De Beste Series Van 2015

by • December 21, 2015 • 7, 8, 9, Arthouse, Cops, Ellende, Gewoon Leuk, Home, Onwaarschijnlijk, Schuddebuiken, Series, Spannend, ToenComments Off on De Beste Series Van 20157387

Het vervelende van je baan opzeggen zonder concrete vooruitzichten is dat je opeens alleen nog maar die kartonnen Cornflakes van het Albert Heijn huismerk kunt betalen. Het lekkere van je baan opzeggen zonder concrete vooruitzichten is dat je heel veel tijd hebt om, met een bakje van die zompige ellende op schoot, er de ene na de andere serie doorheen te timmeren. Het was dan misschien niet het jaar waarbij één serie met kop en schouders boven de rest uitstak, je kunt in ieder geval wel zeggen dat de kwaliteit van de serie in z’n algemeen alleen maar beter en beter wordt. Applausje voor dat! Uit al mijn koekeloeren is ook dit jaar weer een lijst met aanraders ontstaan en jullie kennen me inmiddels goed genoeg om te weten dat ik niet te beroerd ben om die met jullie te delen. Hoe geweldig is dat wel niet?!

giphy

 

Hier zijn ze dan, de beste series van 2015 op een rij. Voor jou, van mij.

mr robot

 

Mr. Robot (USA Network, 2015)

9-

Sociaal wat aan de gehandicapte kant zijn is natuurlijk niet leuk. Geeft je echter wel veel tijd om lekker in je eentje te friemelen achter de computer. Als je vervolgens de skills blijkt te hebben om in te breken in een ieders digitale wereld, wordt het erg lastig om dit talent niet hier en daar in te zetten.

 

Narcos

 

Narcos (Netflix, 2015)

9-

Phil Knight bracht ons Nike, Jobs knutselde van alles met een klein ‘i’tje ervoor en Escobar heeft ervoor gezorgd dat het er op feestjes bij Gordon thuis lekker dynamisch aan toe gaat. Hoe een kruimeldief uitgroeide tot ‘s werelds grootste farmaceut.

 

 

Making A Murderer

 

Making A Murderer (Netflix, 2015)

9-

Wat als je 18 jaar onschuldig vast hebt gezeten en dat nog maar het begin is van de nachtmerrie?

 

 

 

Flesh And Bone

 

Flesh And Bone (Starz, 2015)

8,5

Black Swan verkleed als serie. Een sprookje wat uiteindelijk meer weg lijkt te hebben van zo’n nachtmerrie die maar terug blijft komen. Het bewijs dat ballerina’s de Rocky Balboa’s zijn van de danswereld.

 

 

1992

 

1992 (Sky Atlantic, 2015)

8,5

Drie keer raden welk jaar het is. Inderdaad, het is begin jaren negentig en in een broeierig Rome proberen vijf mensen zo goed en zo kwaad als het gaat ‘t beste van hun leven te maken.

 

 

river

 

River (BBC, 2015)

8,5

Inspecteur River leeft in twee werelden, in die van ons en in de imaginaire wereld die zijn hoofd hem op gezette tijden voorspiegelt. Lekker druk en gezellig zou je denken, maar niets is minder waar. River is wat aan de eenzame kant. Thuis eet hij altijd alleen en op ‘t werk moet hij het sinds kort zonder partner doen, want die is voor zijn ogen neergeknald. Gezellig allemaal.

 

jessica jones

 

Jessica Jones (Netflix, 2015)

8+

Je hebt een tijdje in de nachtelijke uren met een cape om je nek gevochten tegen het kwaad, maar dat was toch pittiger dan je dacht. Nu hangt je super power in de wilgen en betaal je de huur met je detectivebureautje, totdat een schim uit het verleden roet in het eten komt gooien.

 

Daredevil

 

Daredevil (Netflix, 2015)

8+

Als klein aapje kreeg Matt vieze troep in zijn ogen, waardoor hij opeens nog minder zag dan Stevie Wonder in een darkroom. Vervelend natuurlijk, maar het ontwikkelt wel lekker de andere zintuigen. Zintuigen die hij inzet om de laffe onbestrafte moord op zijn vader te wreken.

 

 

Better Call Saul

 

Better Call Saul (AMC, 2015)

8+

Walter en Jessie vertrouwde hem hun miljoenen toe, maar kan AMC ook op deze louche advocaat vertrouwen als hij helemaal in z’n eentje verantwoordelijk is voor de kijkcijfers?

 

 

 

Bloodline

 

Bloodline (Netflix, 2015)

8+

Kerst staat weer voor de deur, dus ‘t duurt niet lang of je vecht met de overige leden van je ontwrichte familie weer om de beste stukjes kalkoen. Laten we eerlijk zijn, zo gaat dat toch bij iedere familie thuis? Als jij door die vertraging bij de NS als laatste binnenkomt en daarom naast die stomme oom moet zitten, bedenk dan dat je ook lid had kunnen zijn van de familie Rayburn, een smeulend vat vol geheimen en ongekende intriges.

