De Beste Series Van 2021

by • December 29, 2021 • 7, 8, 9, Arthouse, Bagger, Cops, Ellende, Gewoon Leuk, Onwaarschijnlijk, Schuddebuiken, Series, Spannend, Toen, WaargebeurdComments Off on De Beste Series Van 20213479

Daar istie weer, de meest arbitraire opsomming van het jaar: de lijst met de beste nieuwe series van 2021. Zoals altijd, verre van compleet (ik weet ook wel dat onder andere Arcane, Loki en Station Eleven een plek in dit overzicht verdienen) en natuurlijk zo subjectief als het maar zijn kan. Over de volgorde kunnen we het oneens zijn, maar niet over het feit dat er weer een heleboel lekkers tussen staat. Doe maar lekker scrollen!

 

De Kinderen Van Ruinerwold (NPO 1 / BNNVARA)

De afgelopen jaren was Netflix met Making A Murderer, Wild Wild Country en Don’t F*** With Cats de hofleverancier van de krankzinnige true crime-docu’s. Dit jaar worden zij van de troon gestoten door een bijna niet te vatten misdaadverhaal van eigen bodem. Meer nog dan door de tirannieke waanzin die zich in het kleine dorpje nabij Meppel afspeelde, bleef ik sprakeloos op de bank achter door de kracht en de integriteit van de slachtoffers. De kinderen die de boerderij in Ruinerwold wisten te ontvluchten, hebben het praten over emoties tot een hogere kunst verheven. Alleen al vanwege hun ontwapenende onbevangenheid is dit – wat mij betreft – de beste nieuwe serie van dit jaar.

9- op de schaal van Gumstarr

 

Dopesick (Hulu)

Denk de geniepige tabaksindustrie die – tijdens de controletesten van de overheid – de waardes van kankerverwekkende stoffen tijdelijk weet te drukken door het toepassen van slimme trucjes. Denk de zwarte sneeuw rond Tata Steel of de National Riffle Association die de politiek zó diep in haar zak heeft dat zelfs de zoveelste school shooting daar niks aan kan veranderen. Denk de perversiteit van het grote geld en de laksheid van overheden en je hebt de serie Dopesick. In de nogal confronterende verfilming van de gelijknamige non-fictie roman van Beth Macy zie je hoe een Amerikaanse medicijnmagnaat het land – willens en wetens – opzadelt met een opioïdenepidemie die zijn weerga niet kent.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

Mare Of Easttown (HBO)

Je hebt maar twintig minuten van de eerste aflevering nodig om deze zwaarmoedige misdaadserie volledig te omarmen. Mare Of Easttown is lekker stemmig drijfzand waar je met de aflevering dieper in wegzakt. Een slow burner die – qua sfeer – doet denken aan HBO-klassiekers als True Detective, Sharp Objects, The Night Of en Olive Kitteridge. Bij het zien van de acteerprestaties van Kate Winslet zou de cast van de gemiddelde Netflix-serie met het schaamrood op de kaken achter de bank weg moeten kruipen. Ze geeft een masterclass acteren weg die haar afgelopen september – volledig terecht – onder luid applaus een Emmy opleverde. Toch fijn om te zien dat er nog gerechtigheid is in deze wereld.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

It’s A Sin (Channel 4)

Met de focus op homo-emancipatie en de opkomst van AIDS in het Londen van de jaren ’80 is It’s A Sin eigenlijk gewoon de Britse versie van Pose. Het is een serie die van hoop en pure machteloosheid een wonderlijke cocktail heeft weten te maken. Als je de laatste veertig minuten door kunt komen zonder je hele trui onder te snotteren, dan is er iets ernstig mis met je. Al sluit ik ook niet uit dat ik door mijn inmiddels aanzienlijke leeftijd emotioneel steeds labieler aan het worden ben.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

Maid (Netflix)

Netflix verbouwde Stephanie Land’s boek Maid: Hard Work, Low Pay & A Mother’s Will To Survive tot een serie die je direct naar de strot grijpt, om pas tien afleveringen later los te laten. Een serie die een absolute aanrader is voor mensen die niet vies zijn van een goeie stomp in hun maag, want tijdens het kijken van deze aangrijpende Netflix Original is een flinke dosis (verrassend bevredigende) buikpijn op voorhand gegarandeerd.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

Squid Game (Netflix)

