Five Days At Memorial

by • August 9, 2022 • 7, Ellende, Series, WaargebeurdComments Off on Five Days At Memorial1185

American Crime Story kennen we allemaal, toch?! Je weet wel, die anthologieserie die ieder seizoen wat licht schijnt op één van de vele schandalen die Amerika rijk is. Zo zaten we eerste rang bij het proces van O.J. Simpson, kropen we in het hoofd van de narcistische moordenaar van Versace en zagen we in seizoen drie dat president Clinton moest aftreden, nadat hij had gelogen over een flikflooisessie met zijn stagiaire. Schijnbaar waren de makers ook van plan om een seizoen te wijden aan de clusterfuck die orkaan Katrina heet. New Orleans werd in 2005 namelijk volledig aan haar lot overgelaten door een federale overheid die op alle vlakken schitterde in afwezigheid. Tweeduizend mensen vonden de dood, een veelvoud daarvan moest hun huis permanent verlaten en onderaan de streep werd de regio opgezadeld met ruim honderdvijftig miljard dollar schade. Genoeg schande om een serie van te maken – zou je zeggen – maar American Crime Story: Hurricane Katrina kwam er helaas nooit. Gelukkig heeft Apple TV+ nu de handschoen opgepakt met het waargebeurde Five Days At Memorial. Ze kiezen wellicht voor een iets andere insteek – George Bush jr gaat niet rechtstreeks op de brandstapel – maar het laat wel zien wat een enorme puinhoop het was in de nasleep van één van de meest destructieve orkanen ooit.

 

Oeps
Ze hadden al zoveel orkanen doorstaan, dus deze kon er ook nog wel bij. Even leek Memorial Hospital met deze ietwat arrogante houding weg te komen, maar uiteindelijk stond het water hen toch aan de lippen. Bijna letterlijk. De rondvliegende dakpannen waren namelijk niet het probleem, de pijn zat ‘m in wat waterkeringen die onder de druk bezweken. Langzaam liep het centrum van New Orleans vol met water en stond ook de kelder van het lokale ziekenhuis binnen de kortste keren blank. Nogal problematisch, want laat dat nou net zijn waar de generatoren stonden die de boel – in geval van nood – van elektriciteit moesten voorzien. De airconditioning, beademingsmachines, hartmonitoren, alles kwam tot stilstand. Doktoren, verplegers en patiënten kwamen van het ene op het andere moment in een soort oorlogssituatie terecht en niet iedereen was in staat om met die druk om te gaan. Met alle gevolgen van dien.

 

Rampenfilm
Five Days At Memorial is er één uit de koker van niemand minder dan John Ridley. De man achter American Crime, Guerilla en The Godfather Of Harlem knutselde een serie die je kunt zien als het jongste broertje van rampenfilms als Twister, Vulcano en The Day After Tomorrow. Als de eerste aflevering eindigt met iemand die in ongeloof ‘God help us all‘ mompelt, dan weet je waarschijnlijk wel genoeg: de pleuris gaat uitbreken. Mensen die hadden gehoopt op dezelfde sudderende, drukkende sfeer die we eerder in Treme zagen – ook een serie over de naweeën van Katrina – komen dan ook bedrogen uit. De sfeer mag dan wel anders zijn, de puinhoop is hetzelfde. Het is echt bizar dat een land als Amerika – dat toch al eerder met zware stormen te maken heeft gehad – nagenoeg geen noodplannen had klaarliggen. Je moet jezelf er dan ook met enige regelmaat aan helpen herinneren dat de ellende in Five Days At Memorial niet uit de duim van een uiterst creatieve scenarioschrijver is gezogen. Het is allemaal waargebeurd. Om dit nog wat extra kracht bij te zetten, zit deze nieuwste van Apple TV+ ook vol met echte beelden van de storm en de haast apocalyptische nasleep daarvan. Een nogal unheimisch beeld voor bewoners van een land waarvan dertig procent onder de zeespiegel ligt. Rutte misschien toch maar eens vragen om wat extra stenen op onze dijken te laten metselen.

Apple TV+
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– De clusterfuck die de nasleep van Hurricane Katrina heet
– 45 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.