Best Interests

by • December 2, 2023 • 8, Arthouse, Ellende, SeriesComments Off on Best Interests777

Ik ben geen voorzitter van een fanclub, maar áls ik voorzitter van een fanclub zou zijn, dan was het die van Sharon Horgan. Er is iets aan de manier waarop deze Ierse actrice met een stoïcijnse kop de meest zwartgallige, humoristische dingen kan zeggen. Ze deed het in Catastrophe en afgelopen jaar liet ze ook in Bad Sisters zien de kunst van het sarcasme niet verleerd te zijn. Voor Best Interests werd ze echter gedwongen om uit een ander vaatje te tappen. Een aangrijpend verhaal – over ouders die met elkaar in de clinch liggen over het lot van hun terminale dochter – vraagt immers om meer dan een hartelijke, cynische of ongemakkelijke lach. Nu blijkt dat Horgan ook prima overeind blijft bij het wat zwaardere werk, moet ik misschien toch maar eens contact op nemen met de fanclub om te kijken of ze nog op zoek zijn naar nieuwe bestuursleden.

 

Onmogelijke beslissing
Nicci en Andrew hadden de eerste weken met hun pasgeboren dochter wel anders voorgesteld. Wat een roze wolk had moeten worden, wordt al snel een gitzwarte nachtmerrie. Marnie blijkt een progressieve spierziekte te hebben die dromen over de toekomst haast onmogelijk maakt. Artsen raden het gezin aan niet te ver vooruit te kijken, maar Marnie is een taaie. Onverschrokken vecht ze zich haar tienerjaren in, maar dan vindt haar lijf het wel genoeg geweest. Ze kan niet meer. Daar waar Andrew zich langzaam voorbereidt op een pijnlijk afscheid, wil Nicci alles op alles zetten om Marnie nog zo lang mogelijk bij zich te houden. Twee begrijpelijke gedachten die alleen niet zo lekker samen gaan. Andrew en Nicci komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Weten ze deze beproeving – de zoveelste – te doorstaan of kan zelfs de sterkste relatie maar zoveel tegenslag aan?

Bevredigende stomp in je maag
Sinds I Know This Much Is True – wat een serie was dat – weten we dat er achter verpletterende ellende en misère ook schoonheid schuil kan gaan. Er is – op z’n tijd – wel iets bevredigends aan een flinke stomp in je maag, aan een serie die je niet direct van je afschudt. Best Interests is er zo één. Als deze je niet jankend op de bank achterlaat, dan ben je gewoon een psychopaat die heel snel hulp moet gaan zoeken. Maar het is niet alleen hartverscheurende zwaarmoedigheid wat de klok slaat. Net op het moment dat je denkt dat je emotioneel door je hoeven gaat zakken, weet dit aangrijpende familiedrama de relativering of de komische noot te vinden. Een korte lach die even de stoom van de ketel haalt. Even. De personages zijn gelaagd en de liefde tussen de karakters van Horgan en Michael Sheen (Masters Of Sex) spat van het scherm. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat ze off set ook met elkaar zouden rollebollen. Hun chemie is voelbaar en daardoor trekken ze je nog sneller de serie in. Met thema’s als euthenasie, rouwverwerking, relaties onder hoogspanning en – bovenal – de liefde, is het ook een vierluik om na iedere aflevering even over na te praten. Al is het maar om het uit je systeem te krijgen. Best Interests heeft bij mij namelijk wel een tijdje in mijn hoofd gewoond. Het is daarmee dan ook niet voor niks één van de beste series die ik dit jaar heb gezien.

 

BBC One
– 2023 – 2023
– 1 seizoen
– Een heerlijke, liefdevolle, verpletterende stomp in je maag
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.