Om de serie van het jaar te zijn, hoef je blijkbaar niet de beste serie van het jaar te zijn. TikTok challenges, leraren die niet weten wat ze met de gewelddadige squid games op het schoolplein aan moeten en een Noord-Koreaan die ter dood werd veroordeeld, omdat hij een kopie van de populaire Netflix-serie het land had binnengesmokkeld, zelden zorgde een serie voor zoveel ophef en reuring. Deze kruising tussen Battle Royale en The Hunger Games is voor Korea, wat The Killing en The Bridge waren voor Scandinavië, een trekpleister. Het is het opstapje naar series als Kingdom, My Name, Hellbound en The Silent Sea. Daarnee is Squid Game niet alleen een hele vette, maar ook nog eens een invloedrijke serie.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

WandaVision (Disney+)

WandaVision is niet alleen een heerlijk atypische Marvel-serie, het is ook een ode aan een langzaam uitstervend televisiegenre: de familie sitcom. Met vette knipogen naar series als Family Ties, Who’s The Boss en Full House is het een trip down memory lane voor iedereen die is opgegroeid in de jaren ’80 en ’90. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen even hitsig wordt van de stijlvorm die voor WandaVision gekozen is, maar voor mij denderde hij daardoor juist met stip mijn top 3 van beste Marvel-series ooit binnen.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

Kastanjemanden a.k.a. The Chestnut Man (Netflix)

The Chestnut Man is er één uit de koker van Søren Sveistrup, het brein achter The Killing. Het heeft alles wat je van een lekkere onderkoelde Scandinavische misdaadserie mag verwachten. Je kunt vinkjes zetten achter een ingetogen, licht deprimerende sfeer, een tempo dat precies traag genoeg is, de aanwezigheid van een nogal morbide mysterie, een ongemakkelijk detectiveduo dat weer ongevraagd aan elkaar is overgeleverd en natuurlijk ontbreken ook de stemmige vogelperspectiefshots van een sfeervol verlicht Kopenhagen niet. Eindelijk weer eens een serie die enigszins in de schaduw van The Killing en The Bridge kan staan.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

Welcome To Utmark (HBO Nordic)

Als de meest kleurrijke personen uit twintig jaar Man Bijt Hond samen in een afgelegen Noors dorpje zouden wonen, dan had je Welcome To Utmark. Voor de verhaallijn hoef je deze niet te kijken. Het zijn vooral de nogal disfunctionele personages die samen het verhaal vormen. Deze nogal vreemde serie is liefhebbers van Fargo en Twin Peaks dan ook op het lijf geschreven.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

The Underground Railroad (Amazon)

Barry Jenkins – de man die eerder al in de regisseursstoel van Moonlight en If Beale Street Could Talk zat – verfilmde voor Amazon het boek The Underground Railroad van Colson Whitehead. In zijn kenmerkende stijl weet hij een aantal van de donkerste hoofdstukken uit onze geschiedenis op indrukwekkende wijze in beeld te brengen. De gruwelen van het slavernijverleden en verpletterend mooie shots – die net zo goed in het Rijksmuseum hadden kunnen hangen – vechten continu om voorrang. The Underground Railroad is verre van een serie die je even ‘lekker weg kijkt’, maar meer een aangrijpende geschiedenisles waar menig middelbare school haar voordeel mee zou kunnen doen.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

Halston (Netflix)

Ryan Murphy – het meesterbrein achter series als Hollywood, Pose en Ratchedstrikes again! Deze keer vertelt hij het verhaal van de licht narcistische Roy Halston Frowick, een ontwerper die in korte tijd uitgroeide tot één van Amerika’s meest gerespecteerde mode-iconen. Interessant. Maar echt. Ook voor mensen die de Vogue en Harper’s Bazaar doorgaans alleen maar voor de kattenbak gebruiken. Niet in de laatste plaats, omdat Ewan McGregor even laat zien wat overtuigend acteren precies inhoudt.

