De Betere Documentaires

by • April 4, 2014 • Cinema, Docu, Docu Top 50Comments Off on De Betere Documentaires12990

Dit zijn een aantal documentaires waarvan ik vind dat die door zo veel mogelijk mensen gekeken dienen te worden, dus ook door jou. Als je tijd en zin hebt tenminste. Je kunt op het plaatje klikken en dan kun je de trailer kijken. Ik maak het je namelijk graag gemakkelijk. Zo ben ik.

 

O.J.: Made In America

Het verhaal van een all American hero. Het verhaal van een uitgemaakte (moord)zaak. Het verhaal van de onrusten na openlijke mishandeling van Rodney King. Het verhaal van de handschoen die niet paste. Het verhaal van totale waanzin en dan nog een schepje er boven op.

9 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

 

The Last Dance

The Last Dance is meer dan een docureeks, het is onversneden jeugdsentiment. Iedereen die in de jaren ’90 in slaap viel onder een Michael Jordan poster móét dit bijzondere inkijkje in het laatste Bulls-seizoen van de grootmeester en zijn luitenants kijken. Moet ja. Als in, verplicht. Het is het uitroepteken achter alles wat Jordan bereikt heeft.

9 op de schaal van Gumstarr

 

Searching For Sugar man

Searching For Sugar Man

Het debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Rodriguez belandt op Zuid-Afrikaans grondgebied en wordt daar de soundtrack van generaties Zuid-Afrikanen. Als twee liefhebbers van het eerste uur een zoektocht starten naar de mysterieuze artiest komen ze tot een nogal vreemde ontdekking.

9- op de schaal van Gumstarr

 

 

Making A Murderer

Making A Murderer

Dat je 18 jaar lang onschuldig vast hebt gezeten, vrijkomt en de nachtmerrie daarna eigenlijk pas echt begint.

9- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

 

Wild Wild Country

Nadat de Bhagwan in India uit zijn jasje is gebarsten, verhuist het hele circus naar Amerika om daar de commune der communes te bouwen. Mooi plan, maar de ietwat conservatieve buren uit het nabijgelegen dorpje Antelope zitten daar niet bepaald op te wachten.

9- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Dear Zachary

Dear Zachary

Na zijn dood maakt Andrew Bagby’s beste vriend Kurt een film over diens leven (Ik heb het gevoel dat dit een rare zin is, maar ik laat ‘m gewoon staan. Andrew is dus dood. Kurt niet. Kurt maakt een film. Over Andrew). Wat was bedoeld als een mooi portret voor de nabestaande, wordt uiteindelijk een verhaal wat de meeste zieke scenarioschrijver nog niet uit z’n Bic pen zou zuigen.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

crash reel

The Crash Reel

Dat je op het punt staat om de Michael Jordan van het snowboarden te worden, maar tijdens een trainingsrun zo lullig terechtkomt dat het nog maar helemaal de vraag is of je ooit nog de blits gaat maken in de witte poeder.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

closer to the edge

Closer To The Edge

Op de Isle Of Man houden ze jaarlijks wat Moto Grand Prix races. Onofficiële races, want nadat jaar na jaar mensen zich te pletter reden op de stoepranden van het straatcircuit vond de overkoepelende organisatie het wel genoeg geweest. Fijnproevers komen echter elk jaar weer terug om de race te rijden en hun leven te wagen voor dat kleine beetje roem.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

king of kong

The King Of Kong: A Fistful Of Quarters

In deze documentaire zit je ruim een uur lang met plaatsvervangende schaamte te kijken naar twee volwassen mannen, die nog net niet tot aan de dood strijden om zichzelf de beste Donkey Kong speler op de planeet te mogen noemen.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

The Defiant Ones

Met The Chronic gaven Dr. Dre en Jimmy Iovine je misschien wel het beste hiphopalbum ooit, hun label Aftermath is de thuishaven van grote namen als 50 Cent, Busta Rhymes, Eminem en Kendrick Lamar en hun Beats By Dre headphones zijn niet uit ‘t straatbeeld weg te denken. En daar dus een docu over.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

The Vietnam War

Uit angst voor het communisme manoeuvreert Amerika zich in een compleet uitzichtloze oorlog die ze nooit kunnen winnen. Nadat Nixon met de staart tussen de benen uit Vietnam vertrok, is de Vietnamoorlog door schaamte een beetje in de doofpot terechtgekomen. Tot nu.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Don’t F**k With Cats

Een groep bezorgde burgers gaat na het zien van een nogal schokkend kattenfilmpje helemaal full blown Bellingcat om een zieke psychopaat in de kraag te vatten. Zelden foeterde je zoveel what tha fucks?! tijdens het kijken van een documentaire. Waanzin krijgt met Don’t F**k With Cats weer een nieuwe betekenis.

