Hieperdepiephoeraaaa, daar istie dan! De lijst der lijsten waar jullie allemaal met smart op hebben zitten wachten, de beste series van 2017! Nee, hij is inderdaad niet compleet. Zelfs voor een hysterische bingewatcher als ik was het simpelweg onmogelijk om elke nieuwe serie van 2017 gekeken te krijgen. En ik heb echt m’n best gedaan. Geloof me. Nee, jouw favoriete serie heeft waarschijnlijke niet de plek gekregen die het had verdiend, maar zo gaan die dingen. Zoveel mensen, zoveel meningen. Ondanks dat kun je deze lijst misschien toch gebruiken als inspiratiebron. Er zitten hoe dan ook voldoende pareltjes tussen om je lekker aan te verwarmen tijdens de koude wintermaanden. Veel kijkplezier!
The Deuce (HBO)
8,5
Wanneer de geestelijk vader van The Wire aan de haal gaat met de opkomst van de seksindustrie in het New York van de seventies, hoef je niet de illusie te hebben dat het gezellig gaat worden. The Deuce heeft geen comfort zone en zorgt voor zeven uur heerlijk ongemak. Zeven uur krankzinnig mooi vormgegeven ongemak.
A Series Of Unfortunate Events (Netflix)
8,5
Als Tim Burton een serie zou maken, dan was het deze. ‘Een lust voor het oog’ doet deze verfilming van Lemony Snicket’s absurdistische evil–uncle-drama te kort. Zelden werd er in een serie mooier gespeeld met kleur, licht en decor.
The Defiant Ones (HBO)
8,5
Met The Chronic gaven ze je misschien wel het beste hiphopalbum ooit, hun label Aftermath is de thuishaven van grote namen als 50 Cent, Eminem en Kendrick Lamar en hun Beats By Dre headphones zijn niet uit ‘t straatbeeld weg te denken. Allen Hughes, de maker van de Menace II Society, volgde Dre Dre en Jimmy Iovine drie jaar lang en maakte er een vierdelige docu van hun onwaarschijnlijke samenwerking. Verplicht kijkvoer voor muziekliefhebbers
Manhunt: Unabomber (Discovery)
8,5
Een licht geromantiseerde vertelling over de vangst van één van Amerika’s meest glibberige seriemoordenaars. Ruim 15 jaar lang kon de Unabomber z’n gang gaan, tótdat een ambitieuze profiler met een nieuwe, op taal gebaseerde methode kwam om deze moordende Einstein in z’n kraag te vatten. Een soort Mindhunter 2.0, maar dan met een iets lekkerdere flow. Vond ik dan.
The Sinner (USA Network)
8+
Zelden plakte een serie zoveel nagelbijtende cliffhangers achter elkaar. Deze alleen kijken als je de rest van de dag geen afspraken hebt, want als je er eenmaal aan begint, is er geen stoppen meer aan.
American Gods (Starz)
8+
Visueel misschien wel één van de mooiste én bizarste series die ik ooit zag. Apollo, Thor en Poseidon hebben hun macht verloren aan een nieuwe generatie goden die technologie gebruiken om de mensheid naar hun hand te zetten. Nooit leuk als een new kid in town is, dus de ouwe garde rolt nog één keer met de spierballen om te laten zien who’s boss.
Babylon Berlin (Sky Deutschland)
8+
De duurste Duitse serie ooit en dat is te zien. Misschien wel de meest indrukwekkende productie die ooit uit een Europese studio is komen rollen. Een feest voor het oog. De verhaallijn laat misschien wat te wensen over, maar dat maakt de sfeer van dit Berlijnse bacchanaal meer dan goed.
Big Little Lies (HBO)
8+
Nicole Kidman. Reese Witherspoon. Alexander Skarsgård. Zoë Kravitz. Er zijn babyshowers van Beyonce waar minder sterren op komen dagen. Een beklemmende slow burner die maar weer eens bewijst dat ieder huisje z’n kruisje heeft.
Abstract: The Art Of Design (Netflix)
8+
Dit is de Chef’s Table voor het grafisch vormgevingsgilde. Een documentaire reeks over makers van moois. Begin jij al ongecontroleerd te schuimbekken bij het zien van de contouren van een Philippe Starck-stoel en begrijp jij ook dat de Air Max 1 geen schoen, maar een hogere kunstvorm is, dan is dit de serie voor jou.
