De Beste Series Van 2018

by • December 26, 2018 • 7, 8, 9, Arthouse, Bagger, Cops, Ellende, Gewoon Leuk, Onwaarschijnlijk, Schuddebuiken, Series, Spannend, ToenComments Off on De Beste Series Van 201810125

2018 zit er bijna op en ondanks dat de nieuwe Game Of Thrones, Breaking Bad of Fargo misschien niet is opgestaan, viel er dit jaar meer dan genoeg moois te kijken. Zoals jullie inmiddels van mij gewend zijn, heb ik geprobeerd om zoveel mogelijk nieuwe series de revue te laten passeren, maar het was dit jaar echt vechten tegen de bierkaai. Met soms wel meer dan twintig nieuwe series per maand was het een onbegonnen strijd. Zélfs als series kijken je beroep is. Kun je nagaan. Toch denk ik dat het me is gelukt om de meeste pareltjes er wel uit te vissen. Het heeft geleid tot een lijst waar natuurlijk over te discussiëren valt, maar het is hoe dan ook een goede inspiratiebron om de koude wintermaanden mee door te komen. Ik hoop dat er iets voor je tussen zit.

Wild Wild Country (Netflix)

9-

Er wordt weleens gezegd dat de werkelijkheid zó bizar is, dat zelfs het meest waanzinnige script er niet aan kan tippen. Wild Wild Country is hier het schoolvoorbeeld van. Als een schrijver dit verhaal bij Netflix had ingeleverd, hadden ze hem gevraagd of het misschien een tandje minder kon. Deze docu, over de Bhagwan’s poging om Amerika te veroveren, is complete krankzinnigheid verpakt als serie.

 

 

Escape At Dannemora (Showtime, 2018)

8,5

In een verhaal dat nog het meeste weg lijkt te hebben van The Shawshank Redemption, weten twee gevangenen uiteindelijk te ontsnappen door een bizarre driehoeksverhouding met één van de gevangenismedewerkster. Op zichzelf al een prima plot, maar het wordt alleen nog maar beter als je hoort dat het ook nog eens is gebaseerd op een waargebeurd verhaal!

 

 

Sharp Objects (HBO)

8,5

Gooi True Detective en Big Little Lies in een blender en je krijgt Sharp Objects. Verstoorde familieverhoudingen gecombineerd met een mysterieuze moordzaak, what’s not to like? Een heerlijke slow burner met een weergaloze Amy Adams in de hoofdrol. Kijk deze tot en met de aftiteling van de laatste aflevering, want het venijn van dit juweeltje zit hem in de staart.

 

 

Patrick Melrose (Showtime/Sky Atlantic)

8+

Verstopt in zijn vijfdelige Patrick Melrose-boekenreeks doet schrijver Edward St Aubyn een boekje open over zijn uitermate traumatische jeugd en de weerslag die dat heeft gehad op zijn volwassen leven. Hij spaart niemand. Niet zijn familie, niet zijn omgeving en zeker niet zichzelf. Een autobiografie dus, waar bij tijd en wijle zelfs de kleinste haartjes in je nek van overeind gaan staan.

 

 

Homecoming (Amazon)

8+

Met Mr. Robot liet regisseur Sam Esmail al zien oog te hebben voor schoonheid en detail, maar met Homecoming heeft hij zichzelf wel overtroffen. Wat een ongegeneerde oogporno is dit. Zelden zag ik een mooiere serie dan deze. Shots die niet zouden misstaan als video-installatie in het Boijmans Van Beuningen. En ze zeggen dat George Clooney alleen maar knapper wordt, maar die Julia Roberts kan er ook wat van.

 

Mocro Maffia (Videoland)

8+

Ik ben geen uitgesproken fan van Nederlands drama, integendeel zelfs, maar Mocro Maffia verdient iedere veer die het in z’n reet gestoken krijgt. Het is rauw, ongefilterd en een kweekvijver voor aanstormend acteertalent. Misschien niet voor de tere zielen, maar de onderwereld is ook niet bepaald een omgeving voor bakfietsmoeders en mannen die op frisse dagen oorwarmers dragen.

 

 

My Brilliant Friend (HBO)

8+

My Brilliant Friend is het verhaal van twee hartsvriendinnen die opgroeien in een arme arbeidersbuurt in het Napels van de jaren ’50. Alles wat Italië mooi en lelijk maakt, zit verweven in een serie die eigenlijk alleen maar uit de koker van HBO kan komen. Het is een boekverfilming, waarin je bij iedere scène precies voor je ziet hoe de schrijfster het op papier heeft gezet. Je zou er bijna boeken van gaan lezen. Bijna, hè.