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

Tims Vermeer

Tim’s Vermeer

Tim is leijp van Vermeer. De schilder. Niet die onnavolgbare ballenduiker van de mooiste club van Nederland. Tim is nieuwsgierig naar de techniek die Vermeer gebruikte om het licht met bakladingen tegelijk z’n schilderij in te verven. Tim is uitvinder, dus dan weet je het wel… Die gaat shit knutselen!

8,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

blackfish

Blackfish

Op vakantie op de rug van een olifant door de bossen ploegen, lekker op de foto met een uitgehongerde gedrogeerde Bengaalse tijger of je in een zwembad nat laten spetteren door een orka. Kijk Blackfish en vraag jezelf daarna eens af waar we als mensheid in godsnaam allemaal mee bezig zijn.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

waste land

Waste Land

Dat je al een jaar of tien op een enorme vuilstort lege PET-flessen loopt te verzamelen en dat er dan opeens een kerel met een Nikon opduikt en je leven een duwtje in de goede richting geeft.

8+

 

 

 

imposter

The Imposter

Een Texaans gezin raakt haar zoontje kwijt. Een aantal jaar later duikt hij op in Spanje, maar het blijkt helemaal niet de jongen in kwestie te zijn, maar een psychopathische gek die zich voordoet als het menneke. Alsof dat allemaal nog niet raar genoeg is neemt het gezin hem, tegen beter weten in, ook weer in huis.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

Inside Out

Inside Out: The People’s Art Project

JR is Fransman. JR is koppensneller. Hij schiet kieken van mooie koppen, maakt daar posters om er vervolgens de stad mee te behangen. Zo gaf hij bijvoorbeeld de jongeren die in 2005 massaal met de politie op de vuist gingen in de buitenwijken van Parijs een ‘gezicht’ en deed hij hetzelfde met hoofden van Israëliërs en Palestijnen op de muren tussen Palestina en Israël.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

bill cunningham

Bill Cunningham: New York

Bill is een ouwe rakker van tachtig en stapt nog elke dag op z’n Batavus om kiekjes te schieten van mooie mensen. Mooie mensen zijn er genoeg, want Bill woont in New York en daar klitten mooie mensen allemaal samen. Dat is gewoon zo.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

zombie

Zombie: The Resurrection Of Tim Zom

Tim Zom is een straatschoffie uit Rotterdam-Zuid. Gelukkig is hij een eindbaas op een skateboard en zorgt dat er uiteindelijk voor dat hij niet op de straathoek grammetjes bruin hoeft te verkopen.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

senna

Senna

Zelf kijk ik Formule alleen tot de eerste bocht. Als ze dan nog niet op elkaar zijn geklapt, dan wordt er weggezapt. Neemt niet weg dat Senna ook voor de niet-liefhebber leuk is om te kijken. Een icoon in zijn sport en een meesterlijke battle met z’n all time rival Prost.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Chef's Table

Chef’s Table

Zelden zul je volwassen mannen met zoveel liefde over een wortel horen praten. En het zijn niet twee, niet drie, niet vier, niet vijf, maar zes losse documentaires, dus prima als je eens een keer een avondje geen zin hebt om met je verkering te praten.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Abstract: The Art Of Design

Een soort Chef’s Table voor designers. De grote creatieven der aarde vertellen over hun werk, hun inspiraties en onzekerheden. Verplichte kost voor iedereen die van mooie dingen houdt.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

beats rhymes life tribe called quest

Beats, Rhymes & Life: The Travels Of A Tribe Called Quest

Hartstikke leuk al die rappers tegenwoordig, maar vroeger was natuurlijk alles beter. Vroeger had je A Tribe Called Quest en die wisten er wel raad mee. Jammer dat ze op een gegeven moment geen raad meer wisten met elkaar, maar dat levert dan wel weer leuke beelden op.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

sound city

Sound City

In de studio Sound City namen de grote rockers der aarde hun albums op. Het digitale tijdperk haalde hen echter rechts in waardoor de tent haar deuren moest sluiten. Dave Grohl duikt head first in het verleden van deze vruchtbare rockgrond en doet terloops nog even een kleine impulsaankoop.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

American Playboy: The Hugh Hefner Story

Het verhaal van de man die van een pikant blaadje een complete lifestyle wist te knutselen. Verwacht boobies, heel veel boobies.

