Hip Hop Evolution

by • January 26, 2017 • 8, Acht, Arthouse, Cinema, Docu, Series, Sounds, Toen, WaargebeurdComments Off on Hip Hop Evolution4102

Voor veel mensen is hiphop vooral grote billen in een net iets te kleine bikini. Grote billen die door een bek vol platinum worden ondergespoten met flessen champagne waar je in Moergestel een leuke twee-onder-een-kap van kunt kopen. Maar hiphop is natuurlijk veel meer dan zo stoned als een kanarie met je 9mm klapperpistool zwaaien, terwijl er wordt rondgereden in een geblindeerde Maybach die om 19:00 uur weer terug moet zijn bij het verhuurbedrijf. Veel meer dan bitches, hoes en het 24-karaats goud van Jacob The Jeweler. Shad Kabango, zelf ook geen onverdienstelijk MC, dook voor HBO Canada in de ontstaansgeschiedenis van hiphop en kwam met een vierdelige docu die een aanrader is voor iedere muziekliefhebber.

 

Van de kantlijn naar de spotlights
“Hip hop no longer influences mainstream, it ís mainstream”, het is een quote uit Hip Hop Evolution waar maar weinig op af te dingen valt. Rappers vullen hun zakken met het aanprijzen van belbundels, verzekeringen en de nieuwste sneakers en Kanye, Jay Z en Drake zijn zelfs op de playlisten van de witste studentverenigingen vaste prik. Het gaat goed met hiphop. Gelukkig. Het succes van Kendrick Lamar, Nicki Minaj en Eminem is echter niet zomaar uit de lucht komen vallen, daar is het nodige bloed, zweet en tranen aan voorafgegaan. Shad Kabango gaat op de thee bij de grondleggers van het muziekgenre dat eind jaren ’70 ontsproot in de haast apocalyptische straten van een compleet uitgewoond The Bronx. Grote namen als DJ Kool Herc, Afrika Bambaataa, Grandmaster Flash en Russell Simmons vertellen over de baby steps van het gespitte woord en hoe dit kon uitgroeien tot een miljoenenindustrie.

Heerlijke muzikale geschiedenisles
Hip Hop Evolution is wat The Get Down had moeten zijn, een ongecensureerde reis door zelfgeknutselde partyflyers, net iets te stugge verhalen en heerlijke oude beelden. Hoe de niks-aan-de-hand-hiphop van The Sugarhill Gang letterlijk plaatsmaakte voor de boodschap van Grandmaster Flash en zijn Furious Five en hoe Russell Simmons er met zijn label Def Jam een kip met gouden eieren van maakte. Hoe hiphop in handen van Public Enemy een politiek instrument werd en als nieuw muziekgenre uiteindelijk de oversteek van de Oost- naar de Westkust maakte. Hip Hop Evolution kan moeiteloos mee in het rijtje The Art Of Rap, Scratch en Style Wars, hiphopdocu’s met oog voor alles wat hiphopculture in zich heeft. Kijk ‘t en probeer daarna maar eens de drang te onderdrukken om niet meteen even Doggystyle aan te slingeren. I dare you.

HBO Canada
– 2016 – 2020
– 4 seizoenen
– Vierdelige docu over het ontstaan van hip hop
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.