Dicte

by • January 16, 2015 • 7, Ellende, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Dicte4453

Als Scandinavische seriebedenker door het leven gaan moet toch wel haast ondragelijk zijn? Hoe kun je in godsnaam aan al die torenhoge verwachtingen voldoen? Ik zie de conversaties op willekeurige get-2-getta’s al voor me. “Øøøøh wåt lēūk, dūs jīj bedæënkt seriės vœör de kōst? Mœt īk dån ēēn bæëtje dėnkæn aan Borgen of tœch mēër in dæ stijl vån Arvingerne?”. Niet te doen. Maar net zoals dat niet elk ventje wat in de favelas tegen een zelfgemaakte bal van Gaffer tape trapt meteen de nieuwe Ronaldo is, tovert niet iedere Deense scriptschrijver op commando de nieuwe Bron|Broen of Forbrydelsen uit zijn of haar hoge hoed. Van dat laatste is Dicte het bewijs. Al bij het horen van de ietwat corny theme song weet je dat je hier met andere koek te maken hebt. Geen vieze koek, maar ook zéker niet die lekker plakkerige ontbijtkoek met een dikke laag roomboter en kandijsuiker langs de randen voor wat extra crunch.

 

Murder she wrote
Misdaadjournalist Dicte is één van die 36,2% die het huwelijk niet tot het bittere eind uit kon zitten. Als de boel op de klippen loopt besluit ze in Kopenhagen de deur achter zich te trekken en terug te keren naar haar geboortestad Aarhus. “Maar wat moet ze daar dan? In dat hele Aarhus is toch geen reet te beleven”, hoor ik je denken. Nou, dat ligt dus wat genuanceerder. Vanaf het moment dat Dicte de eerste verhuisdozen uit de verhuiswagen tilt, valt de één na de andere in Aarhus dood neer. Mooi, want daar kan Dicte dan weer over schrijven en met die artikelen kan ze de huur betalen. Het is niet allemaal happy ever after, want Dicte heeft nog wat lijken in de kast en die rollen naarmate de serie vordert één voor één uit de kast.

First things first
Als je groot liefhebber én afnemer bent van Scandinavisch produkt, dan kun je deze prima in je verzameling bijschrijven. Moet je nog je eerste stappen zetten in Deens en Zweeds luilekkerland, dan zou ik eerst beginnen met kunststukjes als Borgen, Bron|Broen, Arvingerne en Forbrydelsen voordat je hier tijd voor vrij gaat maken in je drukke agenda.

Gumstarr Scores 7,5 TV2
– 2013 – 2016
– 3 seizoenen
– Hoedunnit en daar schrijft Dicte (dat is inderdaad een naam) dan over in de krant.
– 60 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.