Dark Winds

by • July 12, 2022 • 7, Cops, Home, Series, Spannend, ToenComments Off on Dark Winds1550

Wie denkt dat George R.R. Martin alleen maar geïnteresseerd is in vuurspuwende draken en testosteron gutsende kerels gehuld in berenvellen, heeft het bij het verkeerde eind. De schrijver en uitvoerend producent van Game Of Thrones heeft namelijk wel meer hobby’s. Zo wil hij in zijn vrije tijd – onder het genot van een goed glas whiskey – nog weleens een lekkere psychologische thriller openslaan. Leaphorn & Chee – een spannende boekenreeks van schrijver Graham Roland – vond hij schijnbaar zo vermakelijk dat hij besloot om er maar meteen een serie van te maken. AMC – de thuishaven van series als Breaking Bad, Better Call Saul en Hell On Wheels – had wel oren naar dit project en nu is er Dark Winds. Sowieso verplicht kijkvoer voor een ieder van jullie die in het verleden al lekker ging op stemmige sheriffseries als Longmire en Justified.

 

Leaphorn & Chee
Met een dubbele moord, een overval op een geldtransport en een verdachte explosie bij een olieraffinaderij schaakt Dark Winds op meerdere borden tegelijk. Het is aan de Navajo-politieagenten Joe Leaphorn en Jim Chee om uit te vogelen of deze verschillende zaken wat met elkaar te maken hebben. Leaphorn is een ervaren – maar enigszins getraumatiseerde – rot in het vak die al de nodige dingen op het reservaat heeft meegemaakt en de ambitieuze Chee is een jonge hond met een verborgen agenda. Uiteraard wordt de rol van Leaphorn vertolkt door Zahn McClarnon, want een serie over inheemse Amerikanen is immers niet compleet zonder de karakteristieke kop van McClarnon op de loonlijst. Ook voor 2023 is zijn inkomen veiliggesteld, want AMC heeft in al haar wijsheid besloten om Dark Winds van een tweede seizoen te voorzien. Een prima beslissing als je het mij vraagt.

 

Subtiele geschiedenisles
Als gezegd is Dark Winds familie van series als Longmire en Justified. Het is een sobere detectiveserie die zich afspeelt in een gebied waar spanningen tussen de rednecks van het platteland en de bewoners van het reservaat met enige regelmaat het kookpunt bereiken. Dark Winds is gesitueerd in New Mexico en bij hoge uitzondering zijn grote delen van de serie ook gefilmd op beschermd Navajo-grondgebied. Dat was waarschijnlijk alleen maar mogelijk, omdat deze nieuwste van AMC is gemaakt met veel respect voor de inheemse bevolking van Amerika. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een subtiele geschiedenisles is over de ontberingen die zij – tot op de dag van vandaag – hebben moeten doorstaan. Wist je bijvoorbeeld dat de Amerikaanse overheid in de jaren ’70 – de tijd waarin Dark Winds zich afspeelt – beleid voerde om zoveel mogelijk inheemse vrouwen te laten steriliseren? De reden waarom, laat zich raden. Ook weigerden veel Amerikaanse staten fatsoenlijke watervoorzieningen aan te leggen, waardoor de mensen op het reservaat waren overgeleverd aan vervuilde waterbronnen die zorgden voor hoge kanker- en nierziektecijfers. Het lijkt mij een positieve ontwikkeling dat er na Reservation Dogs – uiteraard een serie waar Zahn MacClarnon ook voor mocht komen opdraven – opnieuw een serie wordt gedropt die oog heeft voor een bevolkingsgroep die grotendeels onderbelicht is gebleven. Het zorgt ervoor dat Dark Winds niet alleen een lekkere spannende misdaadserie is, maar je steekt er ook nog eens wat van op. Infotainment op z’n allerbest.

AMC
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– Subtiele geschiedenisles verpakt als misdaadserie
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.