Invasion

by • December 23, 2021 • 7, Gewoon Leuk, Home, Onwaarschijnlijk, SeriesComments Off on Invasion851

Dat Apple TV+ gelijktijdig met twee sciencefictionseries kwam, kon maar één ding betekenen: Foundation – gebaseerd op de complexe boeken van Isaac Asimov – was er één voor de slimmeriken en Invasion was bedoeld voor mensen wiens schooltijd voornamelijk bestond uit blowen in het fietsenhok. Mensen zoals ik, zeg maar. Op basis van de trailer verwachtte ik het serie-equivalent van films als Independence Day en War Of The Worlds. Je weet wel, pretentieloze snackseries waarin buitenaards leven onaangekondigd op bezoek komt, met grof geweld onze kinderen steelt en hun bloed gebruikt om de intergalactische gewassen op Kepler-78B mee te besproeien. Echter, al na de eerste aflevering moest ik mijn verwachtingen over Invasion grondig bijstellen. Wie zijn tv aanzet voor een potje armworstelen met vijandige aliens komt bedrogen uit. Invasion heeft het bekende invasieverhaal een verrassende twist gegeven en ik ging daar – na een wat stroef begin – met de aflevering beter op.

 

Weinig bloeddorstige E.T’s
Je zou bij een serie als dit verwachten dat aliens de onbetwiste hoofdrolspelers zijn, maar niks is minder waar. Bloeddorstige E.T’s zijn het grootste deel van de tijd slechts latent aanwezig. Invasion speelt vooral met de impact die een buitenaardse invasie op de mensheid zou hebben en op vier totaal verschillende individuen in het bijzonder. Zo probeert Aneesha door middel van een gevaarlijke roadtrip haar gezin in veiligheid te brengen, vecht soldaat Trevante in het Midden-Oosten opeens tegen een totaal andere vijand en (b)lijken Mitsuki en Caspar – beiden op hun eigen manier – een direct lijntje met de indringers te hebben. Door hun ogen zien we wat het teweegbrengt als de Death Star opeens boven Rotterdam of Appelscha zou parkeren. Ik kan je zeggen, niet veel goeds.

This Is Us?!
Als gezegd, Invasion is niet wat de trailer doet vermoeden. Wie behoefte heeft aan heroïsche straaljagerpiloten die het opnemen tegen futuristische gevechtsvliegtuigen die niet hadden misstaan in het luchtruim van Star Trek, moet zijn heil echt ergens anders zoeken. Misschien is Foundation – die andere Apple TV+ scifiserie – dan wel een betere optie. Maker Simon Kinberg omschreef Invasion als This Is Us met een ‘alien twist‘. Ondanks dat het nooit slim is om jezelf te vergelijken met een televisiemonument, begrijp ik tot op zekere hoogte wel wat hij bedoelt. Invasion gaat over ons vermogen om met tegenslagen om te gaan. Wat doet een crisissituatie met onze normen en waarden? Blijft onze beschaving intact of gaan we volledig Mr. Hyde? Oftewel, hoever zijn we bereid te gaan om te overleven? Vinden we een kracht in onszelf die we niet voor mogelijk hielden of geven we ons over aan het lot? Terwijl Kinberg zoekt naar antwoorden, wordt Invasion naar het einde toe alleen maar spannender. Wat dat betreft lijkt het qua opbouw wel een beetje op de film A Quiet Place. De spanning komt vooral door wat je (nog) niet ziet, maar waarvan je wel weet dat het er is. Heb jij dus zin in een potje latent nagelbijten, dan is Invasion misschien wel wat voor jou.

Apple TV+
– 2021 – 2023
– 2 seizoenen
– Sciencefiction slowburner
– 55 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.