Battle Royale

by • October 3, 2013 • Acht, Cinema, Lijktmestug, PuntjevandestoelComments (0)3670

Dat die Japanners niet helemaal sporen, weten we al een tijdje. Gaan ze niet de straat op verkleed als Hello Kitty on steroids, dan laten ze zich in een spelshow op landelijke televisie wel met een lap rubber vol in de kroonjuwelen slaan. Ik lieg niet. Kijk maar. Ook is er nog eentje met marshmallows.

Schermafbeelding 2013-10-03 om 09.08.20Schermafbeelding 2013-10-03 om 09.08.55

Dat er uit deze licht verknipte breinen ook licht verknipte films voortkomen zal een ieder dan ook niet verbazen. Battle Royale, gebaseerd op het gelijknamige boek van Koushun Takami, past prima in dat rijtje.

Het gaat niet zo lekker met Japan. De economie staat op omvallen, de werkloosheidscijfers schieten door het plafond en de jeugd is aan haar eigen revolutie bezig. Tijd voor het Japanse binnenhof om met drastische maatregelen te komen, de Battle Royal Act. Een willekeurige klas met studenten wordt drie dagen op een onbewoond eiland gezet om het onderling uit te vechten tot de dood. De laatste die overeind staat, mag zich de winnaar noemen.

Battle Royale is een modern classic, die moeiteloos in het rijtje Reservoir Dogs, Un Prophète, Death Proof en Biutiful. Heel vrolijk word je er niet van, maar niet alles hoeft suikerspinnen en zonneschijn te zijn natuurlijk.

– Battle Royale
– 2000
Tatsuya Fujiwara, Aki Maeda
– Bizar verontrustend tof op het puntje van de stoel.
– 114 minuten
– 8 op de schaal van Gumstarr

Related Posts

Comments are closed.