Home Before Dark

by • June 21, 2020 • 7, Gewoon Leuk, Home, SeriesComments Off on Home Before Dark1601

Daar waar de meeste meiden zichzelf vierkante ogen gamen, hun databundel opbranden met TikTok of zichzelf een tenniselleboog kammen op de manege, heeft de dertienjarige Hilde Lysiak een andere passie: misdaadjournalistiek. Als dochter van een onderzoeksjournalist bij de New York Daily News krijgt ze de honger naar breaking news met de paplepel ingegoten. Wanneer ze op negenjarige leeftijd haar eigen krant opricht – de Orange Street News – wordt ze officieel het jongste lid van de Society of Professional Journalists en afgelopen jaar hengelde ze terloops ook nog even de Junior Zenger Award for Press Freedom binnen. Ik was al niet onder de indruk van mijn eigen professionele carrière, maar door de prestaties van Hilde Lysiak voel ik me nu helemaal een loser eersteklas. Ook Apple TV+ is gefascineerd geraakt door de verrichtingen van deze mini Petra R. de Vries en heeft besloten haar verhaal (losjes) te gebruiken als blauwdruk voor één van hun Originals: Home Before Dark.

 

The Magic Hour Chronicle
Wanneer haar vader – Matt Lisko – wordt ontslagen als journalist bij de New York Sentinel, verkassen Hilde en haar gezin – met lichte tegenzin – naar het kleine slaapstadje Erie Harbor, de plek waar Matt geboren is. De verhuisdozen zijn nog niet uitgepakt of een oude schoolvriendin van Matt wordt dood aangetroffen in haar woning. Hilde schiet meteen in reportermodus en ontdekt na het nodige graafwerk een verhaal dat haar vader al die tijd onder de pet heeft gehouden. In 1988 was hij als klein jongetje namelijk getuigen van de ontvoering Richie Fife, het zoontje van de burgemeester. Ondanks dat de dader achter slot en grendel zit, is het lichaam van Richie nooit teruggevonden. Hilde – niet vies van een goeie uitdaging – gaat op onderzoek uit en deelt al haar bevindingen in haar eigen krant The Magic Hour Chronicle. Extra! Extra! Read all about it!

Steven Spielberg
Home Before Dark speelt zich – voornamelijk – af in het hier en nu, maar het voelt op de één of andere manier heel erg vintage. Je krijgt er zo nu en dan zelfs die lekkere jaren ’80, Steven Spielberg, teenage mystery movie vibe van. Je weet wel, E.T., The Goonies, Super 8, dat werk. Naast de verplichte crossfietsjes en de avontuurlijk ingestelde koters is er – jammer genoeg – ook dat typisch Amerikaanse, moralistische ondertoontje. Het is bij vlagen op het melodramatische af. Door dat Spielbergsausje verliest Home Before dark een beetje haar authenticiteit. Je hebt eigenlijk steeds minder het idee dat deze serie daadwerkelijk is gestoeld op het leven van een bestaand persoon. Hilde Lysiak is slechts een haakje waar vervolgens een volledig fictief – en nogal stug – verhaal aan opgehangen is. Vreemd genoeg kijkt Home Before Dark tóch best lekker weg. Zelfs die veel te volwassen en bijdehante houding van de hoofdrolspeelster – damn, wat heb ik toch vaak een hekel aan acterende kinderen – kon ik vrij gemakkelijk door de vingers zien. Het is een laagdrempelige binger – waarschijnlijk vooral gericht op tieners – waar ook de wat oudere kijker prima wat uren op stuk kan slaan.

Apple TV+
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Haast Steven Spielberg-achtige whodunnit
– 50 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.