 

Chef's Table

 

Chef’s Table (Netflix, 2015)

8+

Een portret van zes gasten, die jou een schuldgevoel aanpraten dat je je er elke avond weer gemakkelijk vanaf maakt met zo’n stoommaaltijd van de Appie. Je hebt Mondriaan, je hebt Prince, je hebt Messi en je hebt deze belachelijk inspirerende chefs. Zes verschillende verhalen, maar uiteindelijk allemaal met kunst op een bord.

 

 

deutschland 83

 

Deutschland 83 (SundanceTV, 2015)

8+

Dat er een enorme muur dwars door je stad loopt en je de hele tijd het gevoel hebt dat ze het daar aan de andere kant veel beter voor elkaar hebben. Dat die frustratie ervoor zorgt dat je op je zolderkamer de meest vreemde complottheorieën in elkaar gaat zitten smeden. Dat je een jonge soldaat uit je regiment naar de ‘andere kant’ stuurt om je paranoia te bevestigen. Dat.

 

The Man In The High Castle

 

The Man In The High Castle (Amazon, 2015)

8+

Stel dat die kleine gefrustreerde Oostenrijker bij het Risken iets minder gretig was geweest met de dobbelstenen, hoe had de wereld er dan misschien uit kunnen zien?

 

 

 

bosch

 

Bosch (Amazon, 2015)

8

Zoals het een zichzelf respecterende politieagent betaamt gaat Harry Bosch als gescheiden man door het leven, waardoor hij lekker veel tijd heeft om zich op z’n werk te storten. Dat is maar goed ook, want Harry is niet alleen op zoek naar een seriemoordenaar, hij staat ook nog terecht voor een uit de hand gelopen schietpartijtje op het werk én moet zien uit te vinden wie het dode jongetje is wiens botten in het bos worden opgegraven door een vrolijk kwispelende Golden Retriever.

The Last Man On Earth

 

The Last Man On Earth (Fox, 2015)

8

Wat zou jij doen als je de laatste persoon op aarde was? Geen idee? Jij bent ook niet de meest creatieve van het stel, hè? Nou, hier dan een serie waar je, tussen het grinniken door, wellicht wat inspiratie mee op kunt doen.

 

 

Spotless

 

Spotless (Canal Plus, 2015)

8

Zo’n broer die ‘t niet te nauw neemt met de regels. Zo’n broer die je altijd in de nesten werkt. Zo’n broer die je een enorme lul vindt, maar misschien wel omdat je eigenlijk wat meer zoals hij zou willen zijn. Zo’n broer staat opeens bij je op de stoep en haalt je hele leven over hoop.

 

Catastrophe

 

Catastrophe (Channel 4, 2015)

8-

Je eierstokken zijn zo uitgedroogd, dat je ze hoort knisperen bij elke stap die je zet, maar toch is het in één keer raak als je met die charmante Yank uit de hotellobby in bed belandt. Soms steekt het lot de kop op uit nogal onverwachtse hoek. Jullie zijn samen cynisch. Jullie zijn samen hysterisch. Jullie zijn samen leuk. Jullie zijn samen.

 

Ash vs evil dead

 

Ash vs Evil Dead (Starz, 2015)

8-

Dat het kwaad terug is op aarde en een soort Dries Roelvink ons van de ondergang moet zien te redden. Niet voor mensen met een zwakke maag of een uiterst verfijnde smaak.

 

 

 

The Last Panthers

 

The Last Panthers (Sky Atlantic, 2015)

8-

Er worden diamanten gestolen en die moeten teruggevonden worden. Deze lastige klus wordt verzekeringsagent Naomi Franckom en politieagent Khalil Rachedi in de schoenen geschoven en die hebben daar een flinke kluif aan.

 

 

American Crime

 

American Crime (ABC, 2015)

8-

Nooit de deur open doen voor vreemden, want voordat je het weet vergrijpen ze zich aan je vrouw en moet jij je heldendaden met de dood bekopen. Geen enkele ouder wil vervolgens zijn of haar kind begraven en al helemaal niet als dat betekent dat er na een rommelige echtscheiding opeens weer met elkaar moeten gaan praten bij het uitzoeken van de houtsoort voor de kist.

code black

 

Code Black (CBS, 2015)

8-

In principe de zoveelste ziekenhuisserie, maar wel één met potentie. Ben je dat gevoos in de on call room bij Grey’s Anatomy zat en wil je weer pus, bloed en botten, dan is deze misschien wel iets voor jou.

