Bez Vědomí A.K.A. The Sleepers

by • May 23, 2020 • Bagger, Home, SeriesComments Off on Bez Vědomí A.K.A. The Sleepers1301

Ik kan je (nagenoeg) alles vertellen over Amerikaanse HBO-series, maar als het over hun Europese producties gaat, dan tast ik volledig in het duister. Daar ben ik gewoon eerlijk in. Ook dat is Gumstarr. Ik weet dat ze in het Oostblok met enige regelmaat het befaamde logo van de Home Box Office op een serie drukken en onlangs deed ik watertanden bij het zien van de eerste trailer van het Spaanse Patria, maar dat is het dan wel zo’n beetje. De hoogste tijd dus, om me wat meer in de materie te verdiepen, te beginnen met de Tsjechische spionagethriller Bez Vědomí. De vraag is alleen of deze extreem trage slow burner de beste keuze was om er lekker in te komen, ik betwijfel dat namelijk ten zeerste.

 

Sherlock Holmes
Het is 1989 en twaalf jaar nadat Victor en Marie – vanwege politieke redenen – Tsjecho-Slowakije zijn ontvlucht, zetten ze eindelijk weer voet in hun geliefde Praag. Op de vooravond van de Fluwelen Revolutie – de maand waarin het heersende communistische regime redelijk vredelievend omvergeworpen werd – vliegt het echtpaar van Londen naar Praag om daar aan een nieuwe fase van hun leven te beginnen. De boel kan haast niet beroerder van start gaan, want de twee hebben hun koffers nog maar nauwelijks uitgepakt of ze worden tijdens een wandeling geschept door een voorbij razende Trabant. Wanneer Marie ontwaakt uit haar driedaagse coma – ja, het was een flinke klap – is Victor nergens te bekennen. Ze besluit full blown Sherlock Holmes te gaan, maar haar onderzoek leidt allesbehalve tot de antwoorden waar ze op hoopte.

Traaaaaaaaag
De sfeer en styling van The Sleepers is heel erg lekker – het heeft wel iets van een alternatieve Oostblok versie van The Americans – maar het is ook zo ontzettend traag en stroperig. Niet normaal. Het is een beetje alsof je je als niet-lezer door een achthonderd pagina’s tellende pil van Dostojevski heen moet worstelen. Zo’n boek waarin de schrijver een heel hoofdstuk wijdt aan de schoonheid van Praag na een stevige herfstbui. Je kent dat wel. Prima om de sfeer goed neer te zetten, maar er mag op een gegeven moment ook wel een keer wat gebeuren en daar schort het bij The Sleepers nogal aan. Het wordt op een gegeven moment bijna een beproeving – een wedstrijd tegen jezelf – om hem tot het einde uit te zitten. Voor een zogenaamde spionagethriller ontbeert het aan spanning, intrige en plottwisten en dat weet ook de laatste aflevering – veruit de meest interessante van de zes – niet meer recht te trekken. Het lijkt wel alsof de serie pas bij aflevering zes begint en dat de rest slechts een hemeltergend lang voorspel was. We hebben tijdens deze coronacrisis misschien meer tijd, maar dat wil nog niet zeggen dat je die dan maar stuk moet slaan op vrij middelmatige arthouseseries. Als je dan toch lekker wil gaan op een serie die wel dezelfde sfeer ademt als The Sleepers, maar vele malen beter te verteren valt, geef dan Comrade Detective een slinger. Is nog om te gniffelen ook.

HBO Europe
– 2019 – 2019
– 1 seizoen
– Soort stroperige Oostblok versie van The Americans
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.