Als je ziet welk niveau ze de laatste tijd aantikken, dan zou je kunnen zeggen dat Sky Atlantic een beetje het HBO van Europa aan het worden is. Een samenwerking tussen de twee leverde afgelopen jaar zelfs de beste serie van 2019 op: Chernobyl. Maar ook zonder hulp van de Amerikanen levert Sky Atlantic de ene smuller na de andere. Wat te denken van series als: Gomorra, Zerozerozero, 1992 en The Last Panthers? Stuk voor stuk series die iedere zichzelf respecterende binger inmiddels afgevinkt zou moeten hebben.
Met de aanvoer van nieuwe titels lijkt het ook steeds beter te gaan. We zijn nog maar net bekomen van de totale waanzin die Gangs Of London ons voorschotelde en nu is daar alweer het financiële bankendrama Devils. Of Diavoli, zoals de Italianen zo mooi kunnen zeggen. De verfilming van Guido Maria Brera’s gelijknamige boek markeert ook meteen de terugkeer van Patrick Dempsey. De man met de jaloersmakende haardos was na zijn dramatische afscheid van Grey’s Anatomy nog wel te zien in de miniserie The Truth About The Harry Quebert Affair, maar die is bij de meeste mensen gierend hard onder de radar door geschoten. Devils is voor wijlen McDreamy dus eigenlijk meer een doorstart, maar komt helaas niet verder dan een hoop gepruttel op de vluchtstrook.
Schuim der aarde
Nadat zijn collega – en directe concurrent voor een belangrijke topfunctie bij een Londense bank – vanaf de tiende verdieping tegen het asfalt is gestort, richten de beschuldigende blikken zich al snel op Massimo Ruggero. De overambitieuze bankier is zich echter van geen kwaad bewust en probeert door middel van een geheim intern onderzoek zijn onschuld te bewijzen. Hij is dan wel een emotioneel gehandicapte machtswellusteling, maar dat maakt hem nog geen moordenaar. Wanneer hij begint te wroeten in het reilen en zeilen van zijn werkgever ontdekt hij iets wat wij al jaren weten: het bankwezen is het schuim der aarde. Hij ontdekt een internationale samenzwering, opgezet door harteloze geldwolven die bereid zijn hun bloedeigen moeder te verkopen voor wat extra nullen op hun bankrekening.
Stockholmsyndroom
Devils is niet een serie waar ik meteen verliefd op werd. Sterker nog, het had meer weg van een liefdeloos gearrangeerd huwelijk. We waren ruim acht uur aan elkaar overgeleverd, maar dat bleek onvoldoende tijd voor het stockholmsyndroom om haar werk te doen. Er valt – wat mij betreft – nogal wat aan te merken op deze nieuwste van Sky Atlantic. Zo is Devils niet de wederopstanding van Patrick Dempsey. Je zou verwachten dat een man met zoveel ervaring een serie wel kan dragen, maar daar is totaal geen sprake van. Deels omdat Dempsey z’n rol te summier is en deels omdat hij toch gewoon een soort George Clooney zonder charisma is. Ook zijn tegenspeler – de Italiaanse Alessandro Borghi – maakt het allemaal niet veel beter. Borghi – die de rol van Massimo voor zijn rekening neemt – marcheert als een contactgestoorde robot door de serie. Hij heeft eigenlijk niks likeables en hetzelfde kan gezegd worden over nagenoeg alle andere personages.
Wat zeg je?!
Een ander probleem is de verstaanbaarheid. Als je Devils kijkt zonder ondertiteling, dan is het bij vlagen onmogelijk om te ontcijferen wat Borghi allemaal loopt te brabbelen. Je kunt duidelijk zien dat hij is opgegroeid in een land waar ze nog hartstochtelijk vasthouden aan de kunst van het nasynchroniseren. Het is soms net alsof ze zijn Engelse teksten fonetisch voor hem hebben opgeschreven en hij de helft van de tijd geen idee heeft wat hij nou eigenlijk zegt. Dit – gecombineerd met de soms lastige financiële termen die we kennen uit series als Billions, Bad Banks en Follow The Money – maakt van Devils een allesbehalve toegankelijke serie. Het verhaal ontbeert spanning en cohesie en met alle plottwisten lijkt het zo nu en dan wel op de financiële versie van Dallas. Het weet het niveau van de gemiddelde soap maar met moeite te ontstijgen. Na Tin Star en Riviera is Devils weer eens een tegenvaller uit de keuken van Sky Atlantic. Kan gebeuren. Voor hun volgende daghap reserveer ik gewoon weer een tafeltje.
– Sky Atlantic
– 2020 – 2022
– 2 seizoenen
– Financieel drama wat het niveau van de gemiddelde soap niet overstijgt
– 50 minuten per aflevering
Defending Jacob Next Post:
The Last Dance