Blue Lights

by • February 22, 2024 • 8, Cops, Home, SeriesComments Off on Blue Lights787

Dat ze aan de andere kant van het kanaal lekkere series kunnen maken, is natuurlijk geen geheim, maar afgelopen jaar wisten ze zichzelf wel te overtreffen. Met name voor de BBC was 2023 een jaar om met veel trots op terug te kijken. Met series als Boiling Point, Best Interests, Boat Story en The Gold lieten ze Amerikaanse concurrenten HBO, Showtime en FX – de zenders waar ik doorgaans het meeste vuurwerk van verwacht – ver achter zich. De BBC heeft een rauwe, ongepolijste look & feel weten te combineren met verhalen die raken en ook Blue Lights is daar weer een goed voorbeeld van.

 

Nieuw elan
Series maken is de kunst van het wiel opnieuw uitvinden. Niet zomaar de zoveelste advocaten-, ziekenhuis- of detectiveserie uitbraken, maar zoeken naar een net iets andere insteek om een grijs gedraaide plaat wat nieuw elan mee te geven. Doorgaans strandt deze ambitie in goede bedoelingen – en zit je als kijker als nog naar een inspiratieloze hersenbloeding te kijken – maar soms vinden makers écht een ander vaatje om uit te tappen. Je hoeft alleen maar naar de eerste aflevering van Blue Lights te kijken om te zien wat ik bedoel. Wat mij betreft is het samen met The Shield, Bosch en Southland – inmiddels alweer oudgedienden – één van de betere, pure politieseries. Ja, dat zeg ik hier gewoon even.

Vers bloed op straat
Blue Lights is een frisse – maar hier en daar ook lekker grimmige – politieserie over drie aspirant-politieagenten. Twee jonkies en een herintreedster – die eerder door het leven ging als maatschappelijk werkster – moeten onder uitdagende omstandigheden de kneepjes van het vak zien te leren. De personages lopen zeer uiteen en weten allemaal op hun eigen manier je sympathie te winnen. Zelfs de angsthaas – een jonge diender die liever achter haar bureau potloden slijpt, dan dat ze haar collega’s in nood helpt – weet uiteindelijk je hart te veroveren. Blue Lights heeft lekker veel vaart en er gebeurt veel. De rode draad zijn de perikelen rondom een spijkerharde misdaadfamilie die de straten van Belfast overspoelt met drugs en gebroken ledematen. Het is aan de kersverse agenten om dat een halt toe te roepen. Makkelijker gezegd, dan gedaan. Omdat zo’n operatie nogal wat voeten in de aarde heeft, is Blue Lights inmiddels verlengd met een tweede, derde én een vierde seizoen. Goed nieuws, want dit is er één die elke aflevering smaakt naar meer. Nu maar kijken of ze dat niveau weten vast te houden.

BBC One
– 2023 – 2024
– 2 seizoenen
– Rauwe, stemmige Ierse politieserie
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.