Carmen Curlers

by • December 20, 2023 • 8, Ellende, Gewoon Leuk, Series, WaargebeurdComments Off on Carmen Curlers556

Na de gouden jaren van de 2010’s lijkt de seriebron in Denemarken en Zweden een beetje te zijn opgedroogd. Nou ja, misschien is opgedroogd niet zozeer het goede woord, eerder flink vertroebeld. Er komen nog behoorlijk wat series uit, maar klappers als The Killing, Borgen, The Legacy en The Bridge zitten er steeds minder vaak tussen. De afgelopen tijd hebben we vooral kunnen kijken naar (relatief) kleine, sympathieke dramedy’s als Everyone But Us, Pørni en Out Of Touch. Ook niet verkeerd, maar niet de meeslepende, prestigieuze (misdaad)drama’s van weleer. Voor dergelijke series kijk ik toch altijd met een schuin oog naar DR, de thuishaven van de meeste Deense klassiekers. Het is daar een tijdje vrij rustig geweest maar met Prisoner en Carmen Curlers hebben ze weer twee series op de plank waar de doorgewinterde Scandi-liefhebber de vingers bij af kan likken.

 

Axel heeft een droom
In dit waargebeurde verhaal maken we kennis met Axel en Axel heeft een droom. Hij is bereid alles te doen om deze te verwezelijken. Niet alleen werkt hij zich het snot voor de ogen, er worden ook de nodige onverantwoorde risico’s genomen. Ondertussen stort zijn hele gezinsleven als een kaartenhuis in elkaar, maar ook dat kan Axel niet van zijn koers afbrengen. Luister, zo’n krulspeldenimperium bouwt zich niet vanzelf.

Geen camp cabaret
Laat je door de krulspelden, gekke dansjes en soms ietwat dik aangezette karakters geen rad voor ogen draaien. Carmen Curlers is niet camp en zeker geen Deense versie van ‘t Schaep. Het is een serieus drama over een jongen van het internaat, die zich vanuit ogenschijnlijk geslagen positie weet terug te vechten tot één van Denemarken’s meest succesvolle zakenmensen. Misschien niet de meest originele premisse, maar wel heel erg goed gedaan. De cinematografie en styling zijn om door een ringetje te halen. Ze geven een mooi tijdsbeeld van het Denemarken van de jaren ’60 en ’70. Er zitten hier en daar wat out of place artistieke trucjes in van een overijverige regisseur, maar daar kijk je vrij makkelijk doorheen. Misschien vind je het zelfs wel een verfrissende toevoeging. De serie leunt op innemende karakters die er direct met je sympathie vandoor gaan. Haarrollers zijn wellicht niet het meest sexy onderwerp voor een serie, maar eigenlijk doet dat helemaal niet ter zake. Carmen Curlers gaat vooral over het najagen van je dromen en over standvastigheid wanneer het allemaal (even) tegenzit. Daarmee is het een serie waarin iedereen zich kan herkennen én dus ook een serie die iedereen zou moeten kijken. Ja, jij ook. Hup hup, waar wacht je nog op?!

DR1
– 20022 – 2023
– 2 seizoenen
– Old school, kwalitatief hoogstaand Deens drama
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.