Forhøret A.K.A. Face To Face

by • May 11, 2020 • Arthouse, Bagger, Ellende, Home, Series, SpannendComments Off on Forhøret A.K.A. Face To Face1720

Scandinavië is een beetje het AC Milan van serieland. Nadat ‘de grote drie’ vertrokken – in dit geval Borgen, The Killing en The Bridge – raakte de boel langzaam in verval. Tuurlijk kwamen er met Arvingerne, Follow The Money en Gråzon nog best wat lekkere series uit, maar Denemarken en Zweden spelen al een tijdje geen echte rol van betekenis meer in de Champions League. Jammer, want in topvorm zijn onze noorderburen de absolute koningen van de stemmige, smaakvol weergegeven misère. Vind ik dan. Ook Forhøret weet de ban helaas niet te breken. Ondanks dat deze Deense whodunnit kan leunen op gearriveerde namen als Ulrich Thomsen (Festen, Banshee), Lars Mikkelsen (The Team, Ride Upon The Storm) en Søren Malling (The Bridge, Borgen, 1864), weet het ‘t niveau van zijn voorgangers – de illustere drie-eenheid – nooit aan te tikken. Bij lange na niet, zou ik zelfs zeggen. Spijtig, maar waar.

 

Moordfetisjisten
Wie niet beter weet, zou op basis van Scandinavische series kunnen denken dat ze daar in het hoge noorden worden overspoeld met krankzinnige moordzaken. Gruwelijke afrekeningen spelen zo vaak de hoofdrol in hun series, dat het zo langzamerhand bijna een verontrustende fetisj begint te worden. Ook detective Björn wacht een lugubere verrassing, want tijdens een werkbezoek aan de patholoog vindt hij zijn dochter op de autopsietafel. Een extra wrang weerzien, want de twee waren elkaar al een tijdje uit het oog verloren. De patholoog bestempelt de dood van Christina als zelfmoord, maar Björn is er heilig van overtuigd dat er meer aan de hand is rondom het overlijden van zijn dochter. Om maar niet rouwend in een hoekje van de kamer te hoeven zitten met een krat Carlsberg binnen handbereik, besluit Björn zijn verdriet om te zetten in pragmatisch handelen. Hij duikt in het leven van zijn vervreemde dochter, op zoek naar de waarheid.

Gehaast
Forhøret werkt met afleveringen van slechts 25 minuten. Dat is opmerkelijk, want doorgaans moeten overwegend komedies het met zo weinig tijd stellen. Drama’s krijgen over het algemeen veel meer de ruimte om hun verhaal te vertellen. Daar zit wat mij betreft dan ook meteen het grootste probleem van Forhøret, het is allemaal wat gehaast. De zoektocht van Björn is één rechte lijn naar de finish. Er is nauwelijks tijd voor verdieping. Het is lange halen, snel thuis. Op de cast valt niks aan te merken, maar aangezien de meeste van hen maar één aflevering op komen draven, kunnen ook zij hun stempel niet echt drukken. Het resultaat is een serie die nog het meeste weg heeft van een gehaaste film die is opgeknipt in makkelijk verteerbare porties van nog geen half uur. Weer eens wat anders – en daar kun je de makers misschien props voor geven – maar niet helemaal mijn ding. Wat blijft hangen is vooral het idee dat hier veel meer in had gezeten.

Viaplay
– 2020 – 2023
– 3 seizoenen
– Minimalistische whodunnit
– 25 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.