Boiling Point

by • December 10, 2023 • 8, Arthouse, Ellende, Gewoon Leuk, SeriesComments Off on Boiling Point566

De televisiewereld loopt de afgelopen jaren niet bepaald over van originaliteit. Creatieve hersenspinsels als Severance, Undone, Catch-22 en Comrade Detective zijn schaars. Televisiebazen zijn weinig avontuurlijk en toch vooral op zoek naar de volgende Greys Anatomy, Gomorra of Game Of Thrones. Ze denken in formats als Succession-achtige familiedrama’s of grimmige misdaadseries met een emotioneel afstandelijke detective met een klassieke auto en een getroebleerd verleden. Met dit gegeven in het achterhoofd, zou je kunnen denken dat Boiling Point – een serie over de oplopende stress in een commerciële keuken – niet meer is dan een Britse kloon van het magistrale The Bear. Ware het niet dat deze uiterst bingebare snelkookpan is gebaseerd op de gelijknamige film die in 2021 in première ging, een jaar voordat The Bear het levenslicht zag. Zo bezien is Boiling Point dus eigenlijk de o.g. en dit culinaire vierluik laat ook vanaf de allereerste minuut zien dat het verdient om als een op zichzelf staande titel beoordeeld te worden.

 

Michelin
Carly wil maar één ding en dat is de naam van haar restaurant in de Michelin gids. Onder normale omstandigheden al een flinke kluif, maar met een onbetrouwbare zakelijk partner, een labiele keukenbrigade en een hulpbehoevende moeder helemaal een uitdaging om u tegen te zeggen. Aan haar skills en vastberadenheid ligt het niet, maar dan moeten de mensen om Carly heen wel een beetje meewerken. En laat het daar nou net aan schorten

Scandi-achtig
Boiling Point zet direct de toon met een dicht op de huid gefilmde, elf minuten durende, single shot scene die je als kijker meteen naar adem doet happen. Het weet de hoogspanning en chaos in een commerciële keuken waarheidsgetrouw te vangen. Zeg ik als kind van een voormalig restauranteur. Met een stemmige, visueel donkere setting heeft het een tone of voice die wel iets Scandi-achtigs heeft. Een trend die we de laatste tijd bij wel meer BBC-series zien. Denk maar aan Time, Boat Story, Best Interests en het heerlijke Blue Lights. De karakters zijn gelaagd en het acteerwerk overtuigend en indringend. En dan zijn er nog de scenes waar je bij de waterkoeler op het werk nog wel even over na wil praten. Boiling Point heeft het allemaal. Inclusief opvallend lekkere muziek als backdrop. Parkeer The Bear dus maar ergens ver achter in je gedachten, zet de tv aan met een frisse blik en geniet van een beklemmend drama wat voor mij tot één van de betere nieuwe series van het jaar behoort. Een serie die je overigens prima kunt bekijken, zonder dat je de film hebt gezien. Doen! Ga je geen spijt van krijgen.

BBC One
– 2023 – 2023
– 1 seizoen
– Nee, geen Engelse rip-off van The Bear
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.