Gentleman Jack

by • April 9, 2019 • 7, Arthouse, Gewoon Leuk, Home, Series, ToenComments Off on Gentleman Jack3736

2018 was met zeer matige series als Random Acts Of Flyness, Mosaic en Here And Now nou niet bepaald het jaar van HBO. Daar zeg ik toch niks geks mee? Sharp Objects en My Brilliant Friend gaven de donkere wolken nog wel iets van een zilveren randje, maar verder was het – wat nieuwe series betreft – een jaar om snel te vergeten. Hoe anders is dat voor 2019? Met Chernobyl, Euphoria en Watchmen staan potentiële knallers al te trappelen tussen de coulissen en ook Gentleman Jack bewijst dat HBO haar mojo weer heeft hervonden. Een Engels kostuumdrama is misschien niet het eerste wat je van de Amerikaanse zender zou verwachten, maar als je een samenwerking aangaat met de BBC, dan staan je cameramensen al snel tot aan hun knieën in de Yorkshire blubber. Zo rollen ze daar aan de andere kant van de plas nou eenmaal.

 

Baddest bitch
In één van haar wat meer filosofische en diepzinnige tracks zingt Nicki Minaj: I’m a boss ass bitch, bitch, bitch, bitch, bitch, bitch, bitch. Hoogstwaarschijnlijk heeft ze het over zichzelf, maar het zou net zo goed over de negentiende-eeuwse aristocrate Anne Lister kunnen gaan. Helemaal wanneer Minaj verdergaat met: I employ these niggaz. They be grown men but I little boy these niggaz. Na een tijdje full blown Floortje Dessing te zijn gegaan, keert de wereldreiziger Anne Lister namelijk terug naar haar geliefde West Yorkshire om de enorme lap grond van haar familie om te zetten in keiharde knaken. Een vrouw die de scepter zwaait, daar moet het patriarchaat even aan wennen. Anne is een onvermurwbaar zakenvrouw, maar wel één in de categorie: ruwe bolster, blanke pit. Ze is bijna wanhopig opzoek naar liefde, naar dé liefde. Dat blijkt echter nogal een pittige klus, aangezien Anne op vrouwen valt en de LHBTQ-beweging in 1832 nog niet op de barricade was gekropen. De stijve Britten zien homoseksualiteit als een verderfelijke souvenir die Anne heeft meegenomen van het Franse land. Nou, daar ben je lekker mee. Anne probeert er – sterk als ze is – maar het beste van te maken. Ook dat is Anne Lister.


Voor de kostuumdramafetisjisten

Is Gentleman Jack een goeie serie? Best wel. Is het de serie die verantwoordelijk gaat zijn voor de ‘wederopstanding’ van HBO? Nee, waarschijnlijk niet. Daar is dit kostuumdrama toch wat te niche voor. Zelf ging ik bijvoorbeeld beter op series als Versailles, Victoria en Taboo, omdat daar toch iets meer spice in zat. Gentleman Jack is eigenlijk een slomere versie van Downton Abbey, maar als je een pure kostuumdramagroupie bent dan kun je die traagheid waarschijnlijk wel door de vingers zien. Sterker nog, dan kun je die traagheid waarschijnlijk wel waarderen. Gentleman Jack staat dan misschien niet bol van de spanning en sensatie, als kijker raak je hoe dan ook verliefd op Suranne Jones, die de rol van Anne Lister voor haar rekening neemt. Een outsider-voor-de-Emmies-waardig optreden, als je het mij vraagt. Ze maakt je zo nieuwsgierig naar de persoon Anne Lister, dat je bijna richting de boekhandel zou fietsen om Lister’s persoonlijke dagboeken – die als inspiratie dienden voor Gentleman Jack – aan te schaffen. Bijna dan, hè?! Waarom zou je het boek lezen als je de serie kunt kijken? Nou? Zeg dan! Precies, je zou wel gek zijn. Lekker met je afstandsbediening onderuitzakken op de bank dus en genieten van een portie hoogwaardige slow-tv die – zelfs voor kijkers als ik – per aflevering interessanter wordt.

HBO en de BBC
– 2019 – 2022
– 2 seizoenen
– Het verfilmde dagboek van een 19de eeuwse power vrouw
– 60 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.