Björnstad a.k.a. Beartown

by • March 15, 2021 • 7, Arthouse, Ellende, Home, SeriesComments Off on Björnstad a.k.a. Beartown1772

Disney+ staat op het punt om – zonder dat ook maar iemand daar om heeft gevraagd – het ijshockey(familie)drama The Mighty Ducks te reanimeren. Deze 90’s tenenkrommer – met Emilio Estevez in de hoofdrol – verschijnt deze keer als serie en afgaand op de trailer dreigt ie weer net zo klef en moralistisch te worden als de film. Lekker links laten liggen dus. Mocht je desondanks toch zin hebben gekregen in wat schaatsende gasten die elkaar op gezette tijden het licht uit de ogen slaan, dan is Björnstad wellicht iets voor jou. De verfilming van Fredrik Backman’s gelijknamige roman is echter wel een stuk minder gezellig dan zijn Disney-evenknie, dus niet direct één om je zesjarige neefjes en nichtjes mee stil te houden tijdens de eerstvolgende familiereünie. Dan weet je dat alvast.

Disclaimer: De trailer moet je eigenlijk niet kijken, want het is een aaneenschakeling van spoilers. Je zou bijna denken dat de maker van deze sammenvatting wraak probeert te nemen voor het feit dat hij net te horen heeft gekregen dat hij de volgende ontslagronde op het werk niet gaat overleven. Geloof mij dus maar gewoon op mijn blauwe ogen, als ik zeg dat Björnstad de moeite waard is.

 

 

Nachtmerrie in de maak
Omdat haar vader – een voormalig NHL-speler – in zijn geboortedorp een baan heeft aangeboden gekregen als ijshockeycoach van het lokale juniorenteam, maakt Maya de grote oversteek van Canada naar Zweden. Ze komt terecht in een regio die langzaam op instorten staat. Mensen trekken weg, de vergrijzing slaat om zich heen en ook voor de aanwezige industrie zijn het onzekere tijden. Eigenlijk een soort Limburg, maar dan met heel veel sneeuw. Ondanks dat de McDonalds en Pathe in geen velden of wegen te bekennen zijn, heeft Maya weinig moeite om haar draai te vinden. Ze is één van de cool kids en dat is ook de sterspeler van haar vader’s hockeyteam niet ontgaan. In eerste instantie wordt er nog lekker ongemakkelijk gelachen en verlegen weggekeken, maar dan neemt het onschuldige geflirt opeens een hele dramatische wending.

Stemmig tienerdrama
Björnstad is een beklemmende mix van I May Destroy You en de ijshockeyversie van Friday Night Lights. Het is een stemmig tienerdrama, waarin onzekere jongeren de grens niet alleen opzoeken, maar deze ook meermaals overschrijden. En niet zo’n beetje ook. Bij de Albert Heijn een rolletje Mentos in je mouw laten glijden is nog daar aan toe, maar Björnstad gaat wel een stapje verder. Het gaat over het aantasten van de lichamelijke integriteit en de gevolgen die dat heeft voor het slachtoffer en diens omgeving. Daardoor heeft Björnstad bij vlagen ook wel wat weg van 13 Reasons Why, maar dan beter uitgevoerd. Veel beter. Gelukkig maar. Mijn bloed begint namelijk nog steeds te koken als ik aan dat trainwreck van Netflix denk. Vooral de laatste twee afleveringen van Björnstad zijn een flinke stomp in je maag. Het laat pijnlijk duidelijk zien, waarom het voor slachtoffers van seksueel geweld zo moeilijk is om hun verhaal te doen. Deze nieuwste van HBO Nordic is dan ook verplicht kijkvoer voor ouders en hun 14-jarige zonen. Het is een prima startpunt voor dat nodige gesprek over het respecteren van andermans grenzen.

HBO Nordic
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Een soort ijshockeyversie van Friday Night Lights meets I May Destroy You
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.