Banksy: Sirens Of The Lambs

by • October 13, 2013 • Art, SpullenComments (0)8138

Het probleem met demonstreren tegen alles wat niet deugt in deze wereld is dat het over het algemeen zo ontzettend niet origineel is. Van die schoppen-om-het-schoppen krakers (kom op, de jaren ’80 liggen mijlenver achter ons) die zich met hun veel te dunne schurftige Duitse herders aan het spoor laten handboeien, zodat er geen transport met radioactief afval overheen kan. Luidkeels gillende figuren die “Oud Geld” – gewikkeld in een stuk of 40 nertsen – in de PC Hooftstraat met verfbommen bekogelen. We zijn het helemaal met jullie eens, maar step up your game, het kan sexier.

Misschien moeten we het aansnijden van maatschappelijke vraagstukken maar gewoon aan Banksy overlaten. Zo zette hij in 2005 het Arabisch-Israëlisch conflict weer even in de spotlights door de muur tussen Israël en de Palestijnse gebieden met ‘n spuitbus te verfraaien…

tumblr_lm6iwdxilT1qk5eixo1_1280banksy-palestinian-ladder

banksy palestinebanksy_in_palestine_2

Ook de muziekwereld heeft Banksy z’n volle aandacht. Nou ja, muziekwereld. Als je tegenwoordig maar genoeg geld richting een producer smijt, dan timmert hij wel een cd voor je in elkaar. Zo slingerde in 2006 Paris Hilton haar debuutalbum de wereld in. Hij verscheen in eerste instantie alleen niet of nauwelijks in Groot-Brittannië, want daar verving Banksy de cd voor zijn eigen aangepaste exemplaar met tracks als: “Waarom ben ik beroemd?”, “Wat heb ik bereikt?” en “Waarom besta ik?”. Voordat de winkeliers er erg in hadden, vlogen er al een aantal exemplaren over de toonbank en die gaan inmiddels voor goud van de hand op eBay.

In Disneyland smokkelde hij ongezien een pop verkleed als Guantanamo gevangene naar binnen en blies deze op langs één van de attracties. Met lucht dan, he. Hij blies ‘m op met lucht. Dit alles werd gefilmd door Mr Brainwash die later ook de hoofdrol zou vertolken in Banksy’s meesterlijke docufilmentaire Exit Through The Giftshop.

 

Het meest recente wapenfeit van de anonieme straatartiest uit Bristol heet “Sirens Of The Lambs”. Een truck vol piepende Muppets die door de straten van het Meatpacking District in New York rijdt. Een grote middelvinger naar hoe wij als mensen met ons voedsel omgaan. Het is anders, vernieuwend, verrassend en het geeft je stof tot nadenken. Mij wel in ieder geval. Zo, en nu even lekker een frikandelletje satesaus.

Related Posts

Comments are closed.