Hillary

by • March 10, 2020 • 7, Docu, Home, Series, WaargebeurdComments Off on Hillary1949

The victory was there for the taking. Een paar debatjes met een narcistische, leugenachtige hotelmagnaat zonder enige politieke kennis en het presidentschap was voor haar. De eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten. History in the making. De verhuisdozen stonden al in de gang, klaar om richting het huis te vertrekken waar ze als First Lady tussen 1993 en 2001 al acht jaar verbleef. Het leek voor velen een inkoppertje – een 1-2-3tje – maar op 8 november 2016 hoefde in kamp Clinton – na een dag die Maurice de Honden over de hele wereld in totale verwarring achterliet – de champagne niet ontkurkt te worden. Of het moest zijn om die politieke deceptie van ongekende proporties weg te drinken als een stel minderjarige comazuipers in hun smoezelige bouwkeet. In de vierdelige docureeks Hillary beschrijft de hoofdrolspeelster zelf wat er die dag allemaal door haar hoofd ging en haken diverse duiders aan om hun kant van het verhaal te vertellen. Best interessant.

 

De eerste
Terwijl na het afhaken van Elizabeth Warren opnieuw twee (hoogbejaarde) (witte) (heteroseksuele) mannen vechten om de hoogste plek op de Democratische apenrots, blikt Hulu nog even terug naar vier jaar geleden, toen de presidentsverkiezingen een wending namen die maar weinig mensen hadden zien aankomen. In Hillary wandelt documentairemaakster Nanette Burnstein – eerder al verantwoordelijk voor de bizarre docu over het leven van techgoeroe John McAfee – op het gemakje door de politieke carrière van Hillary Clinton. We zien stapsgewijs hoe de dochter van twee conservatieve Republikeinen uiteindelijk uit kon groeien tot de eerste vrouwelijke – en Democratische – presidentskandidaat in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek. Een weg die allesbehalve soepeltjes verliep, want het leven van Hillary Clinton kenmerkt zich door een continue strijd tegen het zittende patriarchaat én tegen een (veelal) conservatief, vrouwelijk electoraat dat haar aversie jegens Hillary niet onder stoelen of banken steekt. Je vraagt je tijdens het kijken van deze docu dan ook met enige regelmaat af waar ze de energie vandaan haalt om hier maar tegen te blijven vechten. Keer dat Washington gewoon de rug toe en vul – tussen het nordicwalken en tuinieren door – lekker je zakken met het geven van speeches op plekken die zich ook prima lenen voor een lang weekendje weg. Maar goed, die instelling heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat ik persoonlijk nooit iets noemenswaardigs heb bereikt in het leven.

House Of Cards vs. portret
Hillary geeft een interessant kijkje achter de schermen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en heeft daarmee wel iets weg van een real life House Of Cards, maar het is meer dan dat. Het is ook een vrij openhartig portret over een vrouw die door velen wordt gezien als een ondoorgrondelijke persoonlijkheid, een gesloten boek. Ze vertelt over haar jeugd, over haar tijd als één van de weinige vrouwelijke studenten aan de rechtenfaculteit van Yale en over haar verrichtingen op het (internationale) politieke toneel, maar ook over opoffering, over moeite met zwanger raken en over een echtgenoot die zijn pik maar niet in bedwang wist te houden. We zien alle gezichten die voor- en tegenstanders van Hillary Clinton zo verdeelt. Ze is intelligent, uitgesproken en verrassend grappig, maar ze heeft ook iets hooghartigs en verdrinkt met enige regelmaat in haar eigen gelijk. Dat laatste heeft gedurende haar carrière ook meer dan eens voor problemen gezorgd. Het is een terugkerend thema wat op een gegeven moment zelfs een beetje op naïviteit begint te lijken. Het geeft alles bij elkaar een vrij evenwichtig beeld van een feministische trailblazer die vier jaar geleden eigenlijk gewoon de president van Amerika had moeten worden. Misschien had het destijds uitzenden van deze docureeks daar wel een steentje aan bij kunnen dragen.

 

Hulu
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Een vierluik over…
– 60 minuten per aflevering

 

Related Posts

Comments are closed.