Gangland Undercover

by • May 25, 2016 • 7, Ellende, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Gangland Undercover5338

Als je dacht met Gangland Undercover ‘n antwoord te hebben gevonden op de Sons Of Anarchy afkickverschijnselen die je al jaren parten spelen, dan moet ik je teleurstellen. Ondanks de harige kerels op brommers gaat deze het zwarte gat dat Jax & Opie in 2014 achterlieten helaas niet vullen, daarvoor zul je nog even moeten wachten op de SOA spin-off, Mayans MC, die FX onlangs wereldkundig maakte. Gangland Undercover is best interessant voor mensen met een bovengemiddelde interesse in opgevoerde Zundapps en licht agressieve Kreidlergangs, maar het is zeker geen verslavend drama voor de hele familie. Sons Of Anarchy was dat dus wel. Vind ik.

 

Infiltreren kun je leren
Charles Franco is freelancer. Niet zo één die je voor een paar maanden in kan huren om de marketingmix van je bloembollenbedrijf recht te trekken of je suffe website in een week of twee kan omtoveren tot een hitsig clickparadijs. Nee, Franco heeft de term freelancer een compleet nieuwe invulling gegeven. Drie weken in het jaar gaat hij full blown Walter White en bakt hij in z’n vochtige kelder zoveel Crystal Meth, dat er de rest van het jaar eigenlijk niks meer gedaan hoeft te worden. Lekker bezig, Franco. Probleem van deze constructie is alleen dat niemand je ooit ziet werken, maar je wel geld loopt uit te geven als Depay na z’n eerste United salarisstrook. Dat valt op. Het is dan ook een kwestie van tijd, voordat Franco allemaal zwaailichten op z’n stoep heeft staan. Eenmaal op het bureau krijgt hij in de verhoorkamer een lamp in z’n gezicht geduwd en leggen ze hem twee opties voor, twintig jaar over je schouder kijken voordat je onder de douche je zeepje op kunt rapen óf infiltreren in één van de meest gevaarlijke motorbendes van Amerika. Franco hecht erg veel waarde aan comfortabel kunnen zitten en is niet vies van ‘n uitdaging, dus undercover it is. Van 2003 tot 2006 loopt hij rond in een leren jasje met de patches van de Vagos MC en is hij ooggetuige van genoeg ellende om een boek mee te vullen. Of een serie. Het is dat laatste geworden.

Geparfumeerd spektakel
Volledig in lijn met voorgaande series als Texas Rising, Sons Of Liberty, Hatfield & McCoys en Vikings focust History Channel zich met Gangland Undercover op één historische gebeurtenis, die ze op zeer degelijke wijze je woonkamer in slingeren. Een waargebeurd verhaal dat voor de kijkbaarheid enigszins is geparfumeerd met extra spektakel en romantiek. Zo zal de echte Falco er, in tegenstelling tot zijn door History Channel gekozen vertolker, waarschijnlijk niet uitzien als de jonge heruitgave van Jon Bon Jovi en moet zijn opgeklopte heroïek ook met de nodige korrels zout genomen worden. Soms krijg je een beetje het gevoel dat je in een audioboek verzeild bent geraakt, want Falco lult als voice-over eigenlijk constant door alle scenes heen. Dit zou het ik-zit-hier-gewoon-naar-een-rete-spannende-documentaire-te-kijken gevoel moeten versterken, maar het is bij vlagen vooral irritant. Het zou zomaar kunnen dat we nog een vervolg krijgen op deze serie, want Falco schijnt na de Vagos ook nog bij twee andere motorbendes in de keuken te hebben gekeken. Sommige mensen zwemmen, gehuld in slechts een ballenknijper, met haaien, anderen fietsen op plekken waar alleen adelaars horen te bidden en Charles Falco doet dit. Whatever floats your boat.

History Channel
– 2015 – 2016
– 2 seizoenen
– Soort Sons Of Anarchy, maar toch ook weer net niet.
– 40 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.