Bones Brigade

by • February 24, 2014 • Acht, Cinema, DocuComments Off on Bones Brigade2934

Als je niks hebt met skaten of sentimentele 50-jarige miljonairs, die enigszins mistroostig terugkijken op wat is geweest, dan kun je ‘Bones Brigade’ beter laten voor wat ‘t is. Speelde je, gehuld in je neon roze O’Neill trui, in de 80’s wél met enige regelmaat Hawk of Caballerotje, dan moet deze zeker gekeken worden.

De Bones Brigade werd eind jaren 70 opgericht door Stacey Peralta (die van Powell Peralta, ja) en bestond o.a. uit een piepjonge Tony Hawk, Steve Caballero en Rodney Mullen. Peralta maakte in de 70’s zelf deel uit van het Zephyr Team en wilde, nadat hij z’n deck in de wilgen had gehangen, zijn eigen kweekvijver uit de grond stampen. Terwijl zijn team volwassener werd en overal furore maakte, kreeg het skateboarden zelf ook beetje bij beetje de baard in de keel. Zo verplaatste het van ‘t lege zwembad van de buren naar de ramp naar de straat en begonnen ook snelle marketingjongens zich met de sport te bemoeien. Kletterden skaters begin jaren tachtig nog voor een appel en een ontbijtkoek de halfpipe in, tien jaar later konden ze er prima de hypotheek van hun vier huizen mee betalen.

Ondanks dat ‘Bones Brigade’ misschien wat te lang duurt, kun je er goed naar kijken. Er zitten namelijk mooie beelden in van vroegah. En trucjes. Heel veel trucjes. Daarnaast laten ze Rodney Mullen aan het woord en dat is dus een geniale gek. Einstein op een skateboard. En als Ron Jeremy er in had gezeten, zou het het waarschijnlijk de ‘Boner Brigade’ hebben geheten. Sorry, het was sterker dan mezelf. I know, kinderachtig. Schiet me.

– Bones Brigade: An Autobiography
– 2012
– 90 minuten
– De evolutietheorie van skateboarding

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.