Sneaky Pete (Amazon)
8+
Denk jij zo nu en dan ook weemoedig terug aan al die keren dat Walter White in Breaking Bad full Jekyll & Hyde ging? Heb jij wel weer eens zin in zo’n mental breakdown, waarbij hij iedereen in zijn omgeving de stuipen op het lijf jaagt? Ja? Dan zou ik Sneaky Pete een kans geven, daar zit ie namelijk in. Walter. Heisenberg. Cranston.
Der Gleiche Himmel A.K.A. The Same Sky (ZDF)
8+
Het zoveelste bewijs dat Duitse televisie aan een opmars bezig is. Echt origineel zijn ze niet, ook deze gaat weer lekker over de (nasleep van de) Tweede Wereldoorlog, maar who cares als het zo goed gedaan is als Der Gleiche Himmel. Ook zit Saga erin en dat is natuurlijk altijd positief.
American Playboy: The Hugh Hefner Story (Amazon)
8+
De man die verantwoordelijk was voor de vieze, plakkerige blaadjes onder het matras van je ouders. De ouwe snoepdoos blies dit jaar zijn laatste adem uit en in American Playboy kun je zien waarom dat in de wereld voor zoveel reuring zorgde.
The Handmaid’s Tale (Hulu)
8
In 1985 schreef Margaret Atwood een boek dat dertig jaar later beangstigend veel raakvlakken heeft met Trump’s idee van Amerika. Gezellig is The Handmaid’s Tale allerminst, maar toch is het verplicht kijkvoer voor iedereen die niet in een dystopische samenleving wil belanden. Voor iedereen dus.
El Chapo (Univision/Netflix)
8
Eigenlijk is dit gewoon Narcos, maar dan met de Mexicaanse drugsbaron Joaquín Guzmán A.K.A. El Chapo in de hoofdrol. Kun jij maar geen genoeg krijgen van opgefokte kartels die elkaar in de smalle straatjes van hun thuishaven overhoop schieten, dan is dit een absolute aanrader.
Mindhunter (Netflix)
8
Daderprofielen knutselen. Kruipen in het hoofd van je grootste nachtmerrie. Inmiddels is het een beproefde methode in de opsporing van ‘s werelds meest gevreesde monsters, maar dat is niet altijd zo geweest. Hoe is deze beroepstak ontstaan en welke barbaren hebben zij met hun technieken achter slot en grendel weten te krijgen?
The Kalief Browder Story (Spike)
8
Nee, gezellig is het niet, de docureeks over Kalief Browder. De zestienjarige jongen werd, zonder proces, jarenlang vastgehouden op Rikers Island, één van de gevaarlijkste gevangenissen in Amerika. Hij moest zien te overleven tussen moordenaars, psychopaten en verkrachters en allemaal omdat iemand dacht, dacht, dat hij een tasje had gestolen. Dit is buikpijnmateriaal, maar wel buikpijnmateriaal dat duidelijk laat zien dat Amerika soms echt een derdewereldland is.
Ozark (Netflix)
8
Nadat Marty, accountant voor een Mexicaans drugskartel, het aan de stok krijgt met zijn ietwat gewelddadige werkgever, komt zijn hele leven op z’n kop te staan. Hij verhuist naar een vakantieoord waar hij nog één kans krijgt om een wit voetje te halen bij zijn ontstemde broodheer. Niet de meest vlotte serie ooit, maar prima voor mensen die houden van muy tranquilo.
The New Edition Story (BET)
8
Dit is er vooral één voor dertigers die zich tijdens de hete zomers van de late jaren ’90 – gehuld in de verplichte Alpha Industries-jas en zandgele Timberlands – kapot stonden te zweten bij de Real Hot concerten in De Kuip. Een serie voor liefhebbers van plakkerige r&b die het beste tot z’n recht komt voor een knisperend haardvuur.
The Keepers (Netflix)
8
Gemma Hoskins en Abbie Schaub doen niet aan eindeloos kantklossen en sudoku’s oplossen, zij kunnen hun tijd wel beter besteden. Zij zijn de Marcella en Sarah Lund van Baltimore en proberen al jaren te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de gruwelijke moord op zuster Cathy. Hun zoektocht leidt naar de meest duistere geheimen van de Katholieke Kerk. Nou, dan voel je de bui al wel hangen.