8 op de schaal van Gumstarr

 

The Mysterious Benedict Society (Disney+)

Daar waar Disney+ – met wisselend succes – hoge ogen probeerde te gooien met spin-offs van Star Wars en The Avengers, is het The Mysterious Benedict Society die misschien wel het meest verrassend uit de hoek komt. Deze verfilming van de gelijknamige boekenreeks is een soort Wes Anderson stoomcursus voor beginners. Wie films als The Royal Tenenbaums, Moonrise Kingdom en The Grand Budapest Hotel kan waarderen, gaat deze complottheorieserie dus ook wel lusten.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

Snabba Cash (Netflix)

Snabba Cash is na Kalifat het bewijs dat ze daar in Scandinavië een manier hebben gevonden om hun stemmige misdaaddrama’s in een wat eigentijdser jasje te steken. Ik ben echt fan van de mistroostige traagheid van series als The Killing en The Bridge, maar het is ook lekker om zo nu en dan omvergeblazen te worden door een overload aan actie. Ging jij lekker op Mocro Maffia, Gomorra en Top Boy, dan is Snabba Cash een bindende kijktip.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

Time (BBC One)

Time laat je ruiken aan de totale reddeloosheid die je moet voelen als je voor de eerste keer met je opgevouwen beddengoed en een nieuwe tandenborstel een gevangeniscel binnenwandelt. Wat dat betreft is het de perfecte Postbus 51 commercial om mensen te ontmoedigen het verkeerde pad op te gaan. Al zul je natuurlijk altijd gewetenloze klootzakken houden die besluiten om in crisistijd – via wat boekhoudkundige trucjes – negen miljoen euro belastinggeld weg te sluizen naar de kofferbak van hun nieuwe BMW Z4.

8 op de schaal van Gumstarr

 

The North Water (AMC / BBC Two)

Zo nu en dan struikel je over een serie die exact lijkt op de liefdesbaby van twee andere series. Alsof de maker in kwestie zijn favoriete tv-shows in een blender heeft gekletterd om er de ultieme binger van te maken. Deze vijfdelige miniserie – over een stel onverschrokken, zedeloze walvisvaarders – vertoont namelijk wel heel veel overeenkomsten met de deprimerende schoonheid van Taboo en het eerste seizoen van de anthologieserie The Terror. Een meer dan prima huwelijk, als je het mij vraagt.

8 op de schaal van Gumstarr

 

The Shrink Next Door (Apple TV+)

We kennen Will Ferrell voornamelijk van (flauwe) komedies als Anchorman, Zoolander en Austin Powers, maar voor The Shrink Next Door heeft hij uit een heel ander vaatje moeten tappen. Niet de lach, maar de traan is opeens het lijdend voorwerp. In dit nogal krankzinnige waargebeurde verhaal trakteert hij ons op heerlijk tragisch drijfzand waar je met de aflevering dieper in vast komt te zitten.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

Landscapers (HBO / Sky Atlantic)

Landscapers is een ietwat pretentieuze donkere komedie die als film waarschijnlijk alleen in de wat obscuurdere arthousebioscopen te zien zou zijn geweest. Verwacht dus geen rechttoe rechtaan true crime-serie in de trant van Manhunt: Unabomber, Escape At Dannemora, Our Boys of Trust. Deze nieuwste van HBO en Sky Atlantic is er één voor de acquired taste. Als je ‘m na een minuut of twintig niet voelt, dan kun je met een gerust hart stoppen met kijken. Ben je na het eerste kwartier nog niet weggezapt, dan ga je aan Landscapers waarschijnlijk een hele goeie hebben.

8- op de schaal van Gumstarr

 

Hacks (HBO Max)

Wie Mare Of Easttown keek kan het niet zijn ontgaan dat de moeder van Mare – gespeeld door Jean Smart – een groot gedeelte van de shine voor haar rekening nam. In Hacks doet Jean Smart dat nog eens dunnetjes over, en ditmaal als de leading lady. Nadat ook Matthijs van Nieuwkerk en Nick & Simon het woord zonder enige gêne begonnen te gebruiken, hebben we een aantal jaar geleden unaniem besloten om de uitdrukking ‘swagger’ voor onbepaalde tijd in de ban te doen. Toch kan ik eigenlijk geen betere manier bedenken om Jean Smart te omschrijven. Ze heeft swagger, allure, big dick energy en niet zo’n beetje ook. Was Smart één van jouw hoogtepunten in Mare Of Easttown, dan ga je Hacks ook wel lusten.

8- op de schaal van Gumstarr

 

Foundation (Apple TV+)

Foundation is een complexe boekenreeks die door velen wordt gezien als de bakermat van de sciencefiction. Decennialang werd er gesproken over een verfilming, maar niemand durfde er de vingers aan te branden. Apple TV+ heeft de stoute schoenen aangetrokken en dat heeft een serie opgeleverd die je ook prima kunt kijken als je niet met het IQ van Stephen Hawking bent geboren. Sterker nog, het werk van schrijver Isaac Asimov is zo platgeslagen dat zelfs simpele zielen als ikzelf nu begrijpen waarom de Star Warsen en Star Treks van onze wereld schatplichtig zijn aan deze moeder aller sciencefictionverhalen.

