In de afgelopen jaren hebben we kunnen zien dat waargebeurde misdaadverhalen een prima inspiratiebron zijn voor het maken van series. Zonder Trust had ik bijvoorbeeld nooit geweten dat de kleinzoon van oliemagnaat John Getty zichzelf liet ontvoeren om zo wat (los)geld los te peuteren bij zijn extreem gierige opa. Of wat te denken van Escape At Dannemora? Prison Break mag de veters van deze verknipte penitentiaire liefdesdriehoek niet strikken. When They See Us hoef ik waarschijnlijk niet eens te benoemen, want ik mag er toch vanuit gaan dat we die ondertussen allemaal wel gezien hebben? Ook in Scandinavië hebben ze het true crime format inmiddels ontdekt. Scenarioschrijver en regisseur Tobias Lindholm – in het verleden al (mede)verantwoordelijk voor series als Borgen, Follow The Money en Mindhunter – is daar namelijk aan de haal gegaan met een bizarre vermissingszaak die in 2017 heel Denemarken in haar greep hield.
Kim Wall
Persoonlijk raak ik al claustrofobisch als ik naar de foto van een onderzeeboot kijk, maar de dertigjarige journaliste Kim Wall is wel te porren voor een ritje onder de waterspiegel. Als verslaggevers hun leven op het spel zetten om de oorlog in Syrië te verslaan, dan moet je niet zeuren over een middagje 13 bar op je trommelvliezen. En gelijk heeft ze. Zo stapt Wall op 10 augustus 2017 in het mini-onderzeeërtje van de Deense ondernemer Peter Madsen, om hem tijdens een rondje Køge Bay – een ondiepe baai in de buurt van Kopenhagen – aan de tand te voelen over zijn zakelijke verrichtingen. Echter, het loopt allemaal wat anders. Heel anders. Wat een ludiek interview had moeten worden, wordt een horrorverhaal met Kim Wall als lijdend voorwerp. Iets wat ze op voorhand nooit had kunnen vermoeden toen ze langs dat smalle trappetje naar beneden klom.
Het onderzoek
The Investigation heeft niet alleen die sobere, stemmige sfeer van series als Borgen, 1864 en The Killing, het heeft met Søren Malling en Pilou Asbæk ook nog eens dezelfde hoofdrolspelers. Ik slaak altijd een zucht van teleurstelling als ongeïnspireerde castingbureaus voor nieuwe Nederlandse series weer met Barry Atsma, Daan Schuurman en Egbert Jan Weber op de proppen komen, maar van de koppen van Malling en Asbæk kan ik op de één of andere manier maar geen genoeg krijgen. The Investigation beschikt over veel van de ingrediënten die Scandinavische onthaasttelevisie zo lekker maakt, maar aan één ding ontbreekt het wel: spanning. Alleen mensen die in de zomer van 2017 – afgesloten van de rest van de wereld – aan het backpacken waren in Mongolië of eindeloos klysma’s bleven plaatsen tijdens hun veganistische stilte-retrait op Bali, zullen misschien enigszins gespannen voor de buis zitten. Voor de rest van ons – die wel gewoon dagelijks De Volkskrant op de mat hoorde vallen – kent de zaak rondom Kim Wall weinig geheimen. Het is toch een beetje alsof je naar The Titanic zit te kijken, de uitkomst staat wel redelijk vast. Misschien gaat het ook niet zozeer over de afloop, maar meer over de weg er naartoe. Over de stappen die een rechercheur moet nemen in een onderzoek als dit. Dat zou de titel ook meteen verklaren. Welke methodieken gebruik je? Hoe ga je met bezorgde familieleden om? Hoe ziet het privéleven eruit van iemand die zijn speurwerk belangrijker vindt dan de gemoedstoestand van zijn dochter? Dat werk. The Investigation is misschien geen nagelbijter, maar het is een prima tussendoortje voor mensen die zo nu en dan weer even geïnjecteerd moeten worden met een karakteristieke Deense serie.
– TV2
– 2020 -2020
– 1 seizoen
– De ontwikkeling rondom een bizarre, waargebeurde misdaad.
– 45 minuten per aflevering
De Kinderen Van Ruinerwold Next Post:
Top Dog