Ash vs Evil Dead

by • December 19, 2015 • 7, Arthouse, Ellende, Onwaarschijnlijk, Series, SpannendComments Off on Ash vs Evil Dead3079

Soms kijk je wel eens van die films, die, al dan niet doelbewust, zó ontzettend slecht zijn dat je ze eigenlijk wel goed móét vinden. Vooral Tarantino en Rodriguez zijn ware meesters in de wereld van de gecultiveerde B-film. Wie herinnert zich niet Danny Trejo, die in Machete met z’n pokdalige kop door dat raam sprong en de dikke darm van z’n belager als safety line gebruikte? Ik kon destijds de drang om midden in de bioscoopzaal op te staan en hysterisch te applaudisseren maar met moeite onderdrukken. Of dan dat einde van Death Proof, waarin Rosario Dawson (Trouw met me!) met d’r vriendinnen net zo lang op het hoofd van Kurt Russel bleef inbeuken totdat ‘t klonk alsof ze een rijpe watermeloen aan het mishandelen waren. Loved it.

Geen horror?!
Tot dusver zagen we dit genre jammer genoeg nog niet echt terug in serieland en dat was volgens de man achter de filmreeks Evil Dead, Sam Raimi, dus van de ratten besnuffeld. Op hoge poten denderde hij het kantoor van Starz binnen en bleef daar stoïcijns met de vuist op tafel slaan, totdat iemand met een beetje beslissingsbevoegdheid hem te woord kwam staan et voilà… Tien afleveringen Ash vs Evil Dead in pocket en de kijker gaat er zo lekker op dat de boel halverwege seizoen één al is verlengd voor een tweede ronde.

Uit de ouwe doos
Het is alweer dertig jaar geleden dat Ash tijdens een uit de hand gelopen kampeertrip al zijn vrienden verloor. Wat begon als een gezellige vakantie ergens in een afgelegen blokhut in het bos, mondt uit in een bloedbad die z’n weerga niet kent. Per ongeluk opgeroepen demonen nemen de lichamen van Ash z’n vrienden in bezit en zorgen voor vakantiekiekjes, die je later echt niet onder het genot van een kop koffie en een plak cake met je familie nog eens rustig terug gaat bekijken. Ook Ash komt niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Een kwade macht neemt de regie over zijn rechterhand over en Ash kan niet anders dan zichzelf met een kettingzaag te lijf gaan. Tsja, zo gaan die dingen. Inmiddels is het 2015 en heeft Ash besloten zich na al die ellende niet zo snel meer druk te maken over dingen. Ash maakt zich eigenlijk helemaal nergens meer druk over.  Hij woont op ‘n trailerpark in een uitgewoonde caravan, ketst op zestigjarige leeftijd nog steeds eenzame mokkels in de wc van de kroeg (ok, dat zouden we allemaal wel willen) en betaalt z’n wiet van een knullig baantje bij de lokale Mediamarkt. Als hij daar in het magazijn wordt aangevallen door een bloeddorstige Barbie, realiseert Ash zich dat hij waarschijnlijk niet alleen deze pop aan het dansen heeft. De doden zijn terug en ze hebben honger. Al snel komt hij er achter, dat hij dit probleem zelf de wereld in heeft geholpen en er zit dan ook niks anders op dan de kettingzaag weer voor te binden en de strijd met het kwaad aan te gaan.

ash evil dead

Weer eens wat anders
Na series als Fargo, 12 Monkeys, From Dusk Till Dawn, Limitless en Minority Report, is dit de zoveelste poging om een film van het grote naar het kleine scherm te halen en dat is, in tegenstelling tot een aantal van zijn voorgangers, volgens mij best aardig gelukt. Ash vs Evil Dead is misschien wat meer camp, dan de films Evil Dead en Army Of Darkness waar ‘t familie van is, maar dat maakt het wel tot een serie die voor een iets breder publiek kijkbaar is. Een iets breder publiek, want er gaan nog genoeg mensen zijn die dit volkomen ruk vinden. Het is een beetje als verkleed als cowboys naar De Toppers gaan… Of je vindt het helemaal geweldig of je vindt het ‘t gevolg van ernstig zuurstof gebrek bij de geboorte en ‘t resultaat van jarenlang magnetronmaaltijden eten en SBS6 kijken, een middenweg is er eigenlijk niet. Ik vond Ash vs Evil Dead wel tof. Niet “16.234-mensen-hebben-deze-op-IMDb-inmiddels-gemiddeld-een-9-gegeven” tof, maar zeker de moeite van het kijken waard. Ook als je, net zoals ik, de eerdere films helemaal niet gezien hebt. Het is in een overkill aan ziekenhuis-, politie- en disfunctionele familieseries weer eens wat anders en anders is goed. Iets met pindakaas en dat iedere dag op je brood hebben. Ben jij gek op pindakaas? Blijf dan vooral heel erg ver weg van deze. Lust jij zo nu en dan best wel eens een plak van die rare onder de toonbank worst van de slager op je brood, geef dan Ash vd Evil Dead zeker eens een kans.

Gumstarr Scores 8-Starz
– 2015 – 2018
– 3 seizoenen
– Noem ‘t slasher movie, noem ‘t cult, noem ‘t gore, noem ‘t goed, noem ‘t slecht, het klopt allemaal.
– 25 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.