8- op de schaal van Gumstarr

 

Trecx (Amazon)

Hijs Jiskefet in een modern jasje en gooi er wat extra euro’s tegenaan en je hebt TRECX. Deze keer doet Michiel Romeyn het zonder zijn partners in crime Kees Prins en Herman Koch, maar het resultaat is er niet minder om. Alleen al het typetje ‘de eenzame man’ maakt deze serie de moeite van het kijken meer dan waard.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Sweet Tooth (Netflix)

Met Sweet Tooth heeft Netflix een relatief onbekende comic verbouwd tot een serie die geschikt is voor nagenoeg het hele gezin. Niemand minder dan Robert Downey Jr. – als uitvoerend producent eerder al verantwoordelijk voor het lekkere Perry Mason – is met het stripverhaal van Jeff Lemire aan de slag gegaan en dat heeft een serie opgeleverd die ik als tiener waarschijnlijk honderd keer achter elkaar gekeken zou hebben. In ieder geval kijken als je fan bent van avontuurlijke roadtrips door een post-apocalyptische wereld.

8- op de schaal van Gumstarr

 

Them (Amazon)

Cynische mensen zullen zeggen dat dit een Jordan Peele rip-off is en daar valt ook weinig tegen in te brengen. Zelf zou ik deze echter scharen in de categorie ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’, want ondanks de overeenkomsten met films als Get Out en Us is Them een meer dan prima serie. De styling is lekker, de muziek is lekker en het creepy ongemak wat de serie oproept is ook lekker. Al is lekker natuurlijk niet helemaal het correcte woord voor een serie over onverbloemd racisme.

8- op de schaal van Gumstarr

 

Resident Alien (SyFy)

Het verrassend grappige Resident Alien heeft – ondanks de aanwezigheid van een E.T. on steroids – niet zo heel veel met het bovennatuurlijke te maken. Integendeel zelfs. Het gaat vooral over ons – de mensheid – en we hebben een alien nodig om te zien wat voor rare, gecompliceerde wezens we eigenlijk zijn. We zijn complexe wezens, wandelende vaten vol emoties, waar zelfs een hyperintelligente entiteit uit een ander melkwegstelsel maar moeilijk grip op kan krijgen. Al kun je natuurlijk vraagtekens zetten bij iemands intelligentie, wanneer hij denkt dat een erectie betekent dat je piemel er elk moment af kan vallen…

8- op de schaal van Gumstarr

 

Only Murders In The Building (Hulu)

In deze komedie van de hand van grappenmaker Steve Martin gaan drie amateur Sherlocks op zoek naar degene die hun buurman heeft vermoord. Daar waar Ted Lasso vorig jaar de feel good-serie van het jaar was, neemt Only Murders In The Building in 2021 die honneurs waar. Het is nogal bevredigend om te zien hoe drie sociaal ongemakkelijke eenzaten in elkaar een vriendschap vinden, waarvan ze niet wisten dat ze ‘m zo hard nodig hadden

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

Coyote (Paramount+)

Geen rol past Michael Chiklis beter dan de – al dan niet corrupte – politieagent. Met The Shield is hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor – misschien wel – de beste politieserie ooit. Geef de man een badge en een Glock, duw hem in een non-descripte Ford Crown Victoria met verborgen zwaailichten en ik vreet het als zoete koek. Met Coyote is de eenmalig Emmy-winnaar niet alleen terug, hij is ook weer de vertrouwde, licht opgefokte hoeder van wet en orde waar we allemaal zo gek op zijn. Als je iets zoekt om lekker hersenloos weg te timmeren, dan is dit de serie voor jou.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

Lisey’s Story (Apple TV+)

Na 11.22.63 en Castle Rock gaat J.J. Abrams – eerder ook al verantwoordelijk voor hitseries als Lost, Westworld en Lovecraft Country – opnieuw aan de haal met een boek van Stephen King. De afgelopen jaren is het werk van King meermaals verfilmd, maar zo bizar en duister als Lisey’s Story werd het tot dusver zelden. Het is dan ook een serie die voornamelijk in de smaak zal vallen bij kijkers die tevreden beginnen te spinnen bij een flinke dosis bizarre rampspoed.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

