Empire

by • January 26, 2015 • Bagger, SeriesComments Off on Empire5776

Ik ben dus een sucker voor 90’s R&B. Het is mij op dat vlak nooit zoet of slecht genoeg. Geef me een knisperend haardvuur, twee pallets bodylotion, een berenvel en het constante gejammer van beroepsjankerds als Blackstreet, Brownstone en Jodeci en ik spin als een opgerolde kat tegen de verwarming. Die liefde voor het genre heb je ook écht wel nodig als je meer dan één aflevering van Empire uit wil zitten, want het lijkt soms wel alsof je naar een 40 minuten durende videoclip van R. Kelly zit te kijken. Lekkere glibberige tunes, maar uitermate middelmatig acteerwerk en een opeenstapeling van clichés.

 

Lucious Lyon is de opperkoning van een urban platenlabel. Als de mensen niet doen wat Lucious zegt, dan beukt hij ze in elkaar, want dat is schijnbaar hoe urban platenlabelbazen te werk gaan (Proef hier een licht cynische ondertoon. Proef ‘m heel erg.). Lucious is ziek. Hij heeft ALS. Je weet wel, die ziekte waar nu een medicijn voor is omdat Jeroen van der Boom en de hele cast van GTST op YouTube een emmer met ijskoud water over zichzelf heen gooiden (Weer wat cynisme.). Voor zijn opvolging kijkt Lucious naar zijn kroost. Niet zijn gehele kroost, want één van de telgen is homo en daar moet Lucious niks van hebben. Ondanks het feit dat de uitdekastkomerij van Frank Ocean heeft aangetoond dat er – op wat ongeschoolde primaten na – weinig mensen écht warm of koud worden van homoseksualiteit in de urban scene, schijnt de zender Fox het nog steeds een ‘dingetje’ te vinden. Als het over black culture gaat moet er natuurlijk ook iemand in de gevangenis zitten (Houdt dat cynisme dan nooit op?!) en in Empire is dat de moeder van Lucious z’n kinderen, Cookie. Wanneer zij vrijkomt en zich ook met de bedrijfsvoering gaat bemoeien zijn de rapen helemaal gaar.

Het is Fox gelukt om alle bestaande stereotypes over de hiphop/urban wereld, gays, vrouwen en zwart Amerika in één show te persen. Alsof dat nog niet bewonderenswaardig genoeg is, hebben ze het ook voor elkaar gekregen om een niet eens zo heel slechte cast te laten acteren als leden van amateurtoneelvereniging ‘Vrolijk op de planken’ uit Bunschoten. Hierdoor worden de karakters eigenlijk meer karikaturen en zoeken je tenen bij iedere dialoog angstvallig naar ruimte om tot volle kromming te komen in je Nike Roshe Run. Hoe Empire op IMDb een 7,7 bij elkaar heeft weten te hosselen is mij een volkomen raadsel, want in Huize Gumstarr haalt hij met de hakken over de sloot een voldoende en alleen maar omdat er lekker slechte muziek in zit.

Fox
– 2015 – 2019
– 6 seizoenen
– Het leven van een platenbaas verpakt als karikatuur.
– 45 minuten per aflevering

sharing is caring

 

Related Posts

Comments are closed.