8+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

 

Shut Up And Dribble

Bindend kijkadvies voor iedereen met – al dan niet melancholische – gevoelens voor de NBA. Maar boven alles verplicht huiswerk voor een ieder die nog steeds niet begrijpt waarom het belangrijk is dat mensen als LeBron, Kaepernick en Beyonce zich uitspreken over de staat van het hedendaagse Amerika.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

The Staircase

Michael Peterson vindt zijn vrouw onderaan de trap in een enorme plas bloed. Zelf spreekt hij van een ongeluk, maar daar denkt de aanklager heel anders over. Peterson raakt verwikkeld in een strijd om zijn onschuld te bewijzen, een strijd die zijn hele leven in beslag zal nemen. Letterlijk.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

20 feet from stardom

20 Feet From Stardom

Ze staan vaak verdekt opgesteld in de achtergrond, maar blazen met hun vocals soms bijna hun frontman of vrouw van het podium. Achtergrondzangeressen. Nu is het tijd voor hun 15 minutes of fame en die gebruiken ze om de ene na de andere mooie anekdote uit de hoge hoed te toveren. Leuk.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

everybody street

Everybody Street. New York

New York door de ogen van een handvol straatfotograven. Celebzzz, architectuur, graffiti en gangsters, niks of niemand is veilig voor de camera.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Man On Wire

Man On Wire

Dat je hobby zeg maar is dat je over een staaldraad van 2 cm breed op grote hoogte van het ene gebouw naar het andere schuifelt en dat je dan opeens de Twin Towers in het vizier krijgt. Sommige mensen zijn echt levensmoe, maar verbloemen het met grootse daden. Hele. Grootse. Daden.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

Urban Outlaw

Urban Outlaw

Hij sleutelde voor de lol een beetje aan oude Porsches, langzaam liep dat uit de hand en werd z’n grootste hobby z’n grootste inkomen. Een hele korte docu die schetst dat je moet doen wat je hart je ingeeft en dat de rest dan wel vanzelf volgt. Dat is wat ik er in ieder geval uit heb gehaald.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

being elmo

Being Elmo

Elmo dreigde in de zak van Max te belanden, omdat niemand precies wist wat ze met het karakter aan moesten, tótdat Kevin z’n hand er in stak en hem één van de meest bekende Sesamstraat karakters ooit maakte. Dat Kevin later ook z’n hand in kleine kinderen stak moeten we dan maar even door de vingers zien.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

indie-game-the-movie-poster

Indie Game

Nerds die op hun zolderkamer games in elkaar zitten te programmeren en daar dan miljonair mee worden. En een paar nerds die niet de beste beslissingen maken. Niks zo grappig als boze nerds.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

block_party_xlg

Dave Chappelle’s Block Party

Normaal gesproken maakt Dave grappen, maar ditmaal verzorgt hij een buurtfeestje. Één waar je zeg maar bij had willen zijn. Als je blij wordt van Jill Scott, Kanye, Common en Erykah Badu tenminste. Oh en The Roots zijn er ook bij. Hartjes voor The Roots. The Roots zijn de beste.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

the square

The Square

Het Tahrirplein. Het moet bijna wel één van de meest bekende pleinen ter wereld zijn. Niet omdat ze er zo’n lekkere fontein hebben waar je in kunt pootjebaden terwijl je aan je pistache-ijsje likt, maar omdat het ‘t strijdtoneel was voor het gevecht voor democratie. De Arabische Lente van binnenuit gefilmd. Interessant dus. En belangrijk om te onthouden als je weer als een zak aardappelen op de bank zit en te lui bent om te gaan stemmen.

8 op de schaal van Gumstarr

 

Hip Hop Evolution

Een trip down memory lane door de ontstaansgeschiedenis van hip hop. Alle grote der aarde krijgen ruim de tijd om te braggen en boasten over hun aandeel in de opkomst van beats en rhymes. Een heerlijke geschiedenisles voor de ogen én de oren.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

undefeated

Undefeated

Op de Manassas High School in Memphis Tennessee probeert coach Bill Courtney met minimale middelen een football team te smeden die mee kan doen om de play-offs. Niet de makkelijkste taak, want het team bestaat uit jongens die wel meer aan hun hoofd hebben dan alleen maar keihard op elkaar in beuken met een eivormige bal onder de oksel.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

Time: The Kalief Browder Story

Dat je als zestienjarige jongen onterecht wordt beschuldigd van een tasjesroof en door gekloot in het justitiële apparaat drie jaar lang in één van de meest gevaarlijke gevangenissen van Amerika je lot af moet wachten. Te bizar. Een soort Making A Murderer 2.0.