Legion (FX)
8-
By far de meest ingenieuze vertolking van een Marvel-comic. Op zich niet vreemd, als je bedenkt dat deze is ontsproten uit het brein van Noah Hawley, de man achter het meesterwerk Fargo. Belachelijk mooi vormgegeven, maar het lijkt bij vlagen wel alsof je naar een hele slechte XTC-trip zit te kijken.
Comrade Detective (Amazon)
8-
Verrassend grappige, fictieve, zogenaamd Roemeense, anti-Amerika propaganda met de stem van Channing Tatum als inspecteur Gregor Anghel. Comrade Detective is een parodie op de buddy cop films die eind jaren ’90 zo populair waren. Een soort Another 48 Hours, maar dan met een Slavische tongval. Of zoiets.
Godless (Netflix)
8-
Niks zo lastig als het maken van een goeie Western. Netflix is daar heel goed in geslaagd en heeft dat ook nog eens weten te combineren met een stukje vrouwenemancipatie waar Dolle Mina de hoed voor af zou nemen. Doorgeladen Winchesters in de handen van een stelletje powervrouwen dus. What’s not to like?
Suburra (Netflix)
8-
In de categorie beter goed gejat, dan slecht bedacht presenteert Netflix dit jaar haar eerste Original van Italiaanse bodem. Suburra, gebaseerd op de gelijknamige film, is een soort Gomorra, maar dan nét niet. Net, want dit verhaal van omkoping, chantage en geweldpleging onder de rook van Rome is verder heel erg goed te verteren. Pak er dus maar een lekker flesje Chianti bij, want er moet tv gekeken gaan worden.
Snatch (Crackle)
8-
Ja, series die zijn gebaseerd op een film stellen over het algemeen zwaar teleur. Ja, het Snatch van Guy Ritchie is een ware cult classic en daar zou je eigenlijk met je klauwen vanaf moeten blijven. Ja, een heleboel puristen zullen na één aflevering scheldend de televisie uitzetten, maar ik ging verrassend goed op deze poging van Crackle.
4 Blocks (TNT)
8-
Dit is de Duitse Gomorra. De Italianen zijn vervangen voor Libanezen, maar ze handelen beiden in verdovende middelen en ze hebben allebei een interieur waar zelfs Nel Veerkamp voor had bedankt. 4 Blocks is misschien iets minder stylistisch dan zijn Italiaanse broer, maar het is zeker niet minder rauw en ‘straat’.
Jean-Claude van Johnson (Amazon)
8-
Een heerlijke parodie op het leven van Jean-Claude van Damme en op de films die hem over de hele wereld beroemd maakten. Dit is er één voor eighties kids met een voorliefde voor absurdisme en slechte Amerikaanse vechtfilms.
Dark (Netflix)
8-
Deze eerste Netflix Original van Duitse bodem laat zich waarschijnlijk het best omschrijven als een zeer duistere versie van Back II The Future met een piepklein snufje Stranger Things. Voor kijkers die zich door de net iets te bombastische muziek en het houterige acteerwerk heen kunnen bijten, ontvouwt zich na een aflevering of vier een heerlijke hersenkraker die zijn weerga niet kent. Pak je kladblok er maar bij, want er moeten aantekeningen gemaakt gaan worden.
Feud (FX)
8-
Ryan Murphy, eerder al verantwoordelijk voor hitseries als Glee en American Horror Story, kwam voor FX met een nieuw onuitputtelijk format, knallende ruzies. Elk seizoen het verhaal van twee wereldberoemde mensen die elkaar in de haren vliegen. Hij begon met de catfight tussen Hollywood-diva’s Betty Davis en Joan Crawford en voor seizoen twee zijn prins Charles en Lady Di aan de beurt. Smullen!
Sé Quién Eres A.K.A. I Know Who You Are (Telecinco)
8-
Af en toe heb je gewoon even zin in een Spaans tussendoortje. Een tapa. Een pincho. Qua acteerwerk weet Sé Quién Eres een gemiddelde aflevering GTST nergens te overstijgen, maar dat maakt het verhaal van een met moord beschuldigde topadvocaat er niet minder spannend om. Zie deze als weer eens wat anders dan al dat Amerikaanse geweld.
