Heksejakt a.k.a. Witch Hunt

by • June 23, 2021 • 7, Arthouse, Ellende, Home, SeriesComments Off on Heksejakt a.k.a. Witch Hunt1048

Je hoeft maar naar het verhaal van Ad Bos te kijken om te zien dat het leven van een klokkenluider niet altijd over rozen gaat. In tegendeel zelfs. Bedrijven, overheden en andere instanties zetten meer dan eens de tegenaanval in en deinzen er niet voor terug om de klokkenluider in kwestie te strippen van al zijn geloofwaardigheid. Nadat Bos in 1998 door middel van een geheime schaduwboekhouding aantoonde dat de bouwwereld al jarenlang verboden prijsafspraken maakte, ging hij zelf ook ten onder in de wervelstorm die volgde. Daar zit je dan met je goede gedrag. Hij verloor alles wat hem lief was, zat financieel volledig aan de grond en het duurde tot 2009, voordat hij eindelijk een schadevergoeding ontving voor al het leed dat hem was aangedaan.

Siv Rajendram Eliassen en Anne Bach-Wiig – eerder al samen verantwoordelijk voor het lekkere Noorse drama Frikjent – zagen in het klokkenluiderschap wel een geschikt onderwerp voor een serie. Wat gebeurt er als je – aangespoord door je morele kompas – toch besluit te bijten in de hand die je voedt? Is jezelf fatsoenlijk in de spiegel aankijken écht zoveel bevredigender dan een glimmende Porsche Cayenne op de oprit van je landhuis in Naarden? Als je het aan Sywert van Lienden vraagt waarschijnlijk niet, maar Ida Waage – de hoofdpersoon in Witch Hunt – gaat toch liever met een schoon geweten naar bed. Maar ten koste van wat?

 

Kaltgestellt
Of Ida Waage – CFO bij het gerenommeerde advocatenkantoor Biermann & Gudde – even vier ton wil overmaken naar één of ander obscuur consultancybureautje dat in Europa bij geen enkele Kamer van Koophandel ingeschreven staat. Er wordt haar op het hart gedrukt dat alles dik in orde is, maar Ida’s intuïtie schreeuwt moord en brand. Ze gaat op onderzoek uit en dat wordt haar niet in dank afgenomen. De sfeer wordt steeds grimmiger en met name de advocaten van het Eggen-team – een verzameling narcistische cowboys die zich onaantastbaar wanen en Biermann en Gudde’s grootste klant vertegenwoordigen – maken haar het leven zuur. In feiten wordt ze gewoon kaltgestellt. Breekt Ida onder de druk of is ze bereid om door roeien en ruiten te gaan om de waarheid boven tafel te krijgen?

Gaslighting & Zn
Heksejakt is een typisch Scandinavische slow burner, er gebeurt niet zo heel veel. Het is onthaasttelevisie voor mensen die hun genot halen uit urenlang naar een dobber staren of uit het eindeloos aanharken van zo’n klein Japans grindtuintje wat op de hoek van je bureautafel past. Je wordt er lekker zen van. Met de wisselwerking tussen de politiek, media en het zakenleven heeft Witch Hunt bij vlagen wel iets weg van Borgen. Uiteraard een Borgen light, want ondanks dat Ida het leuk doet als hoofdrolspeler, is ze natuurlijk geen Birgitte Nyborg. Witch Hunt gaat over power play en ongegeneerd achterkamertjesgekonkel. Het gaat over het soort krachten die het mogelijk maken dat bijvoorbeeld een toeslagenaffaire nog steeds één grote – zij het inmiddels flink smeulende – doofpot is. Advocatenkantoor Biermann & Gudde had net zo goed Gaslighting & Zn kunnen heten, want Ida begint door de acties van haar collega’s steeds meer te twijfelen aan haar eigen gezonde verstand. Ik ben toch niet gek? Dit is toch allemaal echt zo gebeurd? Haar ontreddering is te voelen tot in de woonkamer en dat maakt van Witch Hunt een serie die – ondanks het kabbelende karakter – toch blijft boeien. Het is daarmee dan ook een meer dan prima advocatenthriller voor een ieder die doorgaans lekker gaat op drama’s uit het hoge noorden. Ze moeten alleen nog even dat tweede seizoen maken om de laatste eindjes aan elkaar te knopen.

TV2
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Lekker traag Noors advocatendrama
– 40 minuten per afleverin

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.