 

 

Kidding (Showtime)

8

Hij vloog een tijdje onder de radar, maar Jim Carrey is terug. Niet de Mask en Ace Ventura Jim Carrey, maar meer de licht tragische en ietwat melancholische Truman Show en Eternal Sunshine Of The Spotless Mind Jim Carrey. Wat mij betreft de beste Jim Carrey, maar smaken verschillen natuurlijk. Verwacht dus niet al teveel schuddebuik, want Kidding gaat voor donker en stemmig met een innemende, maar ruggengraatloze man die zich probeert te ontworstelen uit zijn verstikkende keurslijf.

 

Bad Banks (Arte/ZDF)

8

Bad Banks is in feite gewoon de Duitse The Wolf Of Wall Street met een hele goeie Barry Atsma als Leonardo DiCaprio. Ik ben allesbehalve een Atsma-fanboy, maar hij speelt zijn rol als meedogenloze bankier zo overtuigend dat ik me bijna begin af te vragen of ik al die jaren niet te kritisch over hem ben geweest. Na Dark, 4 Blocks en Dogs Of Berlin is Bad Banks het volgende bewijs dat de Duitsers ook prima series kunnen maken die níét over die opgefokte Oostenrijker met die kleine snor gaan.

 

Jack Ryan (Amazon)

8

Tom Clancy is zo’n schrijver die de gave heeft om boeken te schrijven die zich prima laten vertalen naar het grote scherm. Zo zette Hollywood de afgelopen decennia al haar tanden in The Hunt For Red October, Patriot Games en The Sum Of All Fears en heeft ook Amazon nu de weg naar Clancy en zijn politieke thrillers weten te vinden. Jack Ryan is vele malen spannender dan de zeer matige trailer doet vermoeden. Wat mij betreft één van de aangename verrassingen van 2018.

 

The Looming Tower (Hulu)

8

9/11. Het is qua script met afstand één van de meest bizarre aanslagen in de moderne geschiedenis. Maar hoe kon het zover komen, dat twee passagiersvliegtuigen zich zomaar in het hart van New York wisten te boren? The Looming Tower geeft een pijnlijk kijkje in de door ego gedreven armworstelwedstrijd tussen de Amerikaanse veiligheidsdiensten, die ervoor zorgde dat kwaadwillende mensen ongestoord hun gang konden gaan.

 

Altered Carbon (Netflix)

8

Staat The Matrix nog steeds in jouw top 10 beste films aller tijden? Ging je lekker op zowel de oude, als de nieuwe versie van Total Recall en heb je dat tenenkrommende Judge Dredd helemaal tot aan de aftiteling uit weten te zitten? Ja? Nou, dan is Altered Carbon er één die met stip bovenaan je kijklijst kan. De verfilming van Richard K. Morgan’s gelijknamige roman is namelijk de perfecte mix van al je favoriete, licht dystopische sciencefictionfilms

 

Trust (FX)

8

Gemaakt door Danny Boyle – de man achter Slumdog Millionaire en Trainspotting – is Trust de serie waarin Donald Sutherland laat zien wat acteren is. Maar écht. Zijn vertolking van de flink narcistische oliemagnaat John Paul Getty is om de vingers bij af te likken. Trust ziet er niet alleen fantastisch uit, het waargebeurde verhaal van kleinzoon Getty die zijn eigen ontvoering in scène zet is minsten zo geweldig. Kijken dus!

 

Gevoel Voor Tumor (Één)

8

Tristan is hard op weg om de Vlaamse McDreamy te worden, tot hij te horen krijgt dat hij kanker heeft. Door een tumor in zijn hoofd is het maar de vraag of hij ooit zelf door de gangen van het ziekenhuis zal lopen met een stethoscoop rond zijn nek. Op het eerste gezicht misschien niet het meest gezellige onderwerp, maar Gevoel Voor Tumor is alles wat je van een goede serie kan wensen. Het is niet alleen lief, ontroerend en aandoenlijk, maar ook confronterend en verrassend grappig tegelijk.

 

The Staircase (Netflix)

8

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om in het Amerikaanse rechtssysteem onderdeel uit te maken van de jury? Dat kan nu! In The Staircase schuiven ze een extra stoeltje bij en is het aan jou als kijker om te bepalen of Michael Peterson het hoofd van zijn vrouw aan gruzelementen heeft geslagen of niet. Nog best een lastige vraag om te beantwoorden, want is deze documentaire wel helemaal objectief?

