Black Lightning

by • February 26, 2018 • Bagger, SeriesComments Off on Black Lightning3419

Soms kan de wereld heel erg overzichtelijk worden opgedeeld in twee kampen. Zo had je in de jaren ’60 óf de lippen van Mick Jagger óf de boblines van The Beatles boven je bed hangen, bereiken we waarschijnlijk nooit consensus over de toegevoegde waarde van koriander en zullen er altijd onwetenden zijn die op feestjes met een stalen smoel durven te beweren dat Ronaldo een betere voetballer is dan Messi.

Ook het superheldenuniversum zorgt met enige regelmaat voor tweespalt. Hoogoplopende discussies over kerels in capes trekken een zware wissel op vriendschappen en familiebanden. Ben je Daredevil, Legion en Jessica Jones of toch meer Arrow, Supergirl en The Flash? Ben je Marvel of gaat je hart sneller kloppen voor team DC Domics? Fanboys en -girls van die laatste kunnen hun lol op, want The CW is recentelijk begonnen aan het levensverhaal van een nieuwe DC-superheld, Black Lightning.

 

Runs in the family
Het doorsnee superheldenverhaal gaat bijna altijd over een advocaat, reporter of zakenman die na middernacht, in een net iets te strakke maillot, de wereld een klein beetje beter probeert te maken. Een filantroop, een welzijnswerker met een overdreven rechtvaardigheidsgevoel en vuisten van gewapend beton. In het geval van Black Lighting is dat niet veel anders. Of het zou moeten zijn dat deze keer een hele familie ten strijde trekt tegen het kwaad.

Na een paar jaar de held te hebben uitgehangen, letterlijk, vindt Jefferson Pierce het welletjes geweest. Dat bijklutsen in de kleine uurtjes trekt een te zware wissel op zijn family life en hij wil weer wat vaker op zondag thuis zijn om het vlees aan te snijden. Je kunt lullen wat je wil, maar die Jefferson heeft zijn prioriteiten wel mooi op een rijtje. Hij struint dan misschien niet meer ‘s nachts door de straten van Freeland, maar draagt als rector van Garfield High nog steeds zijn steentje bij aan het vormen van de maatschappij. Jefferson gaat helemaal lekker op zijn keurslijf, totdat de lokale gangsters – The 100 – zijn dochters achterin de kofferbak van hun Dodge Charger proppen. Er zit niks anders op dan zijn alter ego van zolder te halen en terwijl de bliksem uit zijn vingertoppen spuit, ontdekt Jefferson Pierce a.k.a Black Lightning dat hij het leven als superheld toch wel een beetje gemist heeft.


Wat kinderachtige karikatuur

Ik ben zelf niet zo’n fan van het werk van DC Comics. Tuurlijk, The Dark Knight is misschien wel de beste superheldenfilm ooit, maar als het op series aankomt, heeft DC (nog) niet weten te overtuigen. Mij niet in ieder geval. Niet dat Marvel op dat vlak alleen maar homeruns slaat – ik probeer nog steeds woorden te vinden die kunnen omschrijven hoe teleurstellend The Defenders en Iron Fist waren – maar de thuishaven van Daredevil en The Punisher lijkt het verfilmen van comics wel wat serieuzer te nemen. Het is allemaal wat volwassener. Dit genre wordt met haar heldhaftige oneliners en potsierlijke outfits al snel een karikatuur en voor mijn gevoel is dat een val waar DC met enige regelmaat in trapt. Ook Black Lightning oogt bij vlagen gimmicky, kinderachtig bijna. Dat laatste is ook niet zo verwonderlijk aangezien The CW zich met name richt op de wat jongere kijker. Eigenlijk staat het pak van Black Lightning een beetje symbool voor de serie, het is het allemaal net niet. Op Twitter vroeg iemand zich af of Jefferson zijn pantser bij AliExpress had besteld en die vraag dekt voor mij wel de lading. Als je smult van The Flash en Arrow, dan ga je deze waarschijnlijk ook wel lusten. Ben je doorgaans meer van Marvel, dan zou ik deze lekker laten voor wat ie is.

 

The CW
– 2018 – 2021
– 4 seizoenen
– Het verhaal van een soort overdreven heldhaftige elektricien
– 40 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.