Greenleaf

by • September 30, 2016 • Bagger, SeriesComments Off on Greenleaf2649

Het leek zo’n goed idee… Lekker vervroegd met pensioen en kijken of je samen met Stedman een deuk kunt slaan in die achtenveertig miljard die je door de jaren heen op je Pennie Rekening hebt bij laten schrijven. Ontspannen in je his ‘n hers trainingspakken op de elektrische fiets kilometers maken door de natuurgebieden rond Chicago en in de avonduren, opgerold in elkaars armen voor één van je zeventien open haarden, Sudoku puzzels oplossen tot de zon opkomt. Het leek zo’n goed idee. Maar die Oprah kan natuurlijk helemaal niet stilzitten en ik zie dan ook voor me hoe Stedman, na de hele dag met een sacherijnige kop haar afgeladen karretje achter zich aan getrokken te hebben op de Household Fair, haar op z’n blote knieën gesmeekt heeft om alsjeblieft weer aan het werk te gaan. Die smeekbede heeft blijkbaar effect gehad, want Oprah’s zender OWN presenteert dit jaar haar eerste eigen Original met het familiedrama Greenleaf.

 

Meet the Greenleafs
Ieder huis heeft z’n kruis, maar bij de Greenleafs nemen ze dat wel erg letterlijk. Het gezin heeft zich namelijk geheel in dienst gesteld van De Schepper. Vader, moeder, dochter, zoon, allemaal dragen ze een steentje bij aan de mega(lomane) kerk die vader Greenleaf hoogstpersoonlijk met z’n blote klauwen uit de kleigrond van Tennessee heeft getrokken. Ik hoor je denken: wat ontzettend altruïstisch van hun.  Nou… altruïstisch, schmaltruïstisch. De strakgetrokken kop en parmantige borsten van mama Greenleaf doen vermoeden dat niet alle giften richting de soepkeukens van Memphis gaan. Eigenlijk dus helemaal niet zulke leuke mensen die Greenleafs. Niet gek dat dochter Gigi twintig jaar geleden besloten heeft om de deur achter zich dicht te trekken en nooit meer om te kijken. Tot nu. Als haar zusje onder verdachte omstandigheden komt te overlijden, kan ze niet anders dan haar koffers pakken om ter plekke haar schimmige familieverleden onder ogen te komen.

The Bold
Het is een bekend recept voor veel series: een familie die elkaar lange tijd niet heeft gezien, komt naar aanleiding van een tragische gebeurtenis weer samen en dan kletteren de lijken uit de kast. We zagen het in Arvingerne, Bloodline deed het trucje en ook Greenleaf hakt nu dus met dat bijltje. Vaak zorgt deze opzet voor heerlijke krampachtige televisie waar je soms lekkere pijn van in je buik krijgt, maar helaas niet bij Greenleaf. Ondanks alle goede bedoelingen weet Oprah’s eerste liefdesbaby het niveau van The Bold & The Beautiful nooit echt te ontstijgen. Het is te gelikt, de geheimen te voorspelbaar en opzichtig en de karakters te eendimensionaal om er echt een band mee op te bouwen. Wat dat betreft lijkt OWN het met haar nieuwste Original, Queen Sugar, een stuk beter voor elkaar te hebben, maar dat is voor latere orde.

Gumstarr Scores 6– OWN
– 2016 – 2020
– 5 seizoenen
– Duistere geheimen in een Amerikaans predikantengezin
– 50 minuten per aflevering
sharing is caring

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.