 

Killing Eve (BBC America)

8

Phoebe Waller-Bridge is de koningin van de fijnbesnaarde humor. Van de ongemakkelijke, cynische, ietwat zwartgallige, fijnbesnaarde humor. Het zat in Crashing, het zat in Fleabag en nu zit het ook in Killing Eve. Speciaal voor BBC America is Waller-Bridge aan de haal gegaan met de Vilanelle-reeks van schrijver Luke Jennings. Een serie boeken over een geniale, beeldschone seriemoordenaar die voor haar werkgever de hele wereld over reist om nietsvermoedende mensen om te leggen.

 

Pose (FX)

8

Sommigen zullen Pose wegzetten als een achtdelige RuPaul-video, maar Pose heeft ook een donkere kant die de serie heel interessant maakt. Tussen alle pruiken, hoepeljurken en catfights door is het namelijk ook een getuigenis van de zware weg die de LHBTQ-gemeenschap (in het grimmige New York van de 80’s) af heeft moeten leggen. Als je na drie afleveringen nog niet bent afgehaakt door de nasale stem van Blanca, dan zou je hier zomaar een hele goeie aan kunnen hebben.

 

Shut Up And Dribble (Showtime)

8

Shut Up And Dribble is bindend kijkadvies voor iedereen met – al dan niet melancholische – gevoelens voor de NBA. Maar boven alles verplicht huiswerk voor een ieder die nog steeds niet begrijpt waarom het belangrijk is dat mensen als LeBron, Kaepernick en Beyonce zich uitspreken over de staat van het hedendaagse Amerika.

 

 

Gråzon A.K.A. Greyzone (TV2)

8

Een kalenderjaar kan niet voorbij gaan zonder een lekkere smuller van Scandinavische bodem. Gråzon is misschien geen The Killing, Borgen of The Bridge, maar daardoor niet minder fijn om te kijken. Nou ja, fijn. Als je de ontvoering van een dronebouwster fijn vindt, tenminste. Victoria Rahbek heeft namelijk een techniek ontwikkeld die een stel terroristen willen misbruiken om hun punt te maken. Altijd gezellig.

 

The Haunting Of Hill House (Netflix)

8-

Ik geloof dat dit een hele goede serie was, maar helemaal zeker weten doe ik het niet. Ik lag namelijk de helft van de tijd, jankend om mijn moeder, achter de bank. Zelden een serie gezien die me zo de stuipen op het lijf joeg. Als je na het kijken van een aflevering even checkt of alle ramen en deuren wel dicht zijn, dan weet je dat een serie onder je huid is gekropen.

 

 

Good Girls (NBC)

8-

Als er een award zou worden uitgereikt voor de meest ontspannen wegkijker van 2018, dan ging deze waarschijnlijk naar Good Girls. Als mensen het hebben over een lekkere binger, dan hebben ze het over deze. Drie vrouwen zetten hun eerste stappen in de onderwereld en blijken over skills te beschikken waar ze het bestaan niet van wisten. Prima verhaal met hier en daar een grinnik en dat is alles wat je op een druilerige zondagmiddag nodig hebt.

 

Dogs Of Berlin (Netflix)

8-

Noem het de Duitse versie van Mocro Maffia, noem het een Gomorra light, als je niet vies bent van hosselaars die een beetje functioneel geweld niet uit de weg gaan, dan is Dogs Of Berlin de serie voor jou. Een fictieve Mesut Özil is dood en het is aan de detectives Birkan en Grimmer om te achterhalen wie hem vermoord heeft. Lastige klus, want aan de lijst met mogelijke daders lijkt maar geen einde te komen.

 

The Chi (Showtime)

8-

The Chi gaat over een aantal mensen die zich – los van elkaar – proberen te ontworstelen aan het niet altijd even makkelijke leven in één van de wat grimmigere buitenwijken van Chicago. The Chi is zo’n serie die je niet per se kijkt voor het verhaal, maar meer voor de vibe. Als je niet vies bent van hiphop, Air Jordans en street life, dan zou dit er zomaar één voor jou kunnen zijn.

