Bulletproof

by • August 14, 2018 • Bagger, Cops, Gewoon Leuk, SeriesComments Off on Bulletproof3037

Bulletproof is een ode aan een filmgenre dat in de jaren ’80 en ’90 mateloos populair was, de buddy cop-film. In blockbusters als 48 Hours, Lethal Weapon en Rush Hour lieten twee kibbelende politievrienden vaak een spoor van vernieling achter in de klopjacht op één of andere Russische bad guy. Meestal resulteerde dit in een rood aangelopen hoofdcommissaris die met kloppende aders in z’n nek om hun badge schreeuwde. Allemaal met een knipoog natuurlijk, want de buddy cop-film zat over het algemeen niet verlegen om een flinke portie flauwe humor.

Één van de bekendste films in het genre is zonder enige twijfel Bad Boys. Playboy Mike Lowrey, gespeeld door Will Smith, en familieman Marcus Burnett, gespeeld door Martin Lawrence, die samen achter een vrachtlading gestolen heroïne aan gaan. Wat begint als een routinematig onderzoek, ontaardt uiteindelijk in een clusterbom aan ontploffingen, achtervolgingen en worstelende kerels. Prima materiaal voor een serie, moeten ze bij het Britse Sky1 gedacht hebben, want Bulletproof vertoont wel heel erg veel overeenkomsten met deze 90’s classic. Beter goed gejat, dan slecht bedacht, zullen we maar zeggen. Al kun je bij de kwaliteit van het jatwerk best wat vraagtekens zetten.

 

Bad Boys light
Mike Lowrey heet in Bulletproof Aaron Bishop en Marcus Burnett luistert naar de naam Ronnie Pike. Ronnie, de zoon van een gedecoreerd politieofficier, is een echte familieman, terwijl Bishop het liefst iedere avond een vers paar billen in zijn hand heeft. In tegenstelling tot Pike heeft Bishop ook niet de meest gemakkelijke jeugd gehad. Hij groeide op met een weeshuistienrittenkaart en zag meer van de straat dan hem lief was. Ondanks hun verschillende achtergrond zijn de twee twee handen op één buik en moet iedere crimineel in Londen zich ernstige zorgen maken wanneer Pike en Bishop de achtervolging inzetten. Wanneer Pike begint te twijfelen aan zijn toekomst bij the force, schieten er onverwachts toch wat barsten in de onverwoestbaar lijkende bromance. Als dat maar goed gaat!

Low budget kloon
Je kunt wel zien welke films de makers, en tevens hoofdrolspelers, Noel Clarke en Ahsley Walters keken toen ze in de jaren ’90 stoned op de bank lagen. Niks mis met een eerbetoon, maar om Bad Boys nou helemaal te klonen, dat gaat ook wel wat ver. Als je met je verkeerde been uit bed bent gestapt, is het dan ook heel makkelijk om Bulletproof neer te sabelen vanwege een compleet gebrek aan creativiteit en fantasie. Die platte, gelikte actiefilms of -series kun je maar beter aan de Amerikanen en hun triljoen dollar budgetten overlaten. Wij Europeanen zijn doorgaans toch meer van een pakkende verhaallijn met een rauw randje. Ashley Walters bewees dat in 2011 nog met het indrukwekkende Top Boy. Nee, Bulletproof steekt schril af tegen z’n grote Amerikaanse broer, maar dat betekent niet dat hij de moeite van het kijken niet waard is. Je moet je verwachtingen alleen een beetje bijstellen. Als je de lat niet al te hoog legt, dan kun je hier best een druilerige zondag voor opofferen.

Sky1
– 2018 – 2021
– 3 seizoenen
– Een soort Bad Boys, maar dan Brits. En zonder Will Smith.
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.