1864

by • March 24, 2015 • 7, Ellende, Series, ToenComments Off on 18644935

Voor ‘1864’ tappen onze Deense vrienden voor de verandering eens uit een ander vaatje, dan we normaal gesproken van hen gewend zijn. Ditmaal geen sociaalgehandicapte rechercheurin die in een uiterst sombere omgeving een gruwelijke moord probeert op te lossen, maar twee broers die door Denemarken naar het front worden gestuurd om daar één van de bloedigste battles uit de geschiedenis van het land uit te vechten.

 

Risken
Denemarken en Duitsland komen tegenover elkaar te staan als Denemarken probeert de grensstreek Sleeswijk-Holstein bij het land te trekken. Zoals dat gaat met Risk moet je wel zessen gooien om als winnaar uit de strijd te komen. De Denen blijven echter steken bij tweetjes en drietjes en verliezen zo bijna de helft van hun land en een kwart van de bevolking. Onder die bevolking ook de gebroeders Jensen die in een doldwaze oorlog het hoofd boven water proberen te houden om ooit nog terug te kunnen keren naar hun geliefden.

Slecht?
Ik vond 1864 best goed weg te kijken en was achteraf dan ook verbaasd te lezen dat deze serie in eigen land zonder pardon op de pijnbank was gelegd. Het script zou te mager zijn en de geschiedenis geweld aandoen; de dubbele verhaallijn die zich deels in 1864, deels in 2014 afspeelt was irritant en onnodig (op zich wel mee eens) en het feit dat het de duurste Deense serie ooit gemaakt is, droeg hier ook allemaal niet echt aan bij. Misschien heeft het te maken met dat zowel mijn Deens als mijn kennis over de Deense geschiedenis niet al te best zijn en me daardoor de fijngevoeligheden een beetje zijn ontgaan, maar ik vond het allemaal niet zo verschrikkelijk. Is het de beste Scandinavische serie ooit? Nee, natuurlijk niet, dat is Borgen. Of Forbrydelsen. Of Bron|Broen. Is het de serie die je na het kijken direct gaat lopen pitchen aan een ieder die het maar horen wil? Ook niet. Moet je na het lezen van deze tekst alles uit je handen laten vallen en direct aan het bol.commen slaan? Lijkt me niet. Maar als je – net als ik – het al lekker vindt als iemand je de gebruiksaanwijzing van de combi-magnetron in het Deens voorleest, dan is dit er één die je tijdens wat verloren uren prima kunt kijken. Geen hoogvlieger, maar zeker ook niet het monster dat sommige mensen beweren dat het is.

Gumstarr Scores 7,5DR1
– 2014 – 2014
– 1 seizoen
– Stûkjė Dæënse œôrlœgsgeschīędēnis met hęûl vêęl blœd ærin.
– 50 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.