 

 

The First (Hulu)

8-

2018 is het jaar waarin grote Hollywood-acteurs massaal de weg naar het kleine scherm hebben gevonden. Jim Carrey, Julia Roberts, Donald Sutherland, Amy Adams, Michael Douglas, allemaal waren ze de afgelopen maanden in je huiskamer te zien. Ook Sean Penn voegt zich bij die lijst illustere namen en wel met een serie over de eerste reis naar Mars. De voorbereidingen dan, want Mars zien ze waarschijnlijk pas in seizoen twee.

 

Yellowstone (Paramount Network)

8

Niet iedereen is fan – zelf vind ik hem een beetje de Dacia Duster van het acteursgilde, saai en degelijk – maar je kunt niet ontkennen dat Kevin Costner zijn plekje in de Hollywood Hall Of Fame wel heeft verdiend. De man die danste met wolven is nu te zien in Paramount Network‘s versie van Dallas. Althans, daar heeft het nogal veel van weg. Verrassend genoeg ging ik daar dus best wel lekker op en daarom staat Yellowstone aardig hoog in de lijst van beste series van 2018.

 

Sorry For Your Loss (Facebook Watch)

8-

Sorry For Your Loss gaat, zoals de titel al een beetje doet vermoeden, over rouwverwerking. Ja luister, niemand had beloofd dat het gezellig ging worden. Het gaat over de periode waarin de bloemen zijn verwelkt, de bezorgde telefoontjes langzaam afnemen en er niemand meer voor je deur staat met een goedbedoelde ovenschotel. Klinkt zwaar, maar deze kijkt verrassend makkelijk weg en is een kettingbotsing van herkenbare momenten. Als je ooit iemand verloren hebt dan. If not, good for you!

 

The Terror (AMC)

8-

Kun je je die film nog herinneren, waarin het vliegtuig van een voetbalteam chrashte in de Andes en de overlevers elkaar uiteindelijk op moesten eten om in leven te blijven? Ja? Nou, dat is Terror ongeveer, maar dan met een boot en Britse ontdekkingsreizigers die een snellere route naar Azië probeerden te vinden. Er zit ook een yeti in. Dat had van mij dan weer niet gehoeven.

 

 

Cobra Kai (YouTube Premium)

8-

Als je een kind bent van de jaren ’80, dan is de kans groot dat je bent opgegroeid met de wijze woorden van mister Miyagi. The Karate Kid was de film die je zo vaak terugkeek, dat je op het laatst moest vrezen dat de versleten VHS-tape vast zou komen te zitten in je videorecorder. YouTube heeft de ballen gehad om een spin-off te maken van deze classic en dat is wonderbaarlijk goed gelukt. Iets waar ik op voorhand geen geld op had durven inzetten.

 

Lost in Space (Netflix)

7,5

In de jaren ’60 was Lost In Space een kijkcijferkanon waar half Amerika voor thuisbleef. Magnetronmaaltijd op de net iets te mollige knietjes en genieten van de spannende avonturen van de familie Robinson. Ruim vijftig jaar later besluit Netflix de ruimtereis van de Robinsons nieuw leven in te blazen en dat doen ze niet onverdienstelijk. Dit is er één waar je met het hele gezin voor kunt gaan zitten. Ook wel weer eens fijn, met z’n allen in dezelfde ruimte. En je hoeft niet eens te praten!

 

Bodyguard (BBC)

7,5

De serie met de spannendste openingsscène ooit. Liet door m’n zweterige handen bijna de afstandsbediening uit m’n klauwen vallen. Na het spectaculaire begin vervalt deze thriller wel rap in een spervuur aan clichés. Niet in de laatste plaats de inmiddels uitgekauwde boodschap dat het Midden-Oosten de as is van al het kwaad. Dat mantra kennen we nu wel. Desondanks toch een prima tussendoortje. Het is meeslepend, heeft een lekker tempo en grossiert in plottwists. Wat wil je nog meer?

 

Mr Inbetween (FX)

7,5

FX is aan de haal gegaan met de Australische low budget film, The Magician. De mockumentary over een bikkelharde huurmoordenaar met een verrassend klein hartje breekt op IMDb dan wel geen records, het idee achter de film was voor FX in ieder geval interessant genoeg om er een bescheiden zesluik van te metselen. Het resultaat is een soort Ray Donovan met een Australische tongval. Nice!

