Inventing Anna

by • February 20, 2022 • 7, Gewoon Leuk, Home, Series, WaargebeurdComments Off on Inventing Anna997

Als je lekker ging op de totale waanzin van The Tindler Swindler, dan heeft Netflix nog een verhaal voor je over iemand die van bulshitten haar beroep heeft gemaakt. Onderzoeksjournaliste Jessica Pressler – die in Inventing Anna luistert naar de naam Vivian Kent – schreef voor het magazine New York een artikel over de 27-jarige oplichtster Anna Sorokin. De Russisch-Duitse twintiger bouwde met behulp van de halve jetset van New York een luchtkasteel dat gedoemd was te ontploffen. Televisiemaakster Shonda Rhimes – die van Grey’s Anatomy, Scandal en Bridgerton – verbouwde Pressler’s verhaal tot een Netflix Original die het schoolvoorbeeld is van een echte binger. Pak die enorme zak bolognese chips er dus maar bij, want je hebt aan Inventing Anna negen uur prima tijdverdrijf.

 

Fake it till you make it
Het is het New York van 2013 en er is een nieuwe Paris Hilton in town. Althans, zo doet de dan 24-jarige Anna Sorokin – beter bekend als Anna Delvey – het voorkomen. Ze presenteert zich als het kind van steenrijke ouders en verzekert banken, hedgefondsen, vastgoedontwikkelaars, kunsthandelaren en dure hotels dat ze bovenop een goed gevuld trustfonds zit. Een trustfonds dat elk moment vrijgegeven kan worden. Zo weet ze de elite van New York voor haar karretje te spannen en gebruikt ze hun invloed – en vermogen – om de Anna Delvey Foundation uit de grond te stampen. Een exclusieve member’s club voor kapitaalkrachtigen met een oog voor haute couture, kunst en next level gastronomische hoogstandjes. Anna weet de gevleugelde uitspraak ‘fake it till you’ make it bijna een nieuwe dimensie te geven, maar dan begint haar waterdichte plan opeens ernstige lekkages te vertonen.

Vermakelijk
Persoonlijk vind ik het werk van Shonda Rhimes vaak wat hysterisch. Niet per se Ryan Murphy hysterisch – je weet wel, de man achter series als Hollywood, Pose en Ratched – maar hysterisch niettemin. Er is eigenlijk altijd sprake van (zwaar) uitvergroot drama wat samengaat met opzwepende muziek en een clusterbom van net iets te snelle shots. Ik hoop dat jij dit beeld herkent, want anders betekent het dat ik definitief ben veranderd in een zure, klagende man van middelbare leeftijd. Ook Inventing Anna had hier en daar best wat minder gekund – hoeveel meltdowns kunnen je personages hebben? – maar het achterliggende verhaal is zo bizar, dat je toch blijft kijken. Met Shonda’s gezonde gevoel voor drama en prominente rollen voor social media en de stad New York, zou je kunnen zeggen dat Inventing Anna de liefdesbaby is van The Tindler Swindler en Gossip Girl. Deze nieuwste van Netflix is dan ook niet zo zeer heel erg goed, maar vooral heel erg vermakelijk. En niks mis met heel erg vermakelijk, als je het mij vraagt. Tuurlijk had het verhaal ook wel in wat minder afleveringen gekund – en moeten er met spoed tribunalen worden opgericht om het Europese acteerwerk in de laatste afleveringen en het weinig overtuigende Duitse accentje van hoofdrolspeelster Julia ‘Ozark‘ Garner gepast te bestraffen – maar dat is allemaal ondergeschikt aan het feit dat dit een serie is waar je vooral niet al te ingewikkeld over moet doen. Gewoon achteroverleunen en consumeren. Meer wordt er niet van je gevraagd.

Netflix
– 2022 – 2022
– 1 seizoen
– Een soort The Tindler Swindler X Gossip Girl
– 60 minuten per aflevering

 

 

Related Posts

Comments are closed.