 

 

American Odyssey

 

American Odyssey (NBC, 2015)

8-

Laat het maar aan de Amerikanen over om overal ter wereld geluk te brengen. Als het niet lukt met Whoppers en Coca-Cola, dan kan het altijd nog met hittezoekende raketten en M16’s.

 

 

Fortitude

 

Fortitude (Sky Atlantic, 2015)

8-

Fortitude. Alsof het nog niet erg genoeg is dat het in de freaking middle of nowhere ligt, is het er ook nog eens iets van drie miljoen graden onder nul. Als er dan op mysterieuze wijze ook nog eens allemaal mensen de pijp uit gaan, is de lol van lekker buiten wonen er helemaal wel vanaf.

 

 

Making of the mob

 

The Making Of The Mob: New York (AMC, 2015)

8-

De maffia was er eerst niet, tot ie gemaakt werd, toen was ie er wel.

 

 

 

togetherness

 

Togetherness (HBO, 2015)

8-

Zet een stelletje verwende dertigers bij elkaar en je krijgt direct een goed beeld van hoe zwaar het leven eigenlijk wel niet is. Tetten verliezen van de zwaartekracht, haar neemt het allemaal niet meer zo nauw met het bedekken van je gehele hoofd en die kinderen zijn leuk, maar had je eigenlijk niet eerst wat meer in de rondte moeten ketsen voor je aan een gezin begon?

 

jordskott

 

Jordskott (SVT, 2015)

8-

Moeder komt na jaren terug in haar geboortedorp, het dorp dat zij ontvluchtte nadat ze er haar dochter verloor. Als er opnieuw een kind verdwijnt wordt de nog altijd zeurende wond opengerukt en kan ze niks anders dan haar politie skills inzetten om het vermiste kind op te sporen.

 

 

 

Hand Of God

 

Hand Of God (Amazon, 2015)

8-

Dat enorme hoofd uit Sons Of Anarchy is nu een man van God en denkt een direct lijntje met de Schepper te hebben. Handig, want zijn zoon ligt na een huiselijke strubbeling met allemaal slangen in z’n lijf comateus in ‘t ziekenhuis en nu kunnen vader en zoon door de bemiddeling van Dios toch gewoon lekker met elkaar blijven ouwehoeren.

 

Sons Of Liberty

 

Sons Of Liberty (History Channel, 2015)

 8-

Ze praten dan misschien wel een beetje kakkineus en vormen voor het minste of geringste uit het niets een kaarsrechte rij waarbij voordringen uit den boze is, maar deep down zijn die Engelsen een stuk minder netjes dan je op het eerste oog zou denken. Denk bijvoorbeeld maar aan Amerika en hoe ze daar met hun hebberige handjes alles bij elkaar hebben willen graaien.

 

Happyish

 

Happyish (Showtime, 2015)

7,5

Man met midlife crisis en lekker cynische vrouw probeert er het beste van te maken. Als zwartgallig niet jouw kopje thee is, snel doorscrollen.

 

 

ballers

 

Ballers (HBO, 2015)

7,5

The Rock zoals je hem nog nooit zag… Met z’n shirt aan. Nou ja, het grootste gedeelte van de tijd dan. Ook trekt hij niet met buitenaardse krachten ledematen van allerhande mensen, want hij is hier geen testosteron gutsende superheld, maar een soort american-football-speler-financieel-adviseur-achtige-meneer. Weer eens iets anders.

 

jonathan strange and mr norrell

 

Jonathan Strange & Mr Norrell (BBC, 2015)

7,5

Strange en Norrell, de Bassie en Adriaan van het Britse goochelcircuit. Een ambacht wat bijna uitgestorven leek, bliezen zij weer nieuw leven in. Eigenlijk hebben we die irritante zoon van Hans Kazan (je weet wel, die met die rare zakdoek op z’n hoofd) dus aan hen te danken. Bedankt hè, heren. Djiezzz.

 

 

The Team

 

The Team (DR1, 2015)

7,5

Verspreid over Europa worden een aantal dode prostituees aangetroffen. Iemand heeft ze recht in het gezicht geschoten en is er vervolgens met één van hun vingers vandoor gegaan. Zo blijkt maar weer dat ook moordenaars behoefte hebben aan structuur en regelmaat. Aan het dynamische drietal op de poster op links om uit te vogelen wat er nou precies is gebeurd.

 

Grace and Frankie

 

Grace & Frankie (Netflix, 2015)

7,5

Als het niet meer gaat, dan kun je maar het beste uit elkaar gaan. Ook als je bijna de 70 aantikt. Je hebt nog maar een paar jaar en waarom die tijd slijten met de verkeerde? Zouden meer mensen moeten doen.

 

 

The Slap

 

The Slap (NBC, 2015)

7,5

Mocht puur fatsoen niet genoeg zijn om je ervan te weerhouden om dat irritante kind van één van je beste vrienden zo af en toe een tik te verkopen, dan doet deze serie dat wel. Hou je handen thuis, want het levert alleen maar een hoop kosten op voor advocaten en van dat geld had je ook een cabrio kunnen kopen, die je midlife crisis een beetje maskeert.

