L’Amica Geniale A.K.A. My Brilliant Friend

by • December 9, 2018 • 8, Arthouse, Gewoon Leuk, Series, ToenComments Off on L’Amica Geniale A.K.A. My Brilliant Friend3425

Elena Ferrante is een enigma, een mysterie. Ze is de Banksy van het Italiaanse schrijversgilde. We weten vrijwel niets over haar. We weten dat ze is geboren in Napels en dat ze werkt onder een pseudoniem. Dat is het wel zo’n beetje. Nou ja, we weten ook dat je Elena lange tijd niet hoefde te bellen als je voor je klaverjasavond nog een vierde man nodig had, omdat ze dan waarschijnlijk toch – afgezonderd van de buitenwereld – maniakaal op haar typemachine aan het rammen was. Tussen 2012 en 2015 perste zij namelijk maar liefst vier boeken uit haar vingertoppen. Vier! Vier romans die wereldwijd lof zouden oogsten als de Neapolitan Novels. De eerste van die romans – L’Amica Geniale – hebben HBO en de RAI nu gebruikt als blauwdruk voor één van de betere series van 2018. Het is misschien niet een ieders kopje koffie, maar als je de sfeer van de trailer voelt, dan ga je aan My Brilliant Friend acht uur heerlijke, onthaastende televisie beleven.

 

Lila & Lenù
My Brilliant Friend gaat over de innige, maar soms ook gecompliceerde relatie tussen de twee hartsvriendinnen Raffealla ‘Lila’ Cerullo en Elena ‘Lenù’ Greco. Ze groeien op in een buitenwijk van het Napels van de jaren ’50. Het is een arme arbeidersbuurt met sobere huizen, stoffige straten en binnenplaatsen waar de stemmen van ruziënde gezinnen aanhoudend tegen de muren weerkaatsen. Lila en Lenù zijn slim, heel slim, maar slim brengt geen brood op de plank. In ieder geval niet op de korte termijn. Het is een tijd waarin de behoeftes van het kind ondergeschikt zijn aan die van de familie en de behoefte van de familie is geld in het laatje. Wanneer de pubertijd haar intrede doet, gaan de twee hun eigen pad. Lila moet werken in de schoenenzaak van haar vader en Lenù heeft het geluk dat ze mag gaan studeren. Door die verandering van koers komt hun eens zo hechte vriendschap flink onder druk te staan.

Arthouse
Als dat sympathieke filmhuis bij jou om de hoek ook series zou vertonen, dan draaide ze My Brilliant Friend. Het is die serie waar ‘intellectueel Nederland’ straks heel erg hoogdravend en interessant over gaat lopen doen. Ik zie Leon de Winter bij DWDD al schuimbekkend van enthousiasme aan Matthijs van Nieuwkerk vertellen waarom dit orgasme voor de zintuigen door iedereen gekeken dient te worden. En hij zou gelijk hebben. My Brilliant Friend is prachtig, maar het ontbreekt wel aan vliegende draken, borrelende cracklaboratoria en high speed achtervolgingen met ratelende machinegeweren. Dan weet je dat alvast. Het is slow food voor je ogen. Het is Ludovico Einaudi’s Nuvole Bianche verpakt als serie.

Kijkboek
De afgelopen jaren zijn er een heleboel boeken verfilmd, maar dit is wel een geval apart. Op de één of andere manier kijkt My Brilliant Friend ook weg als een goed boek. Bij iedere scène voel je – ook als notoire niet-lezer – bijna instinctief hoe Ferrante dit op papier verwoord moet hebben. Een hele aparte ervaring. Ik zou er bijna écht boeken van gaan lezen. Bijna dan, hè?! De kostuums, de markante koppen, de vrouwen met hun potige klauwen van al dat deeg kneden, het moet heerlijk zijn om dat op papier in woorden te vangen. Maar ook op beeld komt het heel goed uit de verf. Zo goed zelfs, dat HBO inmiddels al heeft aangekondigd dat ook The Story Of A New Name – de tweede roman in de reeks – een verfilming krijgt. Dit doet vermoeden dat we uiteindelijk wel de hele Napolitaanse reeks voorgeschoteld zullen krijgen en dat is iets om enthousiast over te zijn. Meer dan tweeëndertig afleveringen aan prachtig vormgegeven, meeslepende verhalen, wie wordt daar nou niet molto felice van?!

HBO en RAI
– 2018 – 2024
– 4 seizoenen
– Het verhaal van een vriendschap door de decennia heen
– 55 minuten per aflevering

 

 

 

 

Related Posts

Comments are closed.