Boat Story

by • December 17, 2023 • 8, Arthouse, Ellende, Home, Series, SpannendComments Off on Boat Story745

De gebroeders Williams zijn terug. En hoe! Maakten ze eerder al furore met The Tourist, Baptiste en The Missing – dat tweede seizoen was echt van The Killing en The Bridge niveau – nu droppen ze opnieuw een knaller om je vingers bij af te likken. Na Boiling Point, Blue Lights, Time 2 en Best Interests slaat de BBC dus weer een onvervalsde homerun. Ik denk dat we daarmee wel kunnen concluderen dat zij één van de meest vooranstaande zenders, zo niet dé meest vooraanstaande zender, van seriejaar 2023 zijn. Alles wat ze aanraakten veranderde in goud en dat is voor het heerlijke Boat Story niet anders. Het is weirde televisie op z’n best. Huiswerk voor de aankomende feestdagen dus.

 

Amateurs op de zwarte markt
Een gestrande viskotter zet het leven van Janet en Samuel volledig op z’n kop. In plaats van bakken vol meurende schol en griet, vinden ze aan boord namelijk twee dode lichamen en een aanzienlijke lading cocaïne. Meteen maar even de politie bellen dus. Of toch niet? De twee kunnen beide wel wat extra inkomsten gebruiken en besluiten – in al hun wijsheid – hun geluk te beproeven op de zwarte markt. Hoe moeilijk kan dat handelen in verdovende middelen nou eigenlijk zijn?! Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om de stortvloed van ellende al van mijlenver aan te zien komen. Janet en Samuel werken zich volledig in de nesten en het is maar helemaal de vraag of ze dit nog recht weten te breien.

Vijf in één
Je kunt veel van Boat Story zeggen, maar niet dat het ‘t meest originele plot is. We hebben vaker films en series gezien, waarin een stel naïve nitwits zich met een gevonden buit in het criminele circuit begeven. Boat Story springt er dan ook niet uit vanwege het verhaal, maar eerder door de manier waarop dat verhaal verteld wordt. De eerste tien minuten zijn nog niet voorbij of je wordt als kijker al geconfronteerd met een afgehakt hoofd, vijf verloren vingers, wat geperforeerde ingewanden en een ingeslagen schedel. Sinds Gangs Of London heb ik niet meer zoveel expliciet geweld gezien. De setdressers zijn waarschijnlijk met een gierwagen langs het abattoir gegaan om alle scènes van voldoende bloed te kunnen voorzien. Maar er zijn ook vergelijkingen met andere series te trekken. Zo is Boat Story vrij weird. Het is alsof ze alle vreemde karakters van vijfentwintig seizoenen Man Bijt Hond in één serie hebben gepropt. Ik kreeg er dan ook lichte – ik herhaal: lichte – Fargo, Twin Peaks and Snatch vibes van. Tot slot heeft het zelfs iets weg van het tweede seizoen Euphoria, omdat de avonturen van Janet en Samuel in de serie een eigen toneelstuk krijgen.Eigenlijk krijg je met Boat Story dus gewoon vijf series voor de prijs van één. Dat lijkt me een prima deal en prima deals moet je nooit afslaan. Kijken dus. Ga je geen spijt van krijgen.

BBC One
– 2023 – 2023
– 1 seizoen
– Een soort Fargo meets Snatch meets Twin Peaks
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.