Dave

by • May 29, 2020 • 7, Gewoon Leuk, Schuddebuiken, SeriesComments Off on Dave2145

Als The Source een lijst zou samenstellen met de beste rappers aller tijden, dan zul je zijn naam hoogstwaarschijnlijk niet in de bovenste regionen tegenkomen. Lil Dicky is inderdaad geen Biggie, Kendrick Lamar of Lauryn Hill, maar over populariteit heeft hij weinig te klagen. Het rappende alter ego van de komiek David Burd – die al samenwerkte met zwaargewichten als Snoop, Chris Brown en Justin Bieber – is op YouTube en Spotify goed voor honderden miljoenen streams en dat is ook bij FX en Kevin Hart niet onopgemerkt gebleven. Het productiebedrijf van laatstgenoemde – HartBeat Productions – ging dan ook met Lil Dicky aan de slag en maakte een serie die misschien nog wel het meeste weg heeft van Atlanta: the slightly awkward Jewish edition. Alleen dan iets minder goed. Iets.

 

Meet Dave
Dave is losjes gebaseerd op het leven van David Andrew Burd. Dave Burd – kind uit een Joods middenklassengezin – kwam er tijdens zijn eerste grote-mensen-baan bij een reclamebureau al achter dat hij er alles aan moest doen om niet ten prooi te vallen aan het negen-tot-vijf-keurslijf. Hij besloot zichzelf als komiek in de markt te zetten en zijn bar mitswa-geld stuk te slaan op het produceren van alternatieve hiphopvideo’s die hem eeuwige roem moesten opleveren. Nou, dat is aardig gelukt. Onder de naam Lil Dicky vergaarde hij op social media miljoenen volgers en zorgt hij met zijn video’s voor rokende servers bij YouTube. Met zo’n fanbase was het wachten op de volgende stap: een eigen serie. Voor FX duikt Dave Burd nu in het leven van Dave Burd en laat hij ons de Dave Burd achter Lil Dicky zien. De man achter het masker, zeg maar.

Atlanta light
Dave kent een vliegende start. De serie is inmiddels al verlengd met een tweede seizoen en met meer dan vijf miljoen kijkers per aflevering heeft het Atlanta van de troon gestoten als best bekeken komedie uit de keuken van FX. Dat laatste heeft waarschijnlijk ook met zijn hondstrouwe achterban te maken, want Dave is tof, maar het is zéker niet zo goed als Atlanta. Vind ik dan. Daar waar de dramedy van Donald Glover – naast een grinnik – ook nog de nodige sociaal-maatschappelijke vraagstukken aanstipt, is Dave vooral veel fun & games. Het ontbreekt een beetje aan verdieping. Het is vrij licht op de voeten allemaal. Het is een zeer geslaagde en uiterst creatieve gimmick, zij het met hier en daar een serieuze ondertoon. De hoofdrol is voor Burd zelf en hij is zowel acterend, als aan de microfoon, beter dan je in eerste instantie wellicht zou denken. Zijn sullige, ietwat ongemakkelijke humor (en voorkomen) is misschien een acquired taste, maar als je moest lachen om z’n video’s, dan vreet je ook zijn serie als zoete koek.

FXX
– 2020 – 2023
– 3 seizoenen
– De ‘autobiografie’ van Dave Burd a.k.a. Lil Dicky
– 30 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.