Fortitude

by • April 20, 2015 • 7, Arthouse, Ellende, Gewoon Leuk, Series, SpannendComments Off on Fortitude4230

Het is koud in Fortitude. Het is zo koud in Fortitude dat de bewoners Canada Goose jassen niet dragen, omdat de rest van het schoolplein er ook één heeft, maar omdat ze anders onderweg naar de buurtsuper doodvriezen. En laten we eerlijk zijn, wc-papier is belangrijk, maar niet belangrijk genoeg om er je leven voor te laten. Dan maar even met de krant van gisteren. Toch? En als je dan in je GORE-TEX onderbroek de voordeur achter je dichttrekt, vergeet dan niet je jachtgeweer mee te nemen voor het geval je bij het rode stoplicht naast een uitgehongerde ijsbeer staat. Yep, Fortitude is een afgelegen verzameling huizen op de Noordpool en daarmee het ultieme klittenband voor avonturiers, loners en andere vreemdsoortigen. Lange tijd is het allemaal pais en vree daar tussen de inmense gletsjers, maar dan wordt er iemand dood in z’n huis aangetroffen. Vermoord. Door een onbekend persoon. Oeeeeehhhhhhhh. Er wordt vanuit Engeland een detective ingevlogen en de hoedunnit kan beginnen.

 

Voor de doorzetters
Fortitude heeft die lekkere klemmende Nordic Noir sfeer, die we ook kennen van Deense series als The Killing, The Bridge en The Legacy. Sowieso lijkt Sky op dat vlak wel te weten waar ze de mosterd moeten halen, want eerder spatte in Gomorra de heerlijke ellende er al vanaf en in het nu nog lopende 1992 is het wéér een potje smullen geblazen. Zet dat af tegen het verpletterend prachtige arctische decor waartegen Fortitude is geschoten en klaar ben je. Of toch niet? Juich inderdaad niet te vroeg, want de boel sleept een beetje. De eerste afleveringen zijn wat onsamenhangend en alleen voor de echte doorzetters ontvouwd er zich uiteindelijk een verhaal dat de moeite van de doorkijkers loont. Als de doorkijkers niet vies zijn van wat vreemde wendingen tenminste, want die krijg je in Fortitude namelijk wel voor je kiezen.

Één zwaluw…
Ooh en wordt niet meteen té enthousiast van Sarah Lund in de trailer. Ze speelt maar een kleine rol en lijkt in niks op de Noorse trui, waar we in The Killing zo verliefd op werden. Dus.

Gumstarr Scores 8-Sky Atlantic
– 2015 – 2018
– 3 seizoenen
– Hoedunnit in de vrieskou.
– 50 minuten per aflevering

sharing is caring

 

 

Related Posts

Comments are closed.