 

unforgotten

 

Unforgotten (ITV, 2015)

7,5

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaald hem wel. Soms heeft de waarheid er alleen net iets meer tijd voor nodig. Een jaar of veertig in dit geval.

 

 

 

into the badlands

 

Into The Badlands (AMC, 2015)

7+

Zeven families bezitten de belangrijkste grondstoffen in een post The Walking Dead tijdperk. Om te voorkomen dat ze elkaar te lijf gaan hebben ze een leger aan bloeddorstige ninja’s en één daarvan kweekt opeens een geweten.

 

 

sense8

 

Sense8 (Netflix, 2015)

7+

Hoe handig zou het zijn als je in lastige situaties op afstand gebruik kon maken van de skills van volkomen vreemden? Opeens een zwarte band Taekwondo als die opdringerige gast buiten de club met z’n hand in je broekje wil? Vloeiend Frans als je spontaan dat weekendje Parijs besluit te doen. Dat werk.

 

 

Show Me A Hero

 

Show Me A Hero (HBO, 2015)

7+

Macht. Mensen schijnen er op de één of andere manier gewoon heel erg hitsig van te worden. Zo hitsig, dat ze over lijken gaan om het te krijgen en over nog meer lijken om het te houden.

 

 

Heroes Reborn

 

Heroes Reborn (NBC, 2015)

7+

Inderdaad. Heroes, maar dan een soort van herboren.

 

 

 

Fear The Walking Dead

 

Fear The Walking Dead (AMC, 2015)

7+

Fear The Walking Dead is een beetje als een dikke spoiler op een Fiat Multipla, compleet overbodig, maar het ziet er wel grappig uit. Wat het antwoord moeten worden op het ontstaan van de zombie-apocalypse is uiteindelijk vooral een The Walking Dead light geworden.

 

 

Dig

 

Dig (USA, 2015)

7+

Binnen de muren van Jaruzalem speelt zich een samenzwering af waar Tom Hanks en zijn Da Vinci Code nog een puntje aan kunnen zuigen. How about that for a cliffhanger?!

 

 

 

The Spoils Before Dying

 

The Spoils Before Dying (IFC, 2015)

7+

De opvolger van het, wat mij betreft, briljante The Spoils Of Babylon. Zelfde recept, maar een iets minder behendige kok. The Wire‘s Omar Little is een 50’s Jazz muzikant die wordt beschuldigd van een moord, maar hij krijgt een dag om zijn onschuld te bewijzen.

 

 

powers

 

Powers (PlayStation Network, 2015)

7

Voormalig superheld heeft zijn latex ingeruild voor driedelig grijs en vecht nu zij aan zij met gewone stervelingen als jij en ik voor rechtvaardigheid in de straten van Los Angeles.

 

 

 

Man Seeking Woman

 

Man Seeking Woman (FXX, 2015)

7

Verplicht kijkvoer voor ieder vrouw, zodat jullie misschien eens iets meer begrip krijgen voor de struggles waar wij als man doorheen gaan in het winnen van jullie hand. Het is zwaar en daar zouden wij best wel wat meer credits voor mogen krijgen.

 

 

 

Dit was natuurlijk alleen maar wat nieuw en fantastisch was in 2015, maar er is natuurlijk ook oud en fantastisch. Niks anders dan diepe buigingen en lofzang voor het tweede seizoen van Fargo, Kingdom en You’re The Worst, een hartsmeltende Saga in ronde drie van The Bridge en het definitieve afscheid van zeven gangen El Draperoenie, Los Draperos, De Don in Mad Men. We gaan je missen, ouwe playboy.

En? Zat er wat tussen? Zal toch wel? Zo niet, dan heb je wellicht iets aan de lijsten van de voorbije jaren…
Als je op hier klikt, dan krijg je het mooiste moois uit 2013. Deze hier –> Hier
Moet je niks hebben van die ouwe meuk, dan is the best of the best uit 2014 misschien iets voor jou? Jazeker!
Bepaal jij zelf wel wat je kijkt en uit welk jaar, dan heb ik eventueel ook nog de lijst der lijst der lijsten voor je. Gumstarr’s Serie Top.

Ik ken je vrienden verder niet, maar ik zou me bij die van mij onsterfelijk maken als ik deze post met ze zou delen. Om het je op dat gebied niet al te moeilijk te maken, kun je dit met de onderstaande buttons meteen op al je social kletteren. Zou ik gewoon doen. Vinden je vrienden en familie vast leuk en je doet mij er sowieso heel veel plezier mee en dat alleen is toch al helemaal geweldig?

sharing is caring

Related Posts

Comments are closed.