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

The Keepers

De moord op een non leidt tot een opeenstapeling van doofpotten, complottheorieën en verhalen waar je stijl van achterover zult slaan. Ook zitten er vieze priesters met verknipte fantasieën in, but what else is new?

8 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Plastic Galaxy

Plastic Galaxy: The Story Of Star Wars Toys

Wie maakte toch al die kleine Chewbacca’s en R2-D2’s en wie is er niet groot mee geworden eind jaren ’70 begin jaren ’80? Twee vragen waar je een antwoord op krijgt als je Plastic Galaxy kijkt.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

just for kicks

Just For Kicks

Begin jij bij de eerste kennismaking altijd bij de voeten? Sta jij na een avondje Paradiso ook panisch met een tandenborstel de vlekken van je witte Air Force 1′s te poetsen? Ooit wel eens die laatste week van de maand alleen maar kant-en-klare aardappelsalade kunnen eten, omdat die nieuwe Air Max 1 Animal Packs gekocht móésten worden? Ja? Dan ga jij je wel herkennen in de verhalen van de sneaker heads in Just For Kicks.

8- op schaal van Gumstarr

 

marwencol

Marwencol

Mark wordt op een avond in elkaar gebeukt en verliest daar op de stoep van z’n stamcafé al het vertrouwen in de mensheid. Als reactie op al deze ellende creëert hij in z’n achtertuin met action figures zijn eigen veilige wereld.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

we live in public

We Live In Public

Amadeus hoefde maar naar de zwartwitte toetsten van de piano te kijken en zijn hoofd stroomde vol met onnavolgbare composities, Messi zag de bal en de rest is geschiedenis en Josh Harris hoorde over een nieuwe technologische ontwikkeling genaamd internet en wist vanaf dag één dat dit de toekomst zou gaan worden.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

pedal

Pedal

In New York heersen urban outlaws over de streets en avenues. Op hun stalen ros denderen ze door de straten om pakketjes van Uptown naar Downtown te brengen. Allen wars van het keurslijf van alledag. Allen lichtelijk niet goed in de bovenkamer.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

el bulli

El Bulli

El Bulli, misschien wel de meest revolutionaire keuken ooit. Er nog eten gaat lastig worden, want de deuren zijn inmiddels gesloten, maar door middel van deze docu kun je toch van dichtbij zien hoe ze tot al die absurde gerechten zijn gekomen.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

more than a game

More Than A Game

The King. L-Train. The Akron Hammer. LeBron James. De man die eigenhandig de Miami Heat de afgelopen twee jaar door de playoffs sleurde. Viervoudig MVP. Eindbaas voor beroep. Daar is dus een documentaire van. Niet van de LeBron van nu, maar van de kleine James. Al was hij volgens mij al 1.80 m toen z’n moeder hem ter wereld bracht.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

bones brigade

Bones Brigade

Tony Hawk, Steve Caballero en Rodney Mullen zijn de architecten van het skateboarden zoals we het vandaag de dag kennen. Toen ze hun hoofd nog elke dag met Clearasil moesten wassen hadden ze zich verenigd in The Bones Brigade onder de bezielende leiding van Stacey Peralta. Hallo eighties! Hallo vervlogen jeugdsentiment!

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

street fighter

I Am Street Fighter

Calvé pindakaas met nootjes en Street fighter, wie is er níét groot mee geworden? Het vechtspel der vechtspellen vierde z’n 25ste verjaardag en speciaal daarvoor kwam iedereen aan het woord die ook maar iets (on)zinnigs over Street Fighter te vertellen had. Zelfs een volwassen kerel met een Street Fighter dekbed. Forever alone!

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

Making of the mob

The Making Of The Mob: New York

Zeg maar de evolutietheorie achter één van ‘s werelds grootste boevenorganisaties, zeg maar. Lekker kort en bondig, zeg maar, want heel veel meer dan dat is het niet, zeg maar.

