Kalifat

by • July 29, 2020 • 8, Arthouse, Ellende, Series, SpannendComments Off on Kalifat1730

Na het gouden tijdperk van The Killing, Borgen en The Bridge is Scandinavië – in mijn optiek – haar seriemojo een beetje verloren. Sarah, Birgitte en Saga legden jarenlang de Engelstalige series het vuur aan de schenen, maar inmiddels is die rol meer weggelegd voor Italië (Maltese, ZeroZeroZero, My Brilliant Friend) en Duitsland (Babylon Berlin, 4 Blocks, Der Pass). Vind ik dan. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat er helemaal geen lekkere series meer uit het hoge noorden komen en Kalifat is daar een lichtend voorbeeld van. In een enigszins atypische Zweedse serie – waar is de sociaal-gehandicapte detective met haast onoverkomelijke problemen in de privésfeer?! – krijgen we een kijkje in de verontrustende problematiek rondom Syriëgangers.

 

IS
Terwijl Pervin haar leven op het spel zet om Raqqa – en de verstikkende hand van IS – te ontvluchten, doen Sulle en Kerima er juist alles aan om vanuit Stockholm de grote oversteek naar het Midden-Oosten te maken. De twee jonge moslima’s zijn gefrustreerd en boos over Zweden’s kijk op de islam en denken in Syrië – in het kalifaat van IS – hun utopia te vinden. Dat ze daar worden uitgehuwelijkt aan een overbehaarde boomer met een Kalasjnikov, en slechts dienen als wandelende broedmachines om de strijdkrachten van nieuw kanonnenvlees te voorzien, wordt door het lokaal recruterende IS-marketing team gemakshalve even achterwegen gelaten. Ondertussen probeert politieagente Fatima – geholpen door Pervin – tussen de bedrijven door even een grote terroristische aanslag in Zweden te verijdelen. Ze hebben het er maar druk mee allemaal.

Absolute aanrader
Kalifat is niet de serie die je in detail gaat uitleggen hoe het radicaliseringsproces in z’n werk gaat. Het is ook niet de serie die focust op alle gruwelijkheden die IS wereldwijd heeft begaan. Het is vooral een verzameling persoonlijke verhalen van mensen die – al dan niet uit vrije wil – op de één of andere manier in deze hele shitshow verzeild zijn geraakt. Het gaat over boze, ietwat naïeve meiden en hun radeloze ouders. Het gaat over overheidsinstanties en hun jacht op verknipte godsdienstwaanzinnigen die het geloof misbruiken om hun barbaarse acties te rechtvaardigen. Wat dat betreft is Kalifat eigenlijk het Zweedse antwoord op Channel 4‘s The State en misschien ook wel een beetje op het Nederlandse Layla M. Eenmaal over de helft wordt het met de aflevering spannender – en duisterder – en daardoor word je helemaal in het verhaal gezogen. Voor doctors in de islamitische theologie en doorgewinterde Midden-Oostenexperts valt er ongetwijfeld voldoende op aan te merken, maar ik ging Kalifat – als complete leek – steeds meer waarderen. Sterker nog, ik ben geneigd te zeggen dat dit één van de beste Zweedse dramaseries van de afgelopen jaren is. Misschien niet per se op basis van een accurate weergave van de feiten, maar des te meer qua spanning en meeslependheid. Kalifat is dan ook een absolute aanrader voor een ieder die wel weer eens zin heeft in een lekkere Scandinaviër.

 

SVT
– 2020 – 2020
– 1 seizoen
– Alle malaise rondom Syriëgangers, verpakt in een aangrijpend drama
– 50 minuten per aflevering

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.