Hacks

by • June 28, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Hacks1564

Mare Of Easttown is ontegenzeggelijk één van de beste series van 2021. Een grimmige crimeserie – zoals eigenlijk alleen HBO ze kan maken – met een Kate Winslet in absolute topvorm. Winslet is echter niet de enige die zich volop in de kijker acteert. Ook Jean Smart – de uitgesproken moeder van Mare – geeft low key een masterclass acteren weg. Ondanks dat Smart al haar opwachting maakte in grote series als Watchmen, Legion en Fargo was ze mij eigenlijk nog niet eerder opgevallen. Uiteraard zegt dit meer over mijn passieve kijkgedrag dan over de skills van Smart. In mijn verdediging: ze nam in die series niet de absolute hoofdrol voor haar rekening. Hoe anders is dat voor de nieuwste Original uit de keuken van HBO Max? In het zeer vermakelijke Hacks speelt ze een gearriveerde cabaretière die langzaam dreigt te worden ingehaald door de tijd. Een soort Freek de Jonge dus, maar dan met lippenstift en een nog imposantere bankrekening.

 

Generatieclash
In navolging van Celine Dion en Hans Klok is de doorgewinterde comédienne Deborah Vance naar Las Vegas getrokken om daar avond na avond dezelfde voorstelling op de planken te leggen. Enigszins geestdodend – wellicht – maar wel belachelijk lekker voor de bankrekening. Toch dreigt er een einde aan de zilvervloot te komen, wanneer Marty Ghilain – de eigenaar van het theater – besluit om het optreden van Vance niet langer te verlengen. Een beslissing waar ze bij De Soldaat Van Oranje nog een voorbeeld aan zouden kunnen nemen. Marty ziet het publiek van Vance vergrijzen – lees: langzaam uitsterven – en haar show heeft in zijn ogen niet meer die frisse urgentie die het ooit had. In een poging haar carrière nieuw leven in te blazen, wordt Vance door haar agent gekoppeld aan de jonge, nogal recalcitrante komedieschrijfster Ava. De twee zijn niet meteen een match made in heaven, maar langzaam groeit het besef dat ze elkaar wellicht nodig hebben om hun carrières – en levens – een zetje in de juiste richting te geven.

Swagger
Na het zien van Love Life en The Flight Attendant heb ik HBO Max bestempeld als de zender voor LINDA-lezende bakfietsmoeders met een asymmetrische pony en ook Hacks heeft mij niet van gedachte doen veranderen. Het is inmiddels wel duidelijk dat HBO en HBO Max twee totaal verschillende doelgroepen bedienen. Dat neemt echter niet weg dat Jen Statsky – eerder al schrijfster voor Hello Ladies, Parks And Recreation en The Good Place – met Stacks een lekkere feel good-serie uit haar mouw heeft weten te schudden. Misschien niet in de orde van Ted Lasso, maar feel good niettemin. De gezonde banter tussen Deborah en Ava heeft iets aandoenlijks en ondanks dat ze beiden bij vlagen onuitstaanbaar zijn, wil je ze tegelijkertijd ook in de armen sluiten. En dan Jean Smart… Nadat ook Matthijs van Nieuwkerk en Nick & Simon het woord zonder enige gêne begonnen te gebruiken, hebben we een aantal jaar geleden unaniem besloten om de uitdrukking ‘swagger’ voor onbepaalde tijd in de ban te doen. Toch kan ik eigenlijk geen betere manier bedenken om Jean Smart te omschrijven. Ze heeft swagger, allure, big dick energy en niet zo’n beetje ook. Was Smart één van jouw hoogtepunten in Mare Of Easttown, dan ga je Hacks ook wel lusten. Denk ik. Ik kijk in ieder geval nu al reikhalzend uit naar de volgende serie die ze naar haar hand gaat zetten.

HBO Max
– 2021 – 2022
– 2 seizoenen
– Feel-good-serie voor Linda-lezende bakfietsmoeders
– 30 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.