8- op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Tiger King

Een soort real life Man Bijt Hond meets 30 Minuten Met Arjan Ederveen. Een waanzinnig true crime verhaal met een verdwenen miljonair, doodsbedreigingen, opgefokte tokkies, verwoeste gebitten, brandstichting en natuurlijk heel veel tijgers. Eigenlijk alles wat je nodig hebt voor docu die je compleet verward op de bank achterlaat.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

jiro dreams sushi

Jiro Dreams Of Sushi

Jiro is een ouwe sushikoning. In zijn sterrenrestaurantje, bijna weggemoffeld in een Tokyo metrostation, serveert hij zijn gasten de best denkbare rauwe vis. Jiro eet, leeft, ademt sushi en als je na het kijken van Jiro Dreams Sushi nog geen honger krijgt, dan weet ik het ook niet meer. Of je moet niet van sushi houden, dan haal je er waarschijnlijk de schouders bij op.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

The Short game

The Short Game

Ieder jaar strijden op de beroemde golfbaan Pinehurst in North Carolina mini Tiger Woodsen om de titel beste-golfer-met-een-Sponge-Bob-dekbedovertrek ter wereld.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

The Art Of Rap

Something From Nothing: The Art Of Rap

Ice-T doet een East-side West-side roadtrip en wil op die manier meer licht schijnen op de ontwikkeling die hiphop de afgelopen decennia heeft doorgemaakt. Deze vooral kijken als je de hele fine fleur van hiphop door de jaren heen weer eens voorbij wilt zien komen. DJ Premier, Dre, Rakim, Run, Afrika Bambaataa, Kanye, Eminem, Chuck D, ze doen allemaal hun zegje.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

time is illmatic

Time Is Illmatic

Op 19 april 1994 dropt een toen 20-jarige Nasir bin Olu Dara Jones zijn debutalbum Illmatic. Op dat moment kon de creatieve woordenwever uit Queens nog niet vermoeden dat dit muzikale document zou uitgroeien tot – wat velen noemen – het beste hiphopalbum aller tijden. En daar een documentaire over.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

last chance u

Last Chance U

Hoe een zooitje ongeregeld in een boerengat in East Mississippi een laatste kans krijgt om te strijden voor een carrière in het American Football.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Surviving R. Kelly

De slachtoffers van de perverse seksbehoeften van R. Kelly doen uit de doeken waarom deze man niet op een podium, maar in een oranje overall met zwarte letters op z’n rug thuishoort. Probeer na het zien van dit zesluik nog maar eens Bump n’ Grind op te zetten. Harteloze man (of vrouw) die dat lukt.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

Hillary

De vierdelige docureeks Hillary is niet alleen een soort real life House Of Cards, het is ook een vrij evenwichtig portret van een – verrassend feministische – trailblazer die eigenlijk gewoon de president van Amerika had moeten worden.

7,5 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

 

Knuckle

Knuckle

Waarom zou je naar de rechter stappen als je elkaar op een landweggetje ook volledig de vernieling in kunt slaan? Een portret van drie kamperfamilies die al generaties lang met elkaar overhoop liggen.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Wormwood

Als de CIA probeert de dood van je vader onder het tapijt te schuiven en jij er je levenswerk van maakt om de onderste steen boven te krijgen.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

 

 

 

Evil Genius

Op het asfalt van de parkeerplaats tussen de McDonalds en de PNC Bank zit de 46-jarige pizzabezorger, Brian Wells. Brian heeft zojuist de bank overvallen en het is niet helemaal gegaan zoals hij gehoopt had. De politie houdt hem onder schot, maar Brian heeft grotere problemen om zich zorgen over te maken. Over de tikkende tijdbom die in een verankerde, metalen constructie rond zijn nek hangt bijvoorbeeld.

7+ op de schaal van Gumstarr

 

 

12 o'clock boys

12 O’clock Boys

Als je er in Baltimore bij wilt horen, dan moet jein de lokale parken met je dirtbike de pollen uit de grond scheuren. Je scoort ook punten als je op je achterwiel door rood een aantal kruispunten pakt. In je eentje is daar natuurlijk niks aan, dus verzamel vooral je vrienden.

7 op de schaal van Gumstarr

 

 

 

Kobe Doin Work

 

Kobe Doin’ Work

Love him or hate him, maar ontkennen dat Kobe Bryant één van de grootste basketballers is die The Game ooit heeft voortgebracht zal niemand. Zelfs een verstokte New York Knicks fan als Spike Lee niet. Om meer inzicht te krijgen in het spel van The Black Mamba filmt hij een wedstrijd van de Lakers tegen de Spurs en mag Bryant de boel zelf van commentaar voorzien.

7 op de schaal van Gumstarr

 

 

Doe mij een plezier. Nu je toch helemaal naar beneden hebt gescrolled, doe dit dan ook even sharen op je Facebook & Twitter. Vrienden zullen je er eeuwig dankbaar voor zijn en mij levert het misschien wel ongekende roem op en dat moeten jullie me toch gunnen. Thanks.

Related Posts

Comments are closed.