 

 

De Dag (VIER)

7,5

Feestjes waar flink geblowd wordt, monden vaak uit in een discussie waarin drie vragen centraal staan: welke super power wil je hebben, is er leven buiten ons universum en hoe pleeg je de perfecte bankoverval? Op die laatste vraag denken Elias en Tommy het antwoord te hebben. Een ingenieus plan moet er voor zorgen dat de twee nooit meer hoeven te werken en dat ze de rest van hun leven op een tropisch eiland mojito’s kunnen slurpen uit de navels van hun schaars geklede entourage.

 

The Young Offenders (BBC3)

7,5

Eerst was The Young Offenders een film, toen werd het een serie. Een serie die je het best kunt omschrijven als het Ierse antwoord op New Kids. De keigrote vuurbal moet je er zelf even bij bedenken, maar verder pavlovven de brandgevaarlijke trainingspakken, vlassige snorretjes en matige opskeers van hoofdrolspelers Jock en Connor je meteen naar een willekeurig hangbankje in Maaskantje.

 

McMafia (BBC/AMC)

7+

Nadat Dimitri is onttroond als het opperhoofd van de Russische maffia vlucht hij halsoverkop met zijn familie richting Londen. Vervelend voor Dimitri, maar zijn zoon, Alex, kan nu wel in alle veiligheid op Cambridge leren roeien. Een geluk bij een ongeluk, zullen we maar zeggen. Alex weet donders goed dat zijn ouderlijk huis in Chelsea niet betaald is van salaris dat netjes is opgegeven bij de belastingdienst, maar zelf doet hij er alles aan om niet in de voetstappen van zijn vader te treden.

 

Evil Genius (Netflix)

7+

Het is 28 augustus 2003, een doordeweekse dag in Erie, Pennsylvania. Op het asfalt van de parkeerplaats tussen de McDonalds en de PNC Bank zit de 46-jarige pizzabezorger, Brian Wells. Brian heeft zojuist de bank overvallen en het is niet helemaal gegaan zoals hij gehoopt had. Om zijn nek zit een verankerde, metalen constructie met daarin een tikkende tijdbom die elk moment af kan gaan. Sterk verhaal? Dacht het niet. Is gewoon echt gebeurd. Check de docu Evil Genius maar.

 

The Kominsky Method (Netflix)

7

De mannelijke versie van Grace & Frankie. Twee bejaarden die de definitie van  echte vriendschap nieuw leven inblazen. Soms grappig, soms aandoenlijk. The Kominsky Method is dat lekkere slobberwijntje, waarvan je volgende week de naam vergeten bent. Prima voor het moment, maar niet iets om later nog mijmerend over terug te denken.

 

 

Waco (Paramount Network)

7

Lange tijd kon de zelfbenoemde profeet, David Koresh, lekker zijn gang gaan op z’n sexboerderij in Texas, maar toen hij besloot om ook aan minderjarige meisjes te zitten, was het voor de FBI wel welletjes geweest. En terecht. Een inval die een middagje in beslag had moeten nemen, duurde echter weken en de belegering van zijn sekte zou uiteindelijk de geschiedenis in gaan als één van de meest dramatische ooit.

 

The Innocents (Netflix)

7

Je hebt strenge vaders en je hebt de vader van June. Er zijn gevangenen in de PI Vught die meer bewegingsvrijheid hebben dan de zestienjarige scholiere. Ze wordt er helemaal gillend gek van. Zo gek, dat ze besluit om samen met haar vriendje, Harry, de benen te nemen. De twee zijn de provincie nog niet uit of het wordt pijnlijk duidelijk waar June’s vader haar al die tijd voor heeft proberen te beschermen. Ze blijkt namelijk geheel onaangekondigd van gedaante te kunnen veranderen

 

The Little Drummer Girl (BBC/AMC)

7

Leuk, dat acteren, maar zou je ook auditie doen als je op moest voor de rol van infiltrant in een Palestijnse terroristencel? Actrice Charlie Ross wordt door de Israëlische geheime dienst klaargestoomd voor de rol van haar leven. Zal dit optreden eindigen met een staande ovatie of is dit op voorhand een garantie voor dodelijke kritieken? Letterlijk.

 

 

Breathe (Amazon)

7

Wat zou jij doen om het leven van je kind te redden? Alles, waarschijnlijk. Maar zou je ook alles doen als ‘alles’ betekent dat je eigenhandig een einde moet maken aan het leven van mensen die jou niks hebben misdaan? Zou je zover gaan? Het leven van je zoon of dochter voor dat van drie, vier of vijf onbekenden. Zou je acuut aan het moorden slaan of gaat dat toch wel een brug te ver?

 

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.