feels
Misschien is het omdat ik net voor de eerste keer vader ben geworden – en daardoor even niet zo emotioneel stabiel in m’n schoenen sta – maar bij het kijken van As We See It schoten meerdere keren de tranen in mijn ogen. Hele mannelijke tranen, maar toch. Net als Atypical raakt deze nieuwste van Amazon je recht in het hart. Enerzijds, omdat Jack, Violet en Harrison – net als kleine kinderen en hoogbejaarden – zo puur en ongefilterd zijn. Ze maken van hun hart geen moordkuil en houden daarmee ook de wereld om hen heen een spiegel voor. Anderzijds, omdat je kijkt naar drie jonge mensen die enorme stappen zetten door het overwinnen van evenzo grote angsten en obstakels. Dat is iets waar iedereen een voorbeeld aan zou kunnen nemen. Autistisch of niet. As We See It voelt een stuk volwassener dan Atypical en past daarom net iets beter in mijn straatje. Neemt niet weg dat de twee overduidelijk familie van elkaar zijn. Zoek je dus een lieve, aandoenlijke dramedy die je tegelijkertijd ook wat bijbrengt over een onderwerp waar je misschien niet dagelijks mee te maken hebt, dan is dit de serie voor jou.

Amazon
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– Amazon’s iets volwassenere versie van Atypical
– 30 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.