Cardinal (CTV)
8-
Een goeie optie voor serieliefhebbers die zweren bij grimmig Scandinavisch product met een flink verwarde detective in de hoofdrol. Cardinal mag de veters van Sarah en Saga niet strikken, maar als je houdt van sneeuw en dode lichamen dan is dit er één om serieus te overwegen.
The Punisher (Netflix)
7,5
Na de losse flodders Iron Fist en The Defenders was Netflix wel weer toe aan een Marvel-succesje. The Punisher is misschien niet de absolute wederopstanding van het superheldengenre bij de Amerikaanse streamingdienst, maar het is een prima tussendoortje op een regenachtige zondagmiddag.
StartUp (Crackle)
7,5
Twee jonge ondernemers beginnen hun alternatieve BitCoin-bedrijfje met ‘vies geld’ en krijgen binnen de kortste keren bezoek van dubieuze gasten die om rente komen vragen. Dit is er typisch één voor een druilerige zondagmiddag, waarbij je de deur niet uit hoeft en de koelkast vol zit met voedsel dat rechtstreeks naar je dijen dendert.
Atypical (Netflix)
7,5
Werd aangekondigd als komedie, maar dit kijkje in het leven van de autistische Sam is vooral heel erg lief. Een grinnik zal af en toe zeker aan je neusvleugels ontsnappen, maar dit is er met name één van de ‘ah gossies’ en de opdringerige brokken in je keel.
Beau Sejour (Een)
7,5
Werd door Stephen King getipt als serie die gekeken móét worden. Nou ligt de lat van Stephen, na al zijn door seriemakers verhaspelde boeken, natuurlijk wat lager, maar in dit geval heeft hij helemaal gelijk. Het spannende Beau Séjour is het zoveelste bewijs dat de Belgen in een lekkere flow zitten als het om serie maken gaat.
GLOW (Netflix)
7,5
Gorgeous Ladies of Wrestling A.K.A. GLOW. In het kielzog van Hulk Hogan vlogen in de jaren ’80 ook verschillende vrouwen in strak aangesneden badpakken door de worstelring. Deze Netflix Original heeft niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk weinig om het lijf. Prima tijdsbesteding voor een paar verloren uurtjes.
Madiba (BET)
7,5
Het verhaal van Madiba, Nelson Mandela, is al in de nodige films uit de doeken gedaan, maar BET doet dat nog eens dunnetjes over met een hoofdrol voor Laurence “blue pill of red pill” Fishburne. Zoek jij dus nog een onderwerp voor een presentatie op school en heb je geen zin om al te veel research te doen, dan is dit je serie.
Gidseltagningen A.K.A. Below The Surface (Kanal 5)
7,5
Below The Surface is wat je krijgt als een Scandinavische serie en zo’n lekkere middelmatige Amerikaanse actiefilm samen een liefdesbaby produceren. Verwacht dus geen high brow Deens familiedrama, maar doorgeladen geweren en bivakmutsen die hysterisch schreeuwen dat ze iedereen gaan omleggen. Is weer eens wat anders.
Wormwood (Netflix)
7+
Docureeks over een man die vertelt over een CIA-doofpotaffaire die zijn vader het leven kostte. Verplicht kijkvoer voor mensen die niet vies zijn van een goeie complottheorie. Ook geschikt voor mensen die niet dagelijks zelf gevouwen aluminium hoedjes dragen.
Guerrilla (Sky Atlantic/Showtime)
7+
Deze is inderdaad van de hand van John Ridley, de grote man achter 12 Years A Slave, maar laat je daardoor geen zand in de ogen strooien. Het portret van de Londense Black Panther is inhoudelijk magertjes en mist een spanningsboog. Ondanks dat is ie best kijkbaar, niet in de laatste plaats door de aanwezigheid van een besnorde Idris Elba. Ooh, en de styling is ook dik voor elkaar.
Room 104 (HBO)
7
Wist je dat er mensen zijn die op de hotelkamer hun vieze onderbroeken wassen in de waterkoker? Echt waar, dat gebeurt! Sterker nog, het is slechts het puntje van de ijsberg. Als de muren van je Trivago-kamertje konden spreken, zou je waarschijnlijk steil achterover slaan.
Dat waren ze weer! Genoeg moois om te checken toch?! Zo niet, dan kun je ook altijd even in mijn Top 250 grasduinen. Veel kijkplezier en tot volgend jaar!
Beau Séjour Next Post:
Black Mirror