Braqueurs a.k.a. Ganglands (Netflix)

Dit vervolg op de gelijknamige film uit 2015 is voer voor iedereen die goed gaat op makkelijk verteerbare, grimmige misdaadseries. Braqueurs is er één in de categorie Top Boy, Gomorra, 4 Blocks en Mocro Maffia, alleen dan net wat minder goed. Geen schande natuurlijk, want dat waren één voor één huzarenstukjes, series om de vingers bij af te likken.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

The Mosquito Coast (Apple TV+)

Eerst was The Mosquito Coast een boek, toen werd het een film met Harisson Ford in de hoofdrol en nu is het een serie. Zo’n serie waarbij je om 23:00 uur besluit de eerste aflevering een kans te geven, om vervolgens – tien uur later – met wallen tot op je knieën bij je eerste zoomvergadering aan te sluiten, omdat je de hele nacht bijna dwangmatig hebt doorgehaald. Neil Cros – de maker van de hitserie Luther – maakte met The Mosquito Coast een absolute binger over een gezin dat in de roadtrip from hell belandt.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

Scenes From A Marriage (HBO)

Scenes From A Marriage is een hele sobere, minimalistische arthouseserie, zoals je die eigenlijk alleen bij HBO zal zien. Je bent vijf uur lang aan het kijken naar twee mensen die in nagenoeg één en dezelfde ruimte verpletterend eerlijk tegen elkaar zitten te zijn. Daar moet je als kijker maar net zin in hebben. Één keer in de zoveel tijd zie je acteerwerk voorbijkomen, waarvan je direct aan je water voelt dat het Emmy-nominaties op gaat leveren. De hoofdrolspelers Jessica Chastain en Oscar Isaac vissen nadrukkelijk naar zilverwerk voor op de schoorsteenmantel. De vraag is alleen of de serie in zijn geheel sterk genoeg is om hen uiteindelijk met dat felbegeerde beeldje naar huis te sturen. Na een intens en intrigerend begin kakt deze nieuwste HBO Original halverwege namelijk een beetje in. Zonde.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

Invincible (Amazon)

Invincible is de nieuwe liefdesbaby van Robert Kirkman, de man achter The Walking Dead. Als iedere aflevering voorafgegaan wordt door een waarschuwing voor grof taalgebruik, seksueel getinte inhoud en een overdaad aan geweld, dan weet je wel hoe laat het is. Wat dat betreft is Invincible een soort The Boondocks – of Black Dynamite – maar dan met nogal vernielzuchtige superhelden. Justice League on steroids, zeg maar.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

 

30 Monedas a.k.a. 30 Coins (HBO)

Deze HBO Original van Spaanse bodem heeft nog het meeste weg van een eigenaardige kruising tussen een enigszins knullige telenovela en een nogal pervers horrorverhaal. Mocht jij je afvragen wat ze daar in het Vaticaan – achter gesloten deuren – allemaal lopen uit te spoken, dan is dit de serie voor jou. Het is niet per se altijd even goed – soms lijkt het net een productie van het lokale dorpstoneel – maar door de kneuterigheid is het wel erg sympathiek. En ze slaan je rond de oren met een stortvloed aan what-the-fuck-momenten. Altijd leuk.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

Red Light (NPO 1 / BNNVARA)

Carice van Houten en Halina Reijn duiken in de grimmige wereld van prostitutie, uitbuiting en vrouwenhandel. Logischerwijs gaat die cocktail natuurlijk nooit een gezellige romcom opleveren. Dat heeft The Deuce – een serie over de seksindustrie in het New York van de jaren ’70 – eerder al bewezen. Daar waar David Simon – tevens de man achter The Wire – met The Deuce een vrij accuraat tijdsbeeld probeerde neer te zetten, is Red Light toch meer een op sensatie beluste binger. Niks mis mee natuurlijk, maar op voorhand dus wel even een andere bril opzetten.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

American Rust (Showtime)

Zul je net zien, ben je eindelijk de liefde van je leven aan het daten, moet je haar zoon oppakken omdat hij de verdachte is in een moordzaak. Over ‘killing the mood‘ gesproken… American Rust is een stemmige slow burner met een meer dan prima cast, die prima past in het rijtje True Detective, Sharp Object en The Night Of. Met het verhaal van een rechtschapen man die in gewetensnood komt, nadat zijn (stief)zoon wordt beschuldigd van een ernstige misdaad, doet het ook wel een beetje (veel) denken aan series als Defending Jacob en Your Honor. Laatstgenoemden zijn echter wel beter, dus daarom bungelt American Rust een beetje onderaan de lijst met beste series van 2021.

