Big Little Lies

by • May 10, 2017 • 8, Arthouse, Home, SeriesComments Off on Big Little Lies3582

Als ik beloof dat je jezelf een paar uur kunt onderdompelen in die heerlijk verstikkende familiesferen die je misschien wel kent van series als Bloodline, The Affair en Arvingerne, is dat dan niet reden genoeg om direct aan Big Little Lies te beginnen? Als ik je zeg dat deze boekverfilming namen als Nicole Kidman, Reese Witherspoon en Alexander Skarsgård op z’n filmposter heeft staan, moet ik dan nog uitleggen waarom er op ‘t acteerwerk helemaal niks aan te merken valt? Als een serie aflevering na aflevering aftrapt met de doorleefde, rauwe stem van Michael Kiwanuka, heb je dan nog meer voorbeelden nodig die duidelijk maken dat elk detail aan deze serie klopt? Nee toch? Nee.

David E. Kelley, die eerder dit jaar voor Amazon nog het grimmige advocatendrama Goliath maakte, komt voor HBO met een serie die eigenlijk bedoeld is voor de gemiddelde LINDA-lezeres, maar die stiekem ook prima te doen is voor mensen die thuis geen live, love, laugh kussentjes op de bank hebben liggen. Ik raad je aan om ‘t te kijken, krijg je geen spijt van. Denk ik.

 

Achter de voordeur
Ze zeggen dat het gras bij de buren altijd groener is, maar vaak gaan achter die strak gesnoeide coniferen geheimen schuil waar de honden geen brood van lusten. Moeders die pas hun bed uit komen nadat ze een half potje valium door de slokdarm hebben laten gaan, mannen die graaien in de bedrijfskas omdat ze een gokschuld uit hebben staan bij even dubieuze als agressieve figuren, dat werk. Ook achter de voordeuren van het idyllische kuststadje Monterey is niet alles zoals ‘t lijkt. Madeline kan haar ex maar niet los laten en dat trekt een zware wissel op haar nieuwe relatie, Celeste vraagt zich met enige regelmaat af of ze nou in een huwelijk of in een K1-gevecht zit en Jane vecht nog dagelijks tegen geesten uit haar verleden. De drie vrouwen vinden een luisterend oor en troost bij elkaar en dat is maar goed ook, want ze zullen elkaars hulp nog hard nodig hebben.

Geheimen
Voor laagvliegende helikopters en ratelende machinegeweren moet je niet bij Big Little Lies. De verfilming van Liane Moriarty’s boek kijk je voor de dialoog, voor het sudderende verhaal dat je langzaam naar de keel grijpt en voor de dochter van Lenny Kravitz. Het is water wat langzaam aan de kook wordt gebracht en dat is verrassend bevredigend om naar te kijken. Het gaat over mensen en hun problemen, hun onzekerheden en, boven alles, hun geheimen. Zelden ging ik lekkerder op een serie die helemaal niet voor mij bedoeld is. Geef ‘t twee afleveringen een kans, ‘t gaat je niet teleurstellen.

HBO
– 2017 – 2019
– 2 seizoenen
– Het gras is niet altijd groener bij de buren. Zelden zelfs.
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.