Inside Out

by • July 26, 2014 • Acht, Art, Cinema, DocuComments Off on Inside Out3321

HBO is niet alleen hofleverancier als het op kwaliteitsseries aankomt, met enige regelmaat weten ze er ook een documentaire uit te persen die de moeite van het kijken meer dan waard is. Inside Out is er zo één, dus zet die maar mooi met stip ergens bovenaan je docu-moetkijk-bucketlist. Mocht je nou om uiterst onverklaarbare redenen niet beschikken over een dergelijke lijst, dan heb ik hier alvast wat voorwerk voor je verricht.

JR is Fransman. JR is koppensneller. Hij schiet kieken van mooie koppen, maakt daar posters van om er vervolgens de stad mee te behangen. Zo gaf hij bijvoorbeeld de jongeren die in 2005 massaal met de politie op de vuist gingen in de buitenwijken van Parijs een ‘gezicht’ en deed hij hetzelfde met levensgrote hoofden van Israëliërs en Palestijnen op de muren die Palestina van Israël scheiden.

Als hij voor zijn werk in 2011 de TED prize op z’n schoorsteenmantel mag bijzetten, krijgt hij van TED $100.000 om de wereld een stukje beter te maken. Hij roept de wereld op hem portretfoto’s met een verhaal toe te sturen. Foto’s die hij vervolgens uitprint en terugstuurt, zodat de makers deze zélf in hun buurt op kunnen hangen. Project Inside Out is geboren en de wereld geeft gehoor. Peru, Amerika, Zuid-Afrika, Tunesië, Iran en Pakistan, allemaal kloppen ze aan de deur en allemaal hebben ze een verhaal. Soms mooi, soms pijnlijk. Een aantal van die verhalen worden in Inside Out verder uit de doeken gedaan en dat is dus inspirerend om naar te kijken. Zou ik dan ook maar lekker doen.

– Inside Out: The People’s Art Project
– 2013
– 75 minuten
– Een street artist die de wereld haar gezicht teruggeeft. Letterlijk.

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.