7 op de schaal van Gumstarr

 

Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo (Amazon)

Voor mensen die I Know This Much Is True en Euphoria nog niet mistroostig genoeg vonden, heeft Amazon Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo geknutseld. Een soort Duitse Trainspotting – vol met deprimerend drugsmisbruik – waar je alleen maar hevige buikpijn van kunt krijgen. Dit drama over de tippelzone bij het metrostation Berlin Zoologischer Garten is er dus één voor de bingewatchers die niet vies zijn van een flink potje zelfkastijding.

7 op de schaal van Gumstarr

 

 

Calls (Apple TV+ / Canal Plus)

Met het totale gebrek aan visuals – op wat Windows 95-achtige screensavers na – is Calls eigenlijk gewoon een podcast. Het is een opeenvolging van de fysica tartende kampvuurverhalen die op een Blair Witch-achtige manier spanning proberen te creëren. Er wordt door de maker een suggestie gewekt en daarna is het aan de fantasie van de luisteraar om daar wat leuks van te maken. Bij mij lukte dat dus vrij aardig. Zeker in het donker. Alleen op de bank.

7 op de schaal van Gumstarr

 

 

Night Stalker (Netflix)

Night Stalker kijkt weg als een horrorfilm, waarbij je jezelf er zo nu en dan even aan moet helpen herinneren dat het allemaal echt gebeurd is. Deze nieuwste van Netflix is ‘vermakelijk’ vanwege de hoge shock value, maar inhoudelijk laat het nogal te wensen over. Het is geen verhelderend kijkje in het brein van de vleesgeworden duivel.

7 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Invasion (Apple TV+)

Dat Apple TV+ gelijktijdig met twee sciencefictionseries kwam, kon maar één ding betekenen: Foundation – gebaseerd op de complexe boeken van Isaac Asimov – was er één voor de slimmeriken en Invasion was bedoeld voor mensen wiens schooltijd voornamelijk bestond uit blowen in het fietsenhok. Mensen zoals ik, zeg maar. Echter, al na de eerste aflevering moest ik mijn verwachtingen over Invasion grondig bijstellen. Wie zijn tv aanzet voor een potje armworstelen met vijandige aliens komt bedrogen uit. Invasion heeft het bekende invasieverhaal een verrassende twist gegeven en ik ging daar – na een wat stroef begin – met de aflevering beter op.

7 op de schaal van Gumstarr

 

HPI: Haut Potentiel Intellectuel (TF1)

Haut Potentiel Intellectuel is een ietwat kolderieke Franse detectiveserie, waarin een hoogbegaafde, alleenstaande moeder opeens uitgroeit tot een kruising tussen Sheldon Cooper en Sherlock Holmes. Het is zo’n verzameling – redelijk losstaande – detectiveverhaaltjes, waarbij aan het eind van iedere aflevering een moordenaar geboeid een politieauto wordt ingeduwd. Niet in de laatste plaats, omdat de dader in kwestie kort daarvoor – tijdens zijn schuldbekentenis – zelf even overzichtelijk heeft samengevat hoe de hele moordzaak in elkaar zit. In theorie zou je dus ook steeds de laatste tien minuten van iedere aflevering kunnen kijken, maar dat is natuurlijk zonde.

7 op de schaal van Gumstarr

 

The Falcon And The Winter Soldier (Disney+)

Falcon And The Winter Soldier is die onervaren jogger die net iets te ambitieus uit de startblokken schiet en al aan het eind van de straat bloed staat op te hoesten. Na een enerverend begin – je krijgt in de eerste minuten echt een belachelijk vette openingsscène voorgeschoteld – wordt de kwaliteit naar het einde toe steeds bedenkelijker. Falcon And The Winter Soldier heeft dan wel de special effects van The Avengers, qua acteerwerk lijkt het – jammer genoeg – meer op The Defenders. Ondanks dat is het best een vermakelijke serie, maar ook zeker niet meer dan dat.

7 op de schaal van Gumstarr

 

Ben jij zo’n type dat nooit genoeg krijgt van lijstjes, dan heb ik er ook één voor je met de beste series aller tijden